Στην πολιτικη, ηθικη δεν υπαρχει, υπαρχει μονο σκοπιμοτητα…. (Λενιν)

Έχουμε εμπειρία μετά από 10 χρόνια μνημονίων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ). Μέσα σ’ αυτήν την περίοδο, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, εφαρμόστηκαν μέτρα δήθεν λόγω «εκτάκτων συνθηκών» απ’ όλες τις κυβερνήσεις.
  • Και τι έγινε, όταν με πανηγυρισμούς ανακοίνωναν την έξοδός μας από τα Μνημόνιά τους; Καταργήθηκαν τα μέτρα αυτά; Ανακτήθηκαν πίσω αυτά που χάσαμε; Όχι, απλώς μονιμοποιήθηκαν!
  • Ή μήπως την περασμένη Πέμπτη όπου ανακοινώθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 4,4% του ΑΕΠ (8,25 δισ. ευρώ για το 2019), και τα τελευταία τέσσερα χρόνια το σύνολό του φτάνει στα 29,484 δισ. ευρώ; Σταμάτησε η φοροληστεία, ο «εργασιακός μεσαίωνας»; Όχι! Αντίθετα συνεχώς νέα μέτρα ψηφίζονται εις βάρος μας!
Ως εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, γνωρίζουμε ότι κάθε κρίση για την εκάστοτε κυβέρνηση είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματα και απαιτήσεις της εργοδοσίας με στόχο την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την εκ περιτροπής εργασία, την τηλεργασία, τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, κ.α.
Σε αυτό το «ρεσιτάλ» εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν θα μπορούσαν να μείνουν «αμέτοχοι» και οι εργοδότες μας στους ΟΤΑ (δήμαρχοι, περιφερειάρχες). Ο «θεσμικός τους ρόλος» είναι να υπερασπίζονται, να εξειδικεύουν και να εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική (ανεξαρτήτως χρώματος) στους χώρους ευθύνης τους!
Ας αναρωτηθούμε! Ποιος κερδίζει από την απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων, την μη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, την ανυπαρξία «Ιατρού Εργασίας» ή την ανάθεση του ρόλου αυτού σε ιατρούς άλλης ή άσχετης ειδικότητας, την επέκταση της εργασίας και το Σαββατοκύριακο, την τηλεργασία, την απασχόληση σε αλλότρια καθήκοντα, την περαιτέρω απλοποίηση κάθε λογής Ιδιωτικοποίησης, τις απευθείας αναθέσεις, κ.α.;
Η απάντηση είναι προφανής! Υπάρχει σκοπιμότητα στην απαξίωση ενός Δήμου να παρέχει στελεχωμένες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Μια σκοπιμότητα, η οποία δεν άλλαξε ούτε μέσα από την εναλλαγή μιας δημοτικής αρχής! Ως εργαζόμενοι είμαστε …στο ίδιο έργο θεατές! Οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο δομών, οι απευθείας αναθέσεις, οι συνεχιζόμενες «μετακινήσεις» εργαζομένων, κ.α. …όχι μόνο δεν ελαττώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και επεκτάθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες ενός δήμου!
Οι δήμαρχοι έχοντας ως «όπλα» τις πρόσφατες κυβερνητικές διατάξεις (ΠΝΠ, Νόμοι) και με πρόσχημα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, πρωτοστατούν στο «τσάκισμα» εργατικών δικαιωμάτων και της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών! Στο πλευρό τους είναι κι ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος αναλαμβάνει την βρώμικη δουλειά, αφενός να «πνίξει» κάθε φωνή και διάθεση αντίδρασης και αφετέρου να αποκρύψει κάθε εργασιακό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας τους!
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές! Δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν και τους δικούς μας χώρους εργασίας! Να προβληματιστούμε και για την στάση της «υποταγμένης» ηγεσίας του Συλλόγου μας! Καμιά αντίδραση:
  • Για τις μετακινήσεις έμπειρων εργαζομένων από υπηρεσία σε υπηρεσία, ακόμα και σε άσχετο αντικείμενο, που συνεχίζονται χωρίς σταματημό! Μήπως, αυτός ο τρόπος απαξίωσης σε συνδυασμό με την υποστελέχωση θα χρησιμοποιηθεί για νέες Ιδιωτικοποιήσεις;
  • Για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που συνεχίζεται απρόσκοπτα, ειδικά τώρα όπου ο «μη αρεστός Ιδιώτης-Επενδυτής» της σημερινής δημοτικής αρχής αποχώρησε από την εν λόγω κοινοπραξία. Από τις καταγγελίες, τους εισαγγελείς …τώρα «όλα μέλι-γάλα»!
  • Για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού, όπου το «θρίλερ» συνεχίζεται με τους Ιδιώτες-Επενδυτές και την σημερινή δημοτική αρχή! Σασπένς…! Μήπως τελικά θα δούμε το ίδιο μοντέλο επίλυσης και αυτής της διαφοράς με την αποχώρηση του «μη αρεστού Ιδιώτη-Επενδυτή»;
  • Για την πρόσφατη απευθείας ανάθεση για υπηρεσίες παροχής οικονομικών συμβούλων σε συγκεκριμένη Εταιρεία στην Αθήνα; Είναι η ίδια εταιρεία, όπου η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΡΜ ΑΕ της είχε αναθέσει: 1. Γενικές λογιστικές υποχρεώσεις, 2. Θέματα προσωπικού, 3. Ειδικές υποχρεώσεις. Δηλ. πλήρη Ιδιωτικοποίηση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών! Μήπως, το μοντέλο αυτό πρόκειται να επεκταθεί και στο Δήμο Ρόδου, με τις Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες να Ιδιωτικοποιούνται;
  • Για την επαναλειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Ρόδου, η οποία πρώτα έκλεισε χωρίς να εξασφαλιστεί έστω και η προσωρινή μεταφορά της σε κάποιο άλλο διαθέσιμο και κατάλληλο κτήριο! Εδώ και σχεδόν 1 μήνα, αγνοείται η τύχη της! Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες της κοινής γνώμης …μήπως το κλείσιμο αυτής της υπηρεσίας είναι οριστικό;
  • Για τα δήθεν «καλοπροαίρετα» άρθρα στον τοπικό τύπο (πάρκα, δρόμους, πλατείες), με τα οποία κατευνάζουν την οργή της κοινής γνώμης για τις ευθύνες και της σημερινής δημοτικής αρχής, που αδιαφορεί σχετικά με την διαρκή υποστελέχωση εργατοτεχνικού προσωπικού στα συνεργεία πρασίνου, καθαριότητας και τεχνικών υπηρεσιών; Μήπως, αυτά τα δημοσιεύματα τελικά σκοπίμως αποπροσανατολίζουν, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο στην σημερινή δημοτική αρχή για νέες Ιδιωτικοποιήσεις και απαξίωση του εργατοτεχνικού προσωπικού;
  • Για τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις, οι οποίες στην περιοχή μας ξεκίνησαν με αφορμή τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συνεχίστηκαν με την επιδημία του κορονοϊού! Όμως, η αιτία ήταν και είναι αφενός η διαχρονική αδιαφορία των εκάστοτε δημοτικών αρχών να προχωρήσουν σε αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά έργα, και αφετέρου τις κυβερνητικές πολιτικές διάλυσης της δημόσιας υγείας και των αντίστοιχων δομών υγείας!
Ειδικά για τις απευθείας αναθέσεις δημιουργούνται πολλά ερωτήματα! Αναρωτιέμαι …μήπως οι απευθείας αναθέσεις ξεπέρασαν κάποια όρια;
Είναι λογικό, η θεσμική τοποθέτηση «Ιατρού Εργασίας» σύμφωνα με την νομοθεσία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία …να αντιμετωπίζεται ως δήθεν έκτακτη ανάγκη, να καλύπτεται για λίγους μήνες και όχι Πάγια και Διαρκής με μόνιμη πρόσληψη Ιατρού με ειδικότητα της Εργασίας;;;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Δεν είναι τυχαίες οι δεκάδες συναντήσεις των αιρετών (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες) με τον Πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες! Οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι και αυτοί που εν μέσω επιδημίας κορονοϊού ετοιμάζονται προς ψήφιση από την σημερινή κυβέρνηση ΝΔ, θα μετατρέψουν για ακόμη μια φορά τις ζωές όλων των εργαζομένων και των συμπολιτών μας σε «εργασιακό μεσαίωνα», «κάτεργα» και «γαλέρες»!
Έχουμε μπροστά μας νέες επιθέσεις στα εργασιακά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, κάνουν την «πάπια» όταν είναι να σχολιάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες κένες οργανικές θέσεις (μόνιμες) στην Υγεία, την Παιδεία, του ΟΤΑ, κ.α.! Αντίθετα, μετά τα χειροκροτήματα και τις «φιέστες σε ανοιχτά φορτηγά» θα κάνουν χρήση του «κοινωνικού αυτοματισμού» ανάμεσα στους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στόχος τους να μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος, σε επέκταση Ιδιωτικοποιήσεων, σε απολύσεις, σε νέες μειώσεις μέχρι 60% σε μισθούς (στοχοποιώντας κυρίως τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις), σε κατασχέσεις, κ.α.
Ήδη, το έδαφος έχει στρωθεί με το «φτωχοεπίδομα» των 800€ (δηλ.533€ το μήνα) από την Κυβέρνηση και τους εργοδότες στον Ιδιωτικό Τομέα! Οι 110.000 περίπου απολύσεις την περίοδο του Μάρτη, η αναστολή καταβολής μισθού, η αναβολή πληρωμής του Δώρου Πάσχα, οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, οι εποχιακοί εργαζόμενοι που παραμένουν σε αβεβαιότητα, οι άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι που δεν τους χορηγείτε ούτε καν το επίδομα της ανεργίας, κ.α., είναι μερικά από τα «δωράκια» της κυβέρνησης ΝΔ στους κάθε λογής εργοδότες μας!
Όμως, ως εργαζόμενοι είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, βιώσαμε τα «παραμύθια» της εκάστοτε Κυβέρνησης (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) για το «όλοι μαζί», «να βάλουμε πλάτη» για τη δήθεν «επαναφορά της ανάπτυξης»! «Πληρώσαμε με αίμα» την δική τους κρίση! Εν μέσω κορονοϊού, Κυβέρνηση και εργοδότες, επιδιώκουν να «ματώσουμε» ξανά για την εξασφάλιση των κερδών τους! Αρκετά Πληρώσαμε, Αρκετά Ματώσαμε!
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό! Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, …αναδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας, οργανώνουμε νέες κινητοποιήσεις, …διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και απαιτούμε ζωή με δικαιώματα. Η Πανελλαδική Μέρα Δράσης στις 28-04-2020, είναι η αφετηρία για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ να συμμετέχουν στους εργατικούς αγώνες, απέναντι στα συμφέροντα εκάστοτε εργοδοσίας και κυβέρνησης!
Ρόδος, 28-04-2020
Από το Blogger.