Επιστολη προς τους Δημοτικους Συμβουλους για μη ασκηση ενδικων μεσων σε εργατικες διαφορες

κύριοι επικεφαλείς
των δημοτικών παρατάξεων,
κύριοι
Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Σύμφωνα με την από 11-01-2019 πρόσκληση καλείστε να προσέλθετε στην 1η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2019, ημέρα Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη καλείστε να αποφασίσετε την άσκηση ή μη αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για τα θέματα 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, που αφορούν τις εργατικές διαφορές των εργαζομένων του Δήμου Ρόδου.
Συγκεκριμένα οι εργατικές διαφορές αφορούν τη χρηματική παροχή των 176 ευρώ, τα έξοδα κίνησης και τη διαφορά του επιδόματος γάμου, τα οποία έχουν στερηθεί την καταβολή τους από το 2006 χωρίς δικής τους υπαιτιότητα.
Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν χωρίς άλλη διέξοδο να στραφούν στην δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με αγωγή το 2010. Με την εκδίκαση της αγωγής το Ειρηνοδικείο Ρόδου και το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίψανε όλες τις προσφυγές και εφέσεις του Δήμου Ρόδου και δικαιώσανε τους εργαζομένους το 2014 και το 2017 με τις αποφάσεις τους αντίστοιχα.
Είναι γεγονός ότι για τα θέματα αυτά η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, δεν πήρε απόφαση αλλά τα διαβίβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω του μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων.
Δυστυχώς, πέρασαν 9 χρόνια και συνεχίζεται η ταλαιπωρία των εργαζομένων ενώ έχουν στα χέρια τους θετικές δικαστικές αποφάσεις. Η δημοτική αρχή θα μπορούσε από το 2016 με την εφαρμογή του άρθρου 54 του Ν.4447/16 να μην ασκήσει ή ακόμη και να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων αποφάσεων χωρίς κανένας δημοτικός σύμβουλους να έχει ευθύνη.
Επειδή, η ψήφιση αυτής της διάταξης (άρθρο 54, Ν.4447/16) ήρθε για να επεκτείνει και στους εργαζομένους για τις εργατικές διαφορές την ελευθερία που είχαν τα αρμόδια όργανα της εκάστοτε δημοτικής αρχής να αποφασίζουν για το αν θα επιμείνουν ή όχι στη δικαστική αντιπαράθεση σε δίκες με προμηθευτές, εργολάβους κλπ, χωρίς να έχουν ευθύνες καταλογισμού,
Επειδή, οι εργαζόμενοι αναμένουν την δικαίωσή τους εδώ και 9 χρόνια για την αναδρομική καταβολή της χρηματικής παροχής των 176 ευρώ, των εξόδων κίνησης και την διαφορά του επιδόματος γάμου, από το 2006 έως και το 2010,
Επειδή, ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός των εργαζομένων εξαιτίας και της μη καταβολής τους (τη χρηματική παροχή των 176 ευρώ, τα έξοδα κίνησης και τη διαφορά του επιδόματος γάμου) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαβίωσης και βιοπορισμού τους.
Επειδή, καθημερινά δέχονται απειλές για κατασχέσεις και βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται δραματικά, εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της ανελέητης φοροληστείας του κράτους.
Επειδή, στα εκδικασθέντα ποσά που θα αποδοθούν στους εργαζομένους θα παρακρατηθούν οι νόμιμες κρατήσεις για φορολογία και εισφορές καθώς και η αμοιβή του δικηγόρου,
Επειδή, η Οικονομική Επιτροπή για τα θέματα (1.4,1.5,1.6,1.7,1.8), που αφορούν τις εργατικές διαφορές μεταβίβασε την λήψη απόφασης στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Επειδή, είναι δεκάδες οι αποφάσεις άλλων Δημοτικών Συμβουλίων σε δήμους στην Ελλάδα, με τις οποίες αποφασίζουν την μη άσκηση ένδικων μέσων για εργατικές διαφορές,
σας καλώ
α) να αποφασίσετε για την μη έγκριση άσκησης αίτησης αναίρεσης του Δήμου Ρόδου κατά των 233/17, 234/17, 235/17, 236/17, 237/17 αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου,
β) να αποδοθούν στους δικαιωθέντες εργαζομένους εις ολόκληρο τα εκδικασθέντα χρηματικά ποσά, και
γ) να ληφθεί απόφαση μη άσκησης ένδικων μέσων κατά των πρωτόδικων αποφάσεων δικαστηρίων για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης ή άλλων εργατικών διαφορών.
Παρακαλώ, όπως η παρούσα επιστολή να διαβιβασθεί άμεσα από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Ρόδου σε κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασής του με κάθε πρόσφορο μέσο.
Ρόδος, 15-01-2019
Από το Blogger.