μπατε σκυλοι αλεστε κι αλεστικα μη δωστε…

Η κυβέρνηση της ΝΔ λαμβάνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη και αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής διοίκησης (ΟΤΑ) στην εξειδίκευση και υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, μερίμνησε με το πρόσχημα της «κυβερνησιμότητας» στην κατάργηση της απλής αναλογικής και στην «στοχευμένη» απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου!
Ήταν επιτακτική ανάγκη να μεταφέρει τις αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού, όπου η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει την απόλυτη πλειοψηφία!
Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές αποδείχθηκαν «στυλοβάτες» στην υλοποίηση και εξειδίκευση της κυβερνητική πολιτικής εις βάρος εργαζομένων, δημοτών και ευρύτερα της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία! Για το λόγο αυτό, η πλειοψηφία τους «έβαλε πλάτη» και στα πρόσφατα «δωράκια» του «Περιβαλλοντοκτόνου» νόμου (εναρμόνιση με τις Οδηγίες 2018/844 και 2019/892 του Ευρ. Κοινοβουλίου).
Δυστυχώς, θα ασχοληθούμε μόνο με τα άρθρα που άμεσα αφορούν τους χώρους εργασίας μας:
  • άρθρο 84: ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων αφαιρείται τώρα από τα δημοτικά συμβούλια και η έγκρισή του παραδίνεται υποχρεωτικά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.
  • άρθρο 85: μεθοδεύει την ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων.
  • άρθρο 91: οι ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, ανοιχτά φορτηγά κ.λ.π.) μπορούν να αναλαμβάνουν την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων κ.α. νοικιάζοντας τα οχήματα των δήμων…..!!!
  • άρθρο 93: συστήνεται για τη διαχείριση απορριμμάτων ένας Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας (Ν.Αιγαίου, Ι.Νήσων).
Ας προβληματιστούμε! Μήπως τα παραπάνω άρθρα εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα; Μήπως η συγκρούσεις των επιχειρηματικών ομίλων και η επιρροή τους σε κυβερνητικό επίπεδο για να διασφαλίσουν την μεγιστοποίηση του κέρδους, είναι αυτά που καθορίζουν τις εξελίξεις εις βάρος εργαζομένων και δημοτών; Ας μην έχουμε αυταπάτες! Οι απολύσεις και οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη είναι προ των πυλών!
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη της πλειοψηφίας των δημάρχων ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση στην αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση απορριμμάτων, δεσμευμένοι στις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους για μεγαλύτερο «φιλέτο» σε επίπεδο Περιφέρειας!
Αυτό το ρόλο έχει αναλάβει η δημοτική αρχή Ρόδου. Η στάση της απέναντι στην ψήφιση του «Περιβαλλοντοκτόνου» νόμου, είναι χαρακτηριστική! Έχει καταγγελθεί από τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου! Όπως επίσης, και οι συνεδριάσεις «δια περιφοράς», οι οποίες δεν συμβάλουν στην διαφάνεια, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, στην δημοκρατική έκφραση και στον σχηματισμό κρίσης για θέσεις και απόψεις των αιρετών μας εκπροσώπων!
Όμως, το ίδιο «υποκριτική» είναι και η στάση των άλλων νησιωτικών δημάρχων και της αντιπολίτευσης του Δήμου Ρόδου (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης). Εξαντλούν την κριτική τους στο ότι "δεν υπήρξε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες" μόνο για το άρθρο 93, ώστε να κρύψουν την ταύτισή τους με την ουσία του νομοσχεδίου, δηλ. την πλήρη ιδιωτικοποίηση στην αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση απορριμμάτων.
Δεν είναι τυχαίες οι δύο (2) αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Δ. Ρόδου (129/20, 252/20) για ανάθεση σε Τεχνικό Σύμβουλο (94.500 € χωρίς ΦΠΑ)και σε Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο (85.161,30€ χωρίς ΦΠΑ) για το έργο «ΜΕΛΕΤΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΡΟΔΟΥ», οι οποίες αποτελούν την συνέχεια ενεργειών (εντός 2019) και της προηγούμενης δημοτικής αρχής!
Αποδεικνύεται η πολιτική «συστράτευση» της νυν και της πρώην δημοτικής αρχής Ρόδου για αναθέσεις σε Τεχνικούς και Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, την συνέχιση της υποστελέχωσης και την απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού των υπηρεσιών.
Οι ιδιώτες τεχνικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι προσθέτουν άλλη μία σημαντική γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να επωμιστεί η κάθε τεχνική υπηρεσία που τους επιβλέπει. Όπως έχουν καταγγείλει πανελλαδικά (ΣΥΠΑ,ΕΜΔΥΔΑΣ), οι εκάστοτε «σύμβουλοι» στην πράξη «εξαγνίζουν» ειλημμένες αποφάσεις μεταξύ δημοτικής-περιφερειακής αρχής και επιχειρηματικών ομίλων!
Επίσης, η μέχρι σήμερα εμπειρία των «εκάστοτε» συμβούλων έχει αποδείξει ότι οι ίδιοι δε φέρουν ουδεμία ευθύνη για ό,τι προτείνουν, αφού δεν υπογράφουν! «Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώστε», λέει η λαϊκή σοφία! Παίρνουν τα λεφτά των δημοτών και φεύγουν…
Αντιθέτως, το επιστημονικό προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας επιβαρύνεται επιπρόσθετα για να παρακολουθεί και να τρέχει πίσω από τους «συμβούλους» για να ελέγχουν τις μελέτες (αμφιβόλου ποιότητας), ενώ ταυτόχρονα επωμίζονται το σύνολο των ευθυνών (αστική, ποινική, πειθαρχική), αφού θα «υποχρεωθούν» να υπογράψουν την μελέτη!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Σε αντίθεση με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής να υποβαθμίζουν τις δημοτικές υπηρεσίες, να απαξιώνουν επιστημονικό δυναμικό και να αναθέτουν ό,τι μπορούν σε ιδιώτες συμβούλους διεκδικούμε άμεσα: κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης, προσλήψεις εξειδικευμένου (επιστημονικού, εργατοτεχνικού) προσωπικού, την επαρκή χρηματοδότηση, προμήθεια των απαραίτητων σύγχρονων μέσων για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων και ουσιαστική εκπαίδευση του προσωπικού σε σύγχρονα μέσα και τεχνικές.
Καταγγέλλουμε ότι η δήθεν «υποβοήθηση» της τεχνικής υπηρεσίας με διάφορες αναθέσεις μελετών σε «συμβούλους» και έργων σε επιχειρηματικούς ομίλους, είναι «προσχηματική» και «υποκριτική». Μέσα και από αυτές τις αναθέσεις, αποσκοπούν στην περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση των Τεχνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ!
Η πολιτική ταύτιση κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής αποσκοπεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»! Ήδη, ξεκινάει πλέον η συζήτηση για εργοστάσια καύσης στην περιοχή μας!
Είναι ξεκάθαρο ότι η δήθεν ανάπτυξη που υπόσχονται στις τοπικές κοινωνίες, συνοδεύεται με χειρότερες συνθήκες και όρους εργασίας, με επέκταση ελαστικής απασχόλησης, με απολύσεις. Θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, που θα πληρώσει ο κάθε δημότης. Θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον!
Ας μην είμαστε αφελείς! Όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι το καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον δεν συμβαδίζει ποτέ με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που τελικά είναι και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές!
Κι όμως, τώρα είναι ξεκάθαρο και στην περιοχή μας, μετά και τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ότι είναι αναγκαίο και εφικτό το αίτημα για δημόσιο, κεντρικό φορέα κατασκευών με επαρκή στελέχωση, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και κεντρικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η διαχείριση των απορριμμάτων, κ.α. Ένας σχεδιασμός που θα μπορεί να μελετά σφαιρικά και σε βάθος τα ζητήματα και θα δίνει ολοκληρωμένες λύσεις με γνώμονα το συμφέρον και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!
Ρόδος, 14-05-2020
Από το Blogger.