Ε.Ε., Κυβερνηση & «εργοδοσια» στην αναμπουμπουλα χαιρονται…

Η κυβέρνηση (ΝΔ) από τις αρχές του Μάρτη ξεκαθάρισε τις προτεραιότητές της! Πίσω από τα μεγάλα λόγια και τα διαγγέλματα επιβάλλει εν μέσω επιδημίας μόνιμη «θηλιά» στους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με «νέες σαρωτικές ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις».
Για άλλη μια φορά, ψήφισε νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της εργοδοσίας (ΣΕΒ, Εφοπλιστές, Τράπεζες, κ.α.)! Βάζουν «ταφόπλακα» στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις, που άφησαν πίσω τα Μνημόνιά τους (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ).
Η αλήθεια είναι ότι με ευκαιρία την επιδημία του κορονοϊού …«νομοθέτησαν» με fast track διαδικασίες ένα ανεξάντλητο αντεργατικό «μενού μέτρων» για χάρη της εργοδοσίας. Βιώνουμε μέσα από συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας στον ιδιωτικό τομέα, ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης (ΝΔ) για δήθεν «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας» και «πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων» …είναι μια «καλοστημένη απάτη» εις βάρος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα!
Τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα;
Η κυβέρνηση (ΝΔ) άφησε επί 20 ολόκληρες μέρες την εργοδοτική ασυδοσία να οργιάσει με τις 110.000 απολύσεις ενώ και στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων καταγράφηκαν 43.500 περισσότερες απολύσεις! Γιατί η κυβέρνηση (ΝΔ) δεν ακύρωσε τις απολύσεις από τις αρχές του Μάρτη; Γιατί και σήμερα δίνει «πράσινο φως» στην εργοδοσία να συνεχίζει κανονικότατα τις απολύσεις …ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις» (όπως βαφτίζονται χιλιάδες αναγκαστικές παραιτήσεις), ως λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ακόμη και μετά από πολυετή εργασία στον ίδιο εργοδότη);
Αξιοποιεί ακόμα και ως «τυράκι» το ειδικό επίδομα των 800 (533+267) ευρώ για 45 (30+15) μέρες, σε όσους απολύθηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες από την 1η Μάρτη! «Χρυσώνει το χάπι»! Όμως, οι απολυμένοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα είναι πολύ δύσκολο θα βρουν ξανά εργασία για πολύ καιρό! Ας αναρωτηθούμε …μπορεί να ζήσει κάποιος εργαζόμενος με 533 ευρώ το μήνα;
Για το «υπηρετικό» προσωπικό της εργοδοσίας …μας φτάνουν και περισσεύουν! Θυμίζουμε ότι:

  • το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούσε από χιλιάδες οικογένειες (η ίδια μιλά για περίπου 800.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ) να συμβιβαστούν με τη χαμοζωή που συνεπάγονται τα 200 και 300 ευρώ το μήνα!
  • αρχές του 2020, ο υπουργός Ανάπτυξης (Α. Γεωργιάδης) παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωνε σχετικά με το ΚΕΑ: «Τα 200 ευρώ είναι η μελέτη που λέει ότι αν δίνεις σε κάποιον, αν έχει κάποιος 200 ευρώ τον μήνα εισόδημα μπορεί να επιβιώνει.»!
  • στις 17 Μάρτη (πριν ανακοινωθεί το ύψος του ειδικού επιδόματος των 45 ημερών), σε τηλεοπτική εκπομπή και στην αναφορά ότι το ποσό των 400 ευρώ είναι πολύ χαμηλότερο από τις μηνιαίες απολαβές πολλών εργαζομένων, ο άνωθεν υπουργός απάντησε κυνικά: «όταν οι άνθρωποι μένουν μέσα, λιγοστεύουν και τα έξοδά τους»!
Αντίστοιχα προκλητικός είναι και ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας (Γ. Βρούτση) ότι στα μέτρα της κυβέρνησης «δεν υπάρχει πουθενά μισθολογική μείωση», όταν ο ίδιος παραδεχόταν πριν από μερικές μέρες σε άλλη συνέντευξή του ότι με τη νέα ρύθμιση για την εκ περιτροπής εργασία η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία ένα ακόμα εργαλείο ευελιξίας, ώστε για 6 μήνες «να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»!
Όμως, τι συμβαίνει και στον δημόσιο τομέα;
Είναι γεγονός ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) ουδέποτε θέλησαν να στηρίξουν το δημόσιο τομέα για να προσφέρει με την ευθύνη του κράτους επαρκείς και δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Άλλωστε, η ύπαρξη δημοσίων και δωρεάν υπηρεσιών είναι «ζημιογόνα» για όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να «κερδοσκοπήσουν» πάνω στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών!
Έτσι, με όχημα τις «Οδηγίες της Ε.Ε.» και τα Μνημόνια (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ), οι εκάστοτε κυβερνήσεις συνέχισαν αδιάκοπα να νομοθετούν για να υποβαθμίσουν με Ιδιωτικοποιήσεις, με υποστελέχωση, με υποχρηματοδότηση τους τομείς της Υγείας, των Μεταφορών, της Παιδείας, της Πρόνοιας-Κοινωνικής Μέριμνας, της Τοπικής Διοίκησης (ΟΤΑ), κ.α.
Η επίθεση στον δημόσιο τομέα …δεν σταμάτησε ποτέ! Και ούτε πρόκειται στο μέλλον! Όμως σε αυτή την φάση προσπαθεί να την «αποσιωπήσει» από τα «φώτα της δημοσιότητας»! Υπάρχει σκοπιμότητα! Έπειτα, «εν ευθέτω χρόνω» θα χρησιμοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς εργαζομένους …για να τσακίσει άλλη μια φορά δημόσιες υπηρεσίες και εργατικά δικαιώματα!
Ήδη από το Φλεβάρη, υπάρχουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων ως αποτέλεσμα των πρόσφατων νομοθετημάτων για το επιτελικό κράτος, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κ.α.! Κι όμως, οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες! Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα … τα δημόσια νοσοκομεία με πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις, που σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα απέχουν κατά πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες.
Επιπλέον, η κυβέρνηση (ΝΔ) έχει ανοίξει την συζήτηση για μειώσεις αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και 60%! Οι νέες αυτές μειώσεις θα έρθουν στο ήδη «πετσόκομμα» των 6 μισθών το χρόνο («μισθολόγιο-φτωχολόγιο» της ΝΔ, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, «μισθολόγιο-φτωχολόγιο» του ΣΥΡΙΖΑ).
Τι συμβαίνει στους Δήμους;

Δεν ήταν τυχαία η νομοθέτηση της κυβέρνησης (ΝΔ) για την «κατάργηση» της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ με πρόσχημα την δήθεν «κυβερνησιμότητα»! Έδωσε με νόμο στην παράταξη του εκάστοτε δημάρχου …την απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του δήμου, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν σε αυτά τα όργανα σειρά από αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου!
Οι δημοτικές αρχές «άρπαξαν την σκυτάλη» από την κυβέρνηση (ΝΔ), ώστε να υλοποιήσουν τις νέες νομοθετικές διευκολύνσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και να επιταχύνουν την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου …σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες-επενδυτές!
Μήπως, η επιδημία του κορονοϊού στάθηκε για τις δημοτικές αρχές η «χρυσή ευκαιρία» για περαιτέρω προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής εις βάρος της τοπικής κοινωνίας; Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μέσα από τις μέχρι στιγμής καταγγελίες, βιώνουμε νέες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, την μη χορήγηση Μ.Α.Π., τις ελλείψεις στα μέσα ατομικής υγιεινής (αντισηπτικά, γάντια μάσκες, φόρμες), τις ανεπαρκείς απολυμάνσεις, την υποδοχή κοινού χωρίς προστατευτικά γκισέ, τους ακατάλληλους χώρους εργασίας, την παρεμπόδιση για την χορήγηση αδείας ειδικού σκοπού, την ανυπαρξία ιατρού εργασίας & τεχνικού ασφαλείας, την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στους εργαζόμενους, κ.α.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα παραπάνω για δημόσιο και δήμους, η κυβέρνηση (ΝΔ) νομοθετεί με ΠΝΠ «εξαιρέσεις από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας κατά υπηρεσία, κλάδο και αριθμό υπαλλήλων, χρόνο ή περιοχή»! Δηλ. με απόφαση Δημάρχου θα επιβάλλεται κατά βούλησή του …κυλιόμενη εργασία (βάρδιες), καθώς επίσης εργασία Σάββατο και Κυριακή! Καμιά κουβέντα για μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Ρόδου, όπου σε έγγραφο της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών με τίτλο «Παροχή στοιχείων» αναφέρει: «Διαφορετικά θα ορισθούν βάρδιες εργασίας απογευματινές και διαφορετικών ημερών (συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΝΠ τις 30.03.2020 (ΦΕΚ 75/τ.Α/30.03.2020)».
Ας μην ξεγελαστεί κανείς! Επερχόμενες αποφάσεις Δημάρχων που θα κάνουν χρήση αυτής της διάταξης με πρόσχημα τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού, στην πράξη αποσκοπούν στην ισοπέδωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής όλων των εργαζομένων, αλλά και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας!
Ας αναρωτηθούμε! Γιατί συμβαίνει αυτό το «μακελειό» στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα; Επειδή είμαστε σε «πόλεμο» με «αόρατο» εχθρό! Επειδή «όλοι θα υποστούμε το κόστος»! Ή μήπως τελικά αυτά τα «επειδή» που μας πλασάρουν …είναι τρίχες; Ποια είναι η πραγματικότητα;

  • Τον Μάη του 2016, ο ΣΕΒ χρησιμοποιώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» απαιτούσε την μείωση της δαπάνης του Δημοσίου για μισθούς με περιορισμό τόσο του προσωπικού όσο και των αμοιβών, επειδή το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, αναφέρει στην πρότασή του ότι ο μέσος μικτός μισθός θα έπρεπε να μειωθεί κατά -3% ή 565 ευρώ ετησίως και η μέση απασχόληση κατά -50% ή 180 χιλ. υπαλλήλων!
  • Τον Ιούνη του 2019, η Έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε για λογαριασμό των «θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ,ΔΝΤ,ESM) θέτει ξανά το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 1550 άτομα.
  • Τον Φλεβάρη του 2020, ο ΣΕΒ κατέθεσε υπόμνημα στην Βουλή όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι οι συντάξεις φταίνε για τη διόγκωση του δημόσιους χρέους.
  • Στις 28-03-2020, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ όπου η Γερμανία μαζί με Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, προτείνουν στην Ελλάδα να τεθεί και πάλι σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης μειώνοντας κατά 30% μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα να επιταχύνει με διαδικασίες fast track την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας!
Ρόδος, 04-04-2020
Από το Blogger.