Προληπτικος Ελεγχος στους ΟΤΑ…! Το αλλο, με τον «Τοτο», το ξερεις;;;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Έγκαιρα, από τα τέλη του Μάρτη σας είχαμε ενημερώσει με ανακοίνωσή μας ότι «ο εφησυχασμός δεν είναι λύση για τα προβλήματα στις Οικονομικές Υπηρεσίες». Δυστυχώς, δεν πέρασε 1 ½ μήνας και επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα… καταργεί και πάλι τον προληπτικό έλεγχο! Χωρίς να ακουστεί «κιχ»…!
Σας είχαμε επισημάνει ότι η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στους ΟΤΑ δεν ήταν τυχαία! Ήταν και είναι απαίτηση των θεσμών είτε με «δεξιά» είτε με «αριστερά» Μνημόνια των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ)! Θεωρήθηκε ως εμπόδιο στην ανάπτυξη …για τις δεκάδες εργολαβίες, συμφωνίες και εξυπηρετήσεις αιρετών σε μεγαλοεπιχειρηματίες και ομίλους! Δεν μιλάμε …για μικρά ποσά!
Αποδείχθηκε σήμερα στην πράξη ότι η καθολική συμμετοχή σας στην ΑΠΕΡΓΙΑ και η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΟΕ ΟΤΑ, είχαν ως στόχο την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και της αποφασιστικότητας σας, ώστε αφενός να απαρνηθείτε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αφετέρου να μην βάλετε «μπροστά τις δικές σας ανάγκες» για μια ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση που θα σας προστατεύει από τους καταλογισμούς!
Ο «στημένος διάλογος» της γαλαζοπρασινορόζ ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ με την κυβέρνηση για την ψήφιση της τροπολογίας για παράταση …αποδείχθηκε ότι ήταν και είναι μια καλοστημένη ΑΠΑΤΗ!!! Μια «θεατρική παράσταση» της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και της κυβέρνησης, ώστε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να επαναφέρει την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου.
Η υποκριτική στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, αξίζει βραβείο ηθοποιίας για το ρόλο της «απατημένης συζύγου» …καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν την προειδοποίησε, δεν την ενημέρωσε! Κι όμως, η τροπολογία κατατέθηκε στην Βουλή στις 13-05-2019 ενώ η ΠΟΕ ΟΤΑ έβγαλε ανακοίνωση (φωτοβολίδα) την ημέρα της ψήφισής της (15-05-19)! Παρόλα αυτά συνεχίζει να συμμετέχει και σε άλλους «στημένους διαλόγους»!!! Πως είναι δυνατόν, από την μια να τους κατηγορεί (κυβέρνηση, Υπουργείο) ως αναξιόπιστους κι από την άλλη να συμμετέχει με περηφάνεια μαζί τους στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για την αξιολόγηση, κ.α.;;; Λίγη τσίπα …δεν βλάπτει!!
Όμως, ευθύνες έχει και η Δντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Ρόδου, η οποία τότε (Μάρτη) είχε εναντιωθεί στις προτάσεις που σας είχαμε καταθέσει για να βάλετε «μπροστά τις δικές σας ανάγκες», ώστε να μην κινδυνεύετε από καταλογισμούς! Σαν «φερέφωνο» της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης σας καλλιέργησε αυταπάτες ότι ο κίνδυνος καταλογισμού είχε εξαλειφθεί λόγω της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης (ισχυρίσθηκε μέχρι και για 5ετή) παράτασης του προληπτικού ελέγχου.
Επίσης, δεν μας προκαλεί εντύπωση, η αδιαφορία της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, η οποία δεν είχε καλέσει από τις 13-05-19 σε συνεδρίαση τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είτε για να βγάλουν ανακοίνωση είτε για να οργανώσουν κάποια δράση κατά της τροπολογίας! Μήπως, βάζουν πλάτη για να περάσει η επανακατάργηση του προληπτικού ελέγχου;;; Μήπως κρύβονται, γιατί δεν έχουν προτάσεις! Είναι άσχετοι ή επικίνδυνοι;;; Τα συμπεράσματα …δικά σας!
Συνάδελφοι & συναδέλφισσες στις Οικονομικές Υπηρεσίες,
Ας μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια! Μην περιμένουμε από «άσχετους & επικίνδυνους» να παίζουν καθημερινά με την ζωή μας! Έχω την εκτίμηση ότι το πρώτο βήμα για την οργάνωση αγώνων είναι να διευκρινιστεί και να αποσαφηνιστεί το σχετικό νομικό πλαίσιο, ώστε να γνωρίζουμε εάν και κατά τόσο υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία από καταλογισμούς.
Σας καλώ να απαιτήσετε από τα μέλη Δ.Σ. του Συλλόγου, την άμεση διεξαγωγή ενός σεμιναρίου στις ώρες εργασίας, στο οποίο δικηγόροι της Ρόδου θα αποσαφηνίσουν τόσο το νομικό πλαίσιο των ευθυνών (αστική, πειθαρχική, ποινική) όσο και το εύρος των νομικών όρων «δόλος» και «βαριά αμέλεια».
Μέσα από αυτό το σεμινάριο να απαντηθούν τα ερωτήματά σας και να συνδράμουν οι δικηγόροι της Ρόδου με τις επιστημονικές τους γνώσεις στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου (νομοθετική ρύθμιση, κωδικοποίηση, οργάνωση, προσλήψεις, κ.α.), που όντως θα προστατεύει όλους τους συναδέλφους!
Ρόδος, 15-05-2019
Από το Blogger.