Ο αστερισμος της «υβρις»…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), η κυβέρνηση ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και κινητοποιήσεις! Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε αγωγή, ώστε να χαρακτηρισθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΚΕΠ ως παράνομες και καταχρηστικές!
Η αγωγή κατά της απεργίας-αποχής μπορεί να απορρίφθηκε αλλά όχι οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί του Υπουργείου εις βάρος των συναδέλφων μας! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (aftodioikisi.gr, ΠΟΣΕ ΚΕΠ) η βασική υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο δικαστήριο ήταν: πως «οι υπάλληλοι των ΚΕΠ είναι τεμπέληδες»!
Η παραπάνω γραμμή ήρθε να προστεθεί στον «αστερισμό της ύβρις» με τις υπόλοιπες συκοφαντικές δηλώσεις πολιτικών στελεχών εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων! Θυμίζουμε μερικούς από τους χαρακτηρισμούς: «κοπρίτες» (Θ.Πάγκαλος, ΠΑΣΟΚ, 2014), «αμόρφωτοι και τεμπέληδες» (Θ.Φωτίου, ΣΥΡΙΖΑ, 2016), «είναι δημόσιος κίνδυνος» (Β.Λεβέντης, Εν. Κεντρώων, 2018).
Ως δημοτικοί υπάλληλοι βιώνουμε καθημερινά την υποστελέχωση, τις αυθαίρετες μετακινήσεις, τα αλλότρια ή και παράλληλα καθήκοντα και ευρύτερα την απαξίωση κάθε υπηρεσίας και εργαζομένου! Τα ΚΕΠ δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν από αυτή την πραγματικότητα! Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ έχουν φτάσει στα όρια της εργασιακής εξάντλησης!
Καθημερινά αυξάνεται ο φόρτος εργασίας, αναθέσεις με αλλότρια καθήκοντα, νέες αρμοδιότητες και διαδικασίες (ΚΕΠlive), χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση για την εύρυθμη λειτουργία τους! Εδώ και χρόνια έχουν να πραγματοποιηθούν μόνιμες προσλήψεις στον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ)! Για ποια αναβάθμιση των ΚΕΠ μιλούσε η κυβέρνηση της ΝΔ;
Θυμίζουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα ΚΕΠ στις 31-05-2020: «Είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους και γι' αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών.»
Αναρωτιόμαστε:
  • τι άλλαξε μέσα σε δύο μήνες, ώστε το αρμόδιο Υπουργείο να «εξυβρίζει» τους εργαζομένους στα ΚΕΠ;
  • γιατί αυτή η επίθεση του Υπουργείου εναντίον της πιο αναγνωρισμένης και επιτυχημένης υπηρεσίας στους ΟΤΑ και των εργαζομένων της;
Συναδελφισσες, συνάδελφοι,
Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους των ΚΕΠ είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής (ΝΔ) για να απαξιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική προσφορά των ΚΕΠ, να υπονομεύσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, εις αποκλειστικό όφελος των επιχειρήσεων και των συμφερόντων τους!
Ήδη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πρόγραμμα «ΚΕΠplus», δηλ. την μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων με επιπλέον πρόσθεση αρμοδιοτήτων στις υπάρχουσες, υπό την καθοδήγηση των επιχειρήσεων! Κυβέρνηση (ΝΔ) και αρμόδιο Υπουργείο για να ικανοποιήσουν τις «διαρκώς μεταβαλλόμενες» επιχειρηματικές ανάγκες κατέφυγαν στον «κοινωνικό αυτοματισμό», ώστε να απαξιώσουν και να εξευτελίσουν την κοινωνική προσφορά των εργαζομένων και του θεσμού των ΚΕΠ.
Καταδικάζουμε την επίθεση Κυβέρνησης (ΝΔ) και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εναντίον της πιο επιτυχημένης υπηρεσίας στους ΟΤΑ και των εργαζομένων της. Καλούμε την «γαλαζοπρασινορόζ» ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ να καταγγείλει δημόσια την επίθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου!
Οι συνάδελφοί μας παρά τις αντιξοότητες και την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης κατάφεραν με σκληρή, καθημερινή εργασία να καταξιώσουν τον θεσμό των ΚΕΠ στη συνείδηση του κόσμου ως μια από τις πιο επιτυχημένες και φιλικές προς τον πολίτη υπηρεσίες στους ΟΤΑ.
Ως δημοτικοί υπάλληλοι ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση, τα Υπουργεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι δεν θα δεχτούμε καμία μετατροπή, καμία υπονόμευση, καμία αύξηση των αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ εις βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των αναγκών τους!
Ρόδος, 09-08-2020
Από το Blogger.