Αυτος που φυτευει το μαρουλι, δεν ειναι παντα αυτος που τρωει τη σαλατα (ισπανικη παροιμια)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι δικαιούχοι (εργατοτεχνικό προσωπικό) για τα ΜΑΠ σε χρήμα παρελθόντων ετών, ανάμεναν για ακόμη μια φορά την πληρωμή της δόσης στις αρχές του Αυγούστου! Αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν μια «τακτική» οφειλή και μια «γνωστή» διαδικασία, συνεχώς σε κάθε 4μηνο να καθυστερεί η εξόφλησή της;
Μήπως, η δημοτική αρχή Ρόδου για άλλη μια φορά απέδειξε την αδιαφορία της να προγραμματίσει εγκαίρως την εξόφληση της επόμενης δόσης στους δικαιούχους; Υπάρχει χρόνος ακόμη και τώρα για να εκδοθούν, ελεγχθούν και εξοφληθούν τα Χρηματικά Εντάλματα της δόσης! Υπάρχει όμως πολιτική βούληση από την μεριά της εργοδοσίας;
Δυστυχώς, η απάντηση του προέδρου του Συλλόγου μας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους εργαζομένους και δικαιούχους είναι αποκαλυπτική! Τους ενημέρωσε ότι η καταβολή της 4μηνιαίας δόσης θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα (Σεπτέμβρη)! Προφανώς ο πρόεδρος του Συλλόγου μας ανέλαβε καθήκοντα «υπεράσπισης» της σημερινής δημοτικής αρχής Ρόδου για τις καθυστερήσεις. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο», λέει μια λαϊκή σοφία!
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που απαξιώνει τα δικαιώματα-αιτήματα των εργαζομένων ή που πνίγει τις διάφορες «καταγγελίες» για να προωθήσει τα συμφέροντα της εκάστοτε εργοδοσίας εις βάρος όλων μας!
Ας μας απαντήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου μας για το εργατοτεχνικό προσωπικό:
  • Υπάρχουν ή Όχι, ακατάλληλοι χώροι και συνθήκες εργασίας;
  • Υπάρχει ή Όχι, πεπαλαιωμένος (ίσως και επικίνδυνος) στόλος οχημάτων;
  • Υπάρχει ή Όχι, ανεπαρκής και πλημμελής εφαρμογή της νομοθεσίας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία; Ο Τεχνικός Ασφαλείας και ο Ιατρός Εργασίας έχουν ευθύνες;
  • Τι θα γίνει με την χορήγηση των ΜΑΠ και του Γάλακτος για τα έτη 2017, 2018, 2019 και εν μέρει 2020; Περασμένα ΝΑΙ, Ξεχασμένα όμως ΟΧΙ…!
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις σχετικά με την χορήγηση των ΜΑΠ και του Γάλακτος του τρέχοντος έτους;
Ρητορικά τα ερωτήματα! Τα βιώματά μας στους χώρους εργασίας τα έχουν ήδη απαντήσει! Όλα αυτά τα χρόνια αντί να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας «βάζει πλάτη» στην εκάστοτε δημοτική αρχή και κυβέρνηση για περαιτέρω περικοπές!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Αγώνα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία! Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας, θα είμαστε «θύματα» και της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία δυστυχώς «βαδίζει στα χνάρια» της προηγούμενης!
Καλούμε άμεσα τη δημοτική αρχή Ρόδου να επισπεύσει τις διαδικασίες γιατί υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξόφληση της 4μηνιαίας δόσης εντός του Αυγούστου. Οι συνάδελφοί μας έχουν άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες ή να βοηθήσουν τις οικογένειες των παιδιών τους (ανεργία, περικοπές, απολύσεις). Επίσης, την καλούμε να απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση για καταβολή σε Χρήμα των ΜΑΠ για όσα έτη και μήνες αυτά δεν χορηγήθηκαν στους δικαιούχους γιατί είναι δίκαιο το αίτημα του εργατοτεχνικού προσωπικού.
Δεν μένουμε σε απλές διαπιστώσεις! Υπάρχουν λύσεις! Πολιτική βούληση υπάρχει; Ανάμεσα στο ΔΙΚΑΙΟ και το ΑΔΙΚΟ για τους εργαζομένους, τι θα επιλέξει η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου; Σε περίπτωση, όπου επιλέξει να αδικήσει τους συναδέλφους μας, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα καταγγείλουμε την στάση της (όπως επανειλημμένα κι αξιόπιστα το πράττουμε)… γιατί «ο εργαζόμενος που φυτεύει το μαρούλι, πρέπει να είναι αυτός που τρώει και τη σαλάτα»… είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα!
Ρόδος, 18-08-2020
Από το Blogger.