Για τις χρηματικες περικοπες στα ΜΑΠ και το Γαλα παλαιοτερων ετων

Η δημοτική αρχή Ρόδου συνεχίζει να καθυστερεί και να περικόπτει τις νόμιμες παροχές σε χρήμα προς τους εργαζόμενους, όπως τα ΜΑΠ & Γάλα παλαιοτέρων ετών. Έχουν περάσει 16 μήνες από την ψήφιση του Ν.4483/17. Οι δικαιούχοι μέχρι και σήμερα έχουν πάρει μόνο προφορικές υποσχέσεις και εκκλήσεις για υπομονή!
Δεν είναι τυχαία η καθυστέρηση, αφού η δημοτική αρχή Ρόδου βάζει άλλες προτεραιότητες, π.χ. πληρωμές εργολάβων - ιδιωτικών εταιρειών που έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες, εκδηλώσεις, κ.ά.
Καταντούν γελοίες οι δικαιολογίες της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Στην αρχή ισχυρίσθηκαν άγνοια νόμου και χρειάστηκαν 4 μήνες για να πάρουν απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έπειτα, έριξαν τις ευθύνες στους Τεχνικούς Ασφαλείας για τις καθυστερήσεις. Σαν να μην έφθανε αυτό, στο τέλος διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λάθη στις λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων! Και φτου από την αρχή!
Φτάσαμε σήμερα με τις διορθωμένες λίστες να ετοιμάζονται τα χρηματικά εντάλματα, κι όμως καμιά παράταξη του Συλλόγου μας δεν αναρωτήθηκε αν η τελική λίστα είναι σωστή και σύμφωνη με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις για τα ΜΑΠ και τις διατάξεις του άρθρου 97 του Ν.4483/17. Ούτε αυτό είναι τυχαίο! Καμιά παράταξη δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με την εργοδοσία, η οποία βρήκε έναν έμμεσο τρόπο για να κάνει περικοπές στα είδη των δικαιούχων, ώστε να κάνει εξοικονόμηση χρημάτων!
Καταρχήν, σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών δικαιούχων, απουσιάζουν στο σύνολό τους, μια σειρά από μέσα προστασίας όπως: στολές προστασίας από χημικά, ολόσωμες εξαρτήσεις, ανακόπτες, αποσβεστήρες, ωτοασπίδες ή ωτοβύσματα, κώνοι σήμανσης, προσαρτήματα ασφαλείας συγκολλήσεων, μονωτικά εργαλεία.
Δεν θα προχωρήσω τώρα σε μια αναλυτική παρουσίαση των ειδών που δεν υπολογίσθηκαν σε κάθε κατηγορία αλλά θα αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:
•    Κηπουροι – Ψεκαστές: Στολή Προστασίας από Χημικά
•    Ηλεκτρολόγοι: Μονωτικά εργαλεία
•    Καθαρίστριες Εσωτερικών Χώρων: Μάσκα Ημίσεως Προσώπου με Φίλτρα Α1 Ρ3, Γυαλιά τύπου goggles (για προστασία από χημικούς κινδύνους)
•    Τεχνίτες Συνεργείου Οχημάτων – Συγκολλητές: Οξυγονοκόλλησης goggles, Ποδιές Συγκολλητών, Προσαρτήματα Ασφάλειας Συγκολλήσεων
•    Συγκολλητές: Προσαρτήματα Ασφάλειας Συγκολλήσεων
•    Επόπτες – Εργοδηγοί Καθαριότητας Πρασίνου: Γάντια δερματοπάνινα, Γάντια από PVC
•    Ξυλουργοι: Φίλτρο Μάσκα Ρ1
•    Ελαιοχρωματιστές: Στολή Προστασίας από Χημικά, Γυαλιά τύπου goggles (για προστασία από χημικούς κινδύνους)
Από αυτές τις περιπτώσεις και από άλλες, η δημοτική αρχή Ρόδου με την ανοχή – σιωπή όλων των παρατάξεων του Συλλόγου μας, εξοικονομεί χιλιάδες ευρώ εις βάρος των δικαιούχων - εργαζομένων!
Επίσης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να ανατρέψει το πνεύμα του νομοθέτη, ο οποίος στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς οι δικαιούχοι των μέσων αυτών υποχρεώθηκαν να τα προμηθευτούν με ίδιες δαπάνες, πληρώνοντας και τον ΦΠΑ κατά την αγορά τους.
Παρόλο που ο νομοθέτης ήθελε να αποδώσει πίσω στους δικαιούχους αυτά τα ποσά (εις ολόκληρο), με την ανοχή – σιωπή όλων των παρατάξεων του Συλλόγου μας, η εργοδοσία ερμήνευσε και επέβαλε όπως ήθελε το άρθρο 97 του Ν.4483/17 με αποτέλεσμα στα ποσά αυτά να υπάρχει μια παρακράτηση του 24% για ΦΠΑ, εις βάρος των δικαιούχων!
Η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματά μας. Εδώ και μήνες γνώριζαν για την λίστα δικαιούχων (είδη, ποσά, ονόματα), αδιαφόρησαν επίτηδες για τις ελλείψεις σε είδη, αρνήθηκαν να διεκδικήσουν την καταβολή ολόκληρου του ποσού (με ΦΠΑ) για κάθε δικαιούχο! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι πλειοψηφίες συνεχίζουν να σιωπούν και για τα ΜΑΠ του 2017 και 2018 που δεν χορηγήθηκαν, ή και για το Γάλα που εδώ και σχεδόν 2 μήνες δεν χορηγείτε στους δικαιούχους!
Οι διαχειριστικές τακτικές και δικαιολογίες της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, είναι προσπάθεια για να αθωώσει τις επιλογές της εργοδοσίας (ιδίως τώρα σε μια προεκλογική περίοδο) και να της χαρίσει πολύτιμο χρόνο, ώστε να εφαρμοστούν εις βάρος μας πρόσθετες περικοπές στα δικαιώματά μας! Θα τους αφήσουμε;;;

Από το Blogger.