απολύσεις από το «παράθυρο» για τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε την σκυτάλη από την προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), για να συνεχίσει την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος (είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα). Θυμίζουμε ότι την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού, πλημμυρίσαμε από υποκρισία μέσα από τις κυβερνητικές δηλώσεις, υποσχέσεις, επαίνους, φιέστες και χειροκροτήματα. Και τι δεν ακούσαμε!
Η δέσμευση για ΒΑΕ στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το έκτακτο ειδικό επίδομα στους εργαζομένους ΟΤΑ, η προστασία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, κ.α.! Όμως, όλα αποδείχθηκαν …παραμύθια! Τα ΒΑΕ μέσα σε δύο μήνες πάνε για κατάργηση, μπήκε «ταφόπλακα» στο έκτακτο ειδικό επίδομα στους ΟΤΑ, ενώ νομιμοποιήθηκε η «μισή εργασία, μισή ζωή» και οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (43.500)! Δεν είναι τυχαία η φράση: «Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την Κυβέρνηση, τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα»!
Ο εμπαιγμός και η υποκρισία κυβέρνησης ΝΔ και αιρετών στους ΟΤΑ (δήμαρχοι) συνεχίζεται απροκάλυπτα κατά των εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι (ΒσΣ)! Εδώ και χρόνια, το έργο και η προσφορά των συναδέλφων μας του προγράμματος ΒσΣ, έχει αναγνωριστεί και αγκαλιασθεί από τους συμπολίτες μας! Όχι όμως, από την εκάστοτε κυβέρνηση (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)!
Οι κυβερνήσεις αυτές είναι υπεύθυνες για την σχεδόν 17ετή ομηρία των εργαζομένων! Αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Αντιθέτως, μέσα από την προκήρυξη 4Κ/2020 για 2.909 θέσεις (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ) πάνω από το 60% των συναδέλφων μας θα οδηγηθεί σε ΑΠΟΛΥΣΗ! Γιατί;
Η κατανομή των θέσεων και η δήθεν «ειδική εμπειρία», όπως γίνεται, μας παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 των συμβασιούχων της Καθαριότητας, όπου εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδηγήθηκαν κατά πλειοψηφία στην ΑΠΟΛΥΣΗ! Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ως «μαθητής» της προηγούμενης, δεν έχει κανένα πρόβλημα να «βαφτίσει» και πάλι τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ως ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!
Πάνω από το 60% των θέσεων της 4Κ/2020 δύναται να καλυφθούν από υποψηφίους οι οποίοι δεν είναι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «ΒσΣ» (δηλ. χωρίς ειδική εμπειρία)! Ας κάνουμε τα μαθηματικά! 290 + 483 + 399 + 664 = 1.836 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! Κυβέρνηση και «αιρετοί», προγραμματίζουν την δήθεν «μονιμοποίηση» των εργαζομένων να γίνει μέσα από την ΑΠΟΛΥΣΗ της πλειοψηφίας των εργαζομένων του προγράμματος «ΒσΣ»!
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «ΒσΣ», είναι από τους πιο μακροχρόνια «ομήρους όλων των κυβερνήσεων, που έχουν περάσει μέχρι τώρα, καθώς αυτοί εργάζονται με το καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τουλάχιστον 17 χρόνια!
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και είναι «εχθρικές» για την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, για την επέκταση των δομών, για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του προγράμματος «ΒσΣ» χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Έβαζαν «ταφόπλακα» τόσο στις ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία, όσο και για τους συμπολίτες μας, που εξυπηρετούνται και ωφελείται στην καθημερινότητά τους από τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους του προγράμματος «ΒσΣ»!
Σε ανακοίνωσή μας (01-02-2019), έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για τα σχέδια της Κυβέρνησης! Αναδείξαμε τους προβληματισμούς και τους κινδύνους για «λύση ΑΠΑΤΗ» και τις επικείμενες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ μέσα από τυχόν έκδοση προκήρυξης! Δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα της μονιμοποίησης όλων των μέχρι σήμερα υπηρετούντων συμβασιούχων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας λειτουργεί ως «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ», ώστε να προχωρήσουν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ των συναδέλφων μας από το πρόγραμμα «ΒσΣ»! Στο Δήμο Ρόδου από τις 24 θέσεις μόνο στις 11 υπολογίζεται η «ειδική εμπειρία (μέχρι 7 έτη)»! Γιατί τα υπόλοιπα έτη δεν υπολογίσθηκαν; Τυχαίο; Οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ συναδέλφων μας που βρίσκονται έως και 17 έτη στο πλευρό των συμπολιτών μας (ευπαθείς ομάδες) …είναι προ των ΠΥΛΩΝ!
Πως θα τις αντιμετωπίσουμε; Ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχουν προσπάθειες της εργοδοσίας να κατευθύνει τους εργατικούς φορείς (εργατοπατέρες) στην δικαστική διεκδίκηση (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές)! Ας μην πέσουμε στην παγίδα τους! Είδαμε τα αποτελέσματα αυτού του δρόμου με τους εργαζομένους της 3Κ/2018! Οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ!
Η 4Κ/2020 δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των δομών και της κοινωνίας! Κυβέρνηση και αιρετοί (Δήμαρχοι) είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την συνεχή «υποβάθμιση» του προγράμματος «ΒσΣ» και για τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! Μονόδρομος …είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ για νομοθετική ρύθμιση! ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, οι συνάδελφοι του προγράμματος «ΒσΣ» να οργανώσουν ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ώστε να μην περάσουν οι χιλιάδες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και να απαιτήσουν την μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Ως εργαζόμενος και ως πρώην μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τους αγώνες που δόθηκαν και οργανώθηκαν μέσα από την αντίστοιχη ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (Δημοτικής Αστυνομίας) για την επαναφορά όλων των εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προς απόλυση! Η εργασία …είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
Απαιτούμε:
  • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒσΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.
  • Να σταματήσουν οι σχεδιασμοί της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών, ειδικά σε μία περίοδο που η προσφορά τους είναι κομβικής σημασίας για αρκετές κοινωνικές ομάδες.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών.
  • Χορήγηση Μέτρων Προστασίας για εργαζομένους και για ευπαθείς ομάδες που εξυπηρετούνται καθημερινά από όλες τις δημοτικές κοινωνικές δομές.
Ρόδος, 26-05-2020
Από το Blogger.