οπου υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια…

Η απόφαση της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου να παραχωρήσει την συντήρηση, διαχείριση και χρήση του πάρκου του Ροδινιού στην ήδη υφιστάμενη ΑΕ του Δήμου Ρόδου, δεν μας κάνει εντύπωση! Υπάρχει ήδη το προηγούμενο του Δήμου της Αθήνας: Ήδη, από τον Μάρτη η κυβέρνηση (ΝΔ) με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής Αθηνών (ΝΔ) παρεχώρησαν τον Εθνικό Κήπο και τον Λόφο Φιλοπάππου σε μια υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ)! Η κυβέρνηση (ΝΔ) με την στήριξη των «γαλάζιων» αιρετών σε Περιφέρειες και Δήμους, «αγωνίζονται» για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η κάθε λογής «ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας! Δεν έχει σημασία ο τρόπος, δηλ. αν θα γίνει μέσω «μετοχοποίησης», «παραχώρησης», «ανάθεσης», κ.α., αφού το αποτέλεσμα είναι η «εμπορευματοποίηση» δηλ. η μετατροπή ενός κοινωνικού (δημόσιου ή δημοτικού) αγαθού σε εμπόρευμα! Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι από αυτούς τους σχεδιασμούς δεν εξαιρούνται ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι, ούτε οι περιοχές φυσικού κάλλους, κ.α.
Η ύπαρξη Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΑΕ) έδωσε την δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να εισέλθουν στον ιδιωτικό τομέα για δήθεν «επενδυτικές», «αναπτυξιακές», «κατασκευαστικές» και «επιχειρηματικές» δραστηριότητες! Βέβαια, η λειτουργία τους συμβαδίζει με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και ανταγωνισμού, δηλ. την επίτευξη κέρδους! Στο καθεστώς αυτό επικρατεί η ελαστική απασχόληση με περιορισμένα δικαιώματα για τους εργαζομένους (εύκολες προσλήψεις-απολύσεις, ομηρία συμβασιούχων, ανακύκλωση ανεργίας, αβεβαιότητα στην εργασία) και απλούστερες διαδικασίες για ανάθεση σε εργολάβους και κοινοπραξίες της αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας. Ιδιωτικές εταιρίες μπορούν πλέον να αναλαμβάνουν εκτός από την εκτέλεση έργων και υπηρεσιών, ακόμη και την διαχείριση των οικονομικών των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύσταση μιας ΑΕ του Δήμου Έδεσσας (2008) για την αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του Κέντρου «Εστιατορίου - Καφέ Καταρράκτες» και της Πλατείας «Τημενιδών». Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας (2014), τα χρέη της ΑΕ ήταν πολλά! Μόνο προς τους εργαζόμενους, που ήταν απλήρωτοι για μήνες, το Δημόσιο και το ΙΚΑ, το χρέος έφθανε τα 1.351.175 ευρώ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μετά από τρεις ζημιογόνες χρήσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο αντί να αυξήσει το Μετοχικό Κεφάλαιο, αποφάσισε να την οδηγήσει σε λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία και σε απόλυση των 19 εργαζομένων της.
Είναι προφανές, ότι η παραχώρηση σε ΑΕ της περιουσίας των Δήμων για συντήρηση, διαχείριση και χρήση τους, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι «Ιδιωτικοποίηση», …έχει τραγικά αποτελέσματα για εργαζομένους και πολίτες! Αποδεικνύεται ότι στην πράξη είναι «Ιδιωτικοποίηση», δηλ. ευκαιρία για μερικούς «αρεστούς» ιδιώτες σε συνεργασία με την εκάστοτε διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης να εκμεταλλευτούν και να αποκομίσουν κέρδη από την περιουσία μας!
Με το σκεπτικό αυτό, εκτιμούμε ότι η εν λόγω απόφαση της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου για παραχώρηση του πάρκου του Ροδινιού στη Δημοτική Επιχείρηση Ρόδου - Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία (ΔΕΡΜΑΕ) είναι επισφαλής. Δυστυχώς, είναι μια ακόμη απόφαση που λήφθηκε «για εμάς χωρίς εμάς», δηλ. τους πολίτες! Το πάρκο του Ροδινίου, για εμάς τους πολίτες, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο βιωματικά με τις αναμνήσεις μας. Όχι μόνο ως τόπος φυσικού κάλλους, περιβαλλοντικής συνείδησης και ιστορικής σημασίας, αλλά και ως επίκεντρο κοινωνικής, πολιτισμικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας! Ως πολίτες εκτιμούμε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου (Τεχνικές, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πολιτισμού) μέσω των εργαζομένων τους, την καθημερινή συντήρηση, ώστε ο χώρος αυτός να αποκτήσει την εικόνα και την αίγλη που είχε στο παρελθόν ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής!
Γιατί όμως δεν γίνεται αυτό; Γιατί η εκάστοτε δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το πάρκο του Ροδινιού, ως εμπόρευμα με αντίτιμο; «Δούναι και λαβείν», λέει η απόφαση της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου! Η ανάληψη από την ΔΕΡΜΑΕ αφενός της υποχρέωσης καταβολής ετησίου αντιτίμου στον Δήμο Ρόδου, και αφετέρου το λειτουργικό κόστος συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου του Ροδινιού, θα είναι ευκαιρία για αύξηση των κερδών ή κίνδυνος να αυξηθούν τα Χρέη της ΔΕΡΜΑΕ; Μήπως για να μειώσει τα Χρέη της, θα βάλει εισιτήριο στις εισόδους του πάρκου του Ροδινιού, όπως άλλωστε έχει κάνει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις ;
Εύλογα, αναρωτιόμαστε, αν τα παρακάτω στοιχεία όντως εμπεριέχονται στην εισήγηση της προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, για την λήψη κατά πλειοψηφία της εν λόγω απόφασης:
  • Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΡΜΑΕ (27-09-19) ανέφερε ότι ήδη υπάρχει χρέος 1 εκ. ευρώ προς το Δήμο Ρόδου. Επιπρόσθετα, στο ίδιο δημοσίευμα αναγράφεται ότι «θα βεβαιωθεί ακόμη 1 εκ. ευρώ». Δηλ. 2 εκ. ευρώ χρέος! Επίσης, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018, ο λογαριασμός «Αποτέλεσμα εις νέο» αφορά ΖΗΜΙΕΣ ύψους 617.026,36 €! Δηλ. μείωση του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΡΜΑΕ!
  • Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας (4Α3ΟΩ1Ρ-Τ) μόνο για την στελέχωση της Τεχνικής Διεύθυνσης (δηλ. μόνο εργατοτεχνικό προσωπικό) προβλέπονται 33 θέσεις Αορίστου Χρόνου! Υπάρχει αυτό το εργατοτεχνικό προσωπικό, ώστε ένα μέρος του να αναλάβει επιπρόσθετα την καθημερινή συντήρηση, αποκατάσταση και καθαρισμό του πάρκου του Ροδινιού;
  • Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, όπως αυτές αναφέρονται σε τοπικά ΜΜΕ (30-04-20), επισήμανε ότι «η ΔΕΡΜΑΕ δεν κάνει προσλήψεις, γιατί αυτές γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Μπορεί μόνο να κάνει συμβάσεις με ιδιώτες για να λειτουργήσει, επειδή το προσωπικό της είναι πολύ λίγο». Δηλ. παραδέχεται δημόσια τις ιδιωτικοποιήσεις, την «σκόπιμη» υποστελέχωση της ΔΕΡΜΑΕ!
  • Επιπλέον, από πλευρά ευρύτερης στελέχωσης, θυμίζουμε ότι ήδη εδώ και χρόνια έχει ιδιωτικοποιηθεί η Οικονομική και Διοικητική Διεύθυνση της, και έχει ανατεθεί σε εταιρεία Οικονομικών Συμβούλων στην Αθήνα!
  • Επίσης, σε άλλες δηλώσεις του, όπως δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ (06-10-19) σχετικά με την προέλευση των εσόδων της ΔΕΡΜΑΕ, διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των παραχωρηθέντων ακινήτων έχουν ήδη δοθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση! Μήπως κινδυνεύει και το πάρκο του Ροδινιού; Μήπως θα δούμε «κατόπιν εορτής» να «φυτρώνουν» στο πάρκο διάφορες εμπορικές δραστηριότητες ιδιωτών;
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου (Τεχνικές, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πολιτισμού) θα μπορούσαν μετά από αίτημά σας, να καταθέσουν τον σχεδιασμό και προγραμματισμό τους για την πάγια, διαρκή και καθημερινή παρέμβαση των εργαζομένων τους (συνεργεία) στο πάρκο του Ροδινιού για την συντήρηση, αποκατάσταση, καθαρισμό του, κ.α.!
  • Ως τόπος ιστορικής σημασίας, το πάρκο του Ροδινιού αποτελούσε στην Αρχαιότητα τμήμα της Ροδιακής Νεκρόπολης, οπότε θα επιβάλλεται να ζητηθεί η συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  • Το πάρκο του Ροδινιού πέρα από όλα τα άλλα είναι και περιοχή φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οπότε η συνδρομή και η παρουσία τόσο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Ρόδου, όσο και του επιστημονικού φορέα των Περιβαλλοντολόγων, είναι «ηθικά» επιβεβλημένη για να κατατεθούν εισηγήσεις!
Είναι άραγε τυχαία η χρονική στιγμή, κατά την οποία η Δημοτική Ενότητα Ρόδου αποφασίζει να παραχωρήσει την συντήρηση, διαχείριση και χρήση του πάρκου του Ροδινιού στην ΔΕΡΜΑΕ; Μετά την επιδημία του κορονοϊού, ο Τουρισμός θα είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης. Η Ρόδος, ως τουριστικός προορισμός, θα πληγεί! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να μείνουν άνεργοι, ή να εργαστούν για ελάχιστους μήνες! Όμως, αρνητικές επιπτώσεις και υστέρηση εσόδων θα έχουν επίσης ο Δήμος Ρόδου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΡΟΔΑ, ΔΕΡΜΑΕ, ΔΕΥΑΡ). Με τα δεδομένα αυτά δεν θα έπρεπε η δημοτική αρχή να απαιτήσει από την κυβέρνηση την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΡΜΑΕ; Αντί γι’ αυτό προχωράει, μέσω της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, και φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του πάρκου του Ροδινιού.
  • Πως είναι δυνατόν, η υστέρηση εσόδων, οι βεβαιωμένες οφειλές της, η συσσωρευμένη Ζημία και η παράλληλη αύξηση λειτουργικού κόστους (λόγω της παραχώρησης του πάρκου του Ροδινιού), να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στην κερδοφόρα της ΔΕΡΜΑΕ;
Και όμως υπάρχει λύση: Ο Δήμος Ρόδου με τις αρμόδιες υπηρεσίες του (Τεχνικές, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πολιτισμού) και υπό την καθοδήγηση της δημοτικής αρχής θα μπορούσαν να αναλάβουν την συντήρηση, την διαχείριση και την χρήση του πάρκου του Ροδινιού, έστω και προσωρινά μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του Μάη, αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την Κοινωφελή Εργασία, από την οποία ο Δήμος Ρόδου αναμένει γύρω στους 223 συμβασιούχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις πιο πάνω υπηρεσίες! Άρα, προσωπικό έστω και για 8 μήνες θα υπάρχει! Πολιτική βούληση θα υπάρχει για να μην ιδιωτικοποιηθεί το πάρκο του Ροδινιού;
Ρόδος, 03-05-2020
Από το Blogger.