Υποβολη Ερωτηματος για τις επικειμενες απολυσεις εργαζομενων στην σαρωση απο την ιδιωτικη εταιρεια

Χτες, 20 εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε την καθαριότητα του Δήμου Ρόδου ενημερώθηκαν από τον εργοδότη τους ότι σήμερα (14-06-2019) θα απολυθούν, παρόλο που η σύμβασή τους ισχύει για ακόμη 1 μήνα! Οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας επικαλούνται ότι προφορικά στους λόγους απόλυσής τους η ιδιωτική εταιρεία ανέφερε τις προσλήψεις από τους οριστικούς πίνακες της 3Κ.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση (διάψευση ή επιβεβαίωση) εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρείας και της δημοτικής αρχής Ρόδου.
Επειδή, η δημοτική αρχή Ρόδου τον Ιούνιο του 2017 εκχώρησε την καθαριότητα του Δήμου Ρόδου σε ιδιωτική εταιρεία, με 3ετή σύμβαση για αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων. Επιπροσθέτως, τον Μάιο του 2018, η δημοτική αρχή Ρόδου υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία.
Ο προϋπολογισμός της αρχικής σύμβασης ήταν 12.629.725,81 ευρώ και με δικαίωμα προαίρεσης 16.839.634,41 ευρώ (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), ενώ αυτός της συμπληρωματικής ήταν 1.243.752,41 ευρώ πλέον Φ.Π.Α 24% για 2 έτη ή 1.865.628,61 ευρώ πλέον Φ.Π.Α 24%.
Επειδή, η διαδικασία για την ολοκλήρωση του διορισμού των επιτυχόντων από τους οριστικούς πίνακες της 3Κ θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες, ήδη το Υπουργείο έδωσε εύλογη παράταση για τους ήδη εργαζομένους με προσωρινούς πίνακες, ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στην λειτουργία της Καθαριότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στην τουριστική περίοδο.
Επειδή, η σύμβαση των εργαζομένων της ιδιωτικής εταιρείας ισχύουν για ακόμη 1 μήνα και ενδεχομένως να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω παράτασή της μέχρι την λήξη της τουριστικής περιόδου.
1) Ερωτάται, ο κ. Δήμαρχος:
Αν ήταν ενήμερος αυτός και το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου για τις επικείμενες απολύσεις 20 εργαζομένων στην σάρωση της ιδιωτικής εταιρείας, στους οποίους καταστρατηγείτε η χρονική διάρκεια της σύμβασής τους.
2) Ερωτάται ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας:
α) Να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει δημόσια τους σχεδιασμούς της ιδιωτικής εταιρείας για απολύσεις των 20 εργαζομένων της σάρωσης, μόλις 1 μήνα πριν την λήξη των συμβάσεών τους.
β) Στην περίπτωση επιβεβαίωσης των απολύσεων, να αποδείξει στην κοινή γνώμη, στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και στο Σ.Ε.Π.Ε. τους βάσιμους λόγους απόλυσης (σύμφωνα με την νομοθεσία) που επικαλείται η ιδιωτική εταιρεία μέσα στο καλοκαίρι και στην τουριστική περίοδο.
3) Ερωτάται το Δ.Σ. του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ρόδου:
Σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε αφενός να καταγγείλει την ιδιωτική εταιρεία (εάν επιβεβαιωθεί ο σχεδιασμός) για τις απολύσεις των 20 εργαζομένων που απασχολούνται στην σάρωση και αφετέρου να ερευνήσει για τυχόν παραβιάσεις των όρων εργασίας των εργαζομένων σύμφωνα με τις συμβάσεις εκτέλεσης έργου που υπογράφθηκαν μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας και δημοτικής αρχή Ρόδου.
Ρόδος, 14-06-2019

Από το Blogger.