συγκοινωνουντα δοχεια, οι ιδιωτικοποιησεις και το εργασιακο mobbing στον Δημο Ροδου;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Εδώ και 10 μήνες, ως δημοτικοί υπάλληλοι, εργολαβικοί εργαζόμενοι και πολίτες, έχουμε βρεθεί στα «διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ της σημερινής, της πρώην δημοτικής αρχής Ρόδου και των εργολάβων (κοινοπραξίες) για τα απορρίμματα και τα LED! Θυμίζουμε ότι η σύμβαση για τα LED αφορά 25 εκ. ευρώ ενώ για τα απορρίμματα (με ΦΠΑ, με δικ.προαίρεσης, περίπου) 19 εκ. ευρώ. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»!
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Mark Hanna (Αμερικάνος πολιτικός, 1837-1904) ότι …«Στην πολιτική, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο.»
Είναι λογικό μια νέα δημοτική αρχή να διαφοροποιείται από την προηγούμενη! Όμως, προκύπτουν ερωτήματα για το πόσο διαφορετική ή όμοιά είναι η πολιτική και η στρατηγική τους! Ας αναρωτηθούμε, «τα πρόσωπα άλλαξαν, η πολιτική τους άλλαξε;»
Δυστυχώς, εκτιμώ πως …ΟΧΙ. Η εκάστοτε δημοτική αρχή Ρόδου δεν αμφισβήτησε, ούτε στάθηκε εμπόδιο στις κυβερνητικές πολιτικές (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ) υπέρ των Ιδιωτικοποιήσεων, της «ανταποδοτικότητας», της «εμπορευματοποίησης» ακόμα και των κοινωνικών αγαθών (καθαριότητα, νερό, ρεύμα, υγεία, κ.α.)!
Αντιθέτως, επέβαλλαν «ανταποδοτικά τέλη», υποβάθμισαν συστηματικά τις δημοτικές υπηρεσίες, απαξίωσαν τους δημοτικούς υπαλλήλους (ανεξαρτήτως χώρου εργασίας), ώστε να κάνουν «χρυσές συμβάσεις» με εργολαβικές εταιρίες και ομίλους (συμβάσεις, ΣΔΙΤ, κ.α.)!
Ως δημοτικοί υπάλληλοι διαπιστώνουμε ότι και η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου είναι υπέρμαχος των Ιδιωτικοποιήσεων, των απευθείας αναθέσεων, κ.α.. Η πολιτική και η στρατηγική τους δεν διαφέρει σ’ αυτόν τον τομέα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές!
Μέσα από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ φαίνεται ότι η ουσιαστική διαφορά τους είναι στο ποιες εργολαβικές εταιρίες και όμιλοι θα αναλάβουν τις ιδιωτικοποιήσεις για τα απορρίμματα και τα LED! Όμως προβληματίζομαι για την στάση της δημοτικής αρχής Ρόδου:
  • Γιατί δεν απαίτησε την ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης, που θα την αποδέσμευε από τις συμβάσεις της προηγούμενης; Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ, με νόμο κατήργησε την απλή αναλογική, μεταφέροντας τις ουσιαστικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής!
  • Γιατί προτιμήθηκε μια πολύμηνη κι ίσως αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητας διαδικασία για την έκπτωση της αναδόχου του έργου των απορριμμάτων και των LED;
Κατά την εκτίμησή μου, το ζήτημα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ κι ΟΧΙ ΝΟΜΙΚΟ ή ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ!
Ας δούμε την περίπτωση του αναδόχου για το έργο των απορριμμάτων. Η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν μέσα από γνωμοδοτικές Επιτροπές και αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής! Μετά από 8 μήνες, η λύση που ικανοποίησε την δημοτική αρχή Ρόδου, ήταν η αλλαγή του «εταιρικού σχήματος» της κοινοπραξίας για τα απορρίμματα (Απρ.2020)! Δηλ. ένας συμβιβασμός!
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δεν επέφερε καμιά αλλαγή στην ποιότητα και στο ύψος της αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του εργολάβου (ENACT AE). Αντιθέτως από αυτόν τον συμβιβασμό, χαμένοι βγήκαν για άλλη μια φορά τόσο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν χειρότερες συμβάσεις εργασίας, όσο και οι πολίτες που δεν είδαν καμιά ελάφρυνση στα «ανταποδοτικά τέλη».
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μέσα σ’ αυτούς τους 10 μήνες, ως δημοτικοί υπάλληλοι (ανεξαρτήτως χώρου εργασίας) διαπιστώνουμε ότι χειροτέρευσαν οι συνθήκες εργασίας μας. Εκτός από την υποστελέχωση και εντατικοποίηση, αυξάνονται οι περιπτώσεις αμφισβήτησης των επιστημονικών μας (κι όχι μόνο) γνώσεων, αλλά και της πολυετής εμπειρίας στα καθήκοντά μας, μέσα από διάφορες Ε.Δ.Ε., από μετακινήσεις σε μετακινήσεις, από αναθέσεις σε αλλότρια καθήκοντα, κ.α.
Η δημοτική αρχή Ρόδου επέβαλλε με την ανοχή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας …το εργασιακό mobbing! Δηλ. την «ψυχική κακοποίηση» που «διαδραματίζεται» στο εργασιακό μας περιβάλλον! Μια έντονα βιωματική μορφή συναισθηματικού και ηθικού «προπηλακισμού» που επιτελείται μέσω της στοχοποίησης ενός συνήθως ατόμου από τους ανωτέρους του (efsyn.gr, 14-04-2019).
Οι συνάδελφοί μας που λόγω εμπειρίας και επιστημονικού αντικειμένου συμμετέχουν στις Επιτροπές για διαγωνισμούς έργων ήταν και είναι πιο ευάλωτοι! Βιώνουν αυτό το φαινόμενο πιο έντονα, γιατί είναι μεγάλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται ή ταυτίζονται με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές!
Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να αναγνωρίσουν έγκαιρα αυτό το φαινόμενο, να ενημερώσουν τους συλλογικούς μας φορείς, ώστε μέσα από δημόσια καταγγελία να προστατευθούν από την εργοδοσία. Όμως, πως μπορεί κάποιος εργαζόμενος, είτε στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, να αναγνωρίσει αν έχει βιώσει αυτό το φαινόμενο ή όχι; (efsyn.gr, 14-04-2019).
  • Δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστείς, αποσιωπείσαι, δέχεσαι λεκτικές απειλές κι επιθέσεις, κι ενέργειες απόρριψης σχετικά με τα εργασιακά σου καθήκοντα ή/και τις απόψεις σου.
  • Σε διαβάλλουν σε ανώτερους έτσι ώστε να είναι αρνητικά προϊδεασμένοι στις επαφές τους μαζί σου, διασπείρουν κακόβουλες φήμες και ταπεινωτικά σχόλια.
  • Σε απομονώνουν χωροταξικά. Σου απαγορεύουν -άτυπα ή τυπικά- να συνομιλείς με συναδέλφους πέρα από ότι αφορά σε καθαρά λειτουργικά ζητήματα.
  • Δεν σου ανατίθενται εργασίες και καθήκοντα που απαιτούν ψηλό βαθμό υπευθυνότητας και εμπειρίας, το οποίο αντανακλά την απαξίωση που καλλιεργείται απέναντι στο πρόσωπό σου. Στη συνέχεια, δεν σου ανατίθενται καθόλου καθήκοντα πλέον, πράγμα που συνήθως χρησιμοποιείται αντίστροφα σαν αποδεικτικό για την απροθυμία ή/και την ακαταλληλότητά (αχρηστία) σου.
  • Σκοπίμως σου αναθέτουν δύσκολες υποθέσεις ή αυτές με αλλότρια καθήκοντα, χωρίς να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες, με σκοπό ν’ αποτύχεις παταγωδώς προκειμένου να επιβεβαιώσεις την -εκ των άνω κατασκευασμένη- εικόνα της ανικανότητάς σου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ας αναρωτηθούμε! Μήπως, τα πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σχετικά με τα μέλη της γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραλαβής & Παρακολούθησης του έργου για τα LED, σκοπίμως απαξιώνουν στην κοινή γνώμη έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους με επιστημονική κατάρτιση του αντικειμένου τους;
Μήπως, ψάχνουν «εξιλαστήρια θύματα», ώστε να επιρρίψουν στους συναδέλφους μας, τις ευθύνες σχετικά με κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και έχουν οδηγήσει σε «απαξίωση» και «αφαίμαξη» της τοπικής μας κοινωνίας;
Ως δημοτικοί υπάλληλοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιαστούμε ως «Ιφιγένεια» για τα συμφέροντα των εργολαβικών εταιριών και ομίλων, που θέλουν με την στήριξη εκάστοτε κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να βάλουν βαθιά το χέρι στα χρήματα των δημοτών μας, ιδιωτικοποιώντας κάθε υπηρεσία που αποφέρει κέρδος!
Ως εκπρόσωπος εργαζομένων με πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας, ΕΚΤΙΜΩ ότι επιβάλλεται να ενημερωθεί άμεσα η ΠΟΕ ΟΤΑ για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι (είτε εργολαβικοί είτε δημοτικοί) που βρίσκονται ανάμεσα στα «διασταυρούμενα πυρά» της εκάστοτε δημοτικής αρχής και εργολαβικών εταιριών/ομίλων!
Η ΠΟΕ ΟΤΑ να καταγγείλει δημόσια τον αποκλεισμό των συναδέλφων και μελών της Επιτροπής από τον χώρο εργασίας τους (σφράγιση γραφείων), την αντικατάστασή τους στην Επιτροπή και την απομάκρυνση ενός Η/Υ από το γραφείο τους! Το εργασιακό mobbing και οι Ιδιωτικοποιήσεις …να μην ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Επίσης, για την αποτελεσματικότερη προστασία, οι συλλογικοί φορείς (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ) δύναται να προκηρύξουν ΑΠΟΧΗ στη συμμετοχή των δημοτικών υπαλλήλων από όλες τις Επιτροπές των ΟΤΑ (όπως έκανε και με την αξιολόγηση) έως ότου καταργηθεί το εργασιακό mobbing και να αποσυρθούν όλες οι διώξεις σε βάρος των συναδέλφων μας!
Ρόδος, 24-05-2020
Από το Blogger.