Σχολιο, «Το προλαμβανειν καλυτερο του Θεραπευειν» …

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι περιφερειακές αρχές σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) εφαρμόζουν κατά γράμμα τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης, ώστε να προωθούνται έργα διευκόλυνσης και μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για όλους αυτούς έργα, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμική θωράκιση, απαραίτητη συντήρηση – αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων, και μέριμνα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία… ως συνήθως «απορρίπτονται»!
Βέβαια έρχονται να τα θυμηθούν αφότου οι πολιτικές τους ευθύνες έχουν οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες (εργαζομένους, πολίτες) σε τραγικά συμβάντα (πλημμύρες, πυρκαγιές, εργατικά ατυχήματα)! Αντί όμως, να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες και οι αιτίες πίσω από αυτές τις καταστάσεις, επικρατεί «συσκότιση» μέσα από προσωπικούς χαρακτηρισμούς και δηλώσεις στα ΜΜΕ για να ξεχαστούν οι ευθύνες τους και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη!
Μέσα από το πρόσφατο περιστατικό της πτώσης σοβάδων στα γραφεία της Δνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου διαπιστώνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις της περιφερειακής αρχής ότι η συντήρηση και αποκατάσταση των κτηριακών της υποδομών, ώστε να προστατευθεί η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για εργαζομένους και εξυπηρετούμενους πολίτες δεν αποτελούσε προτεραιότητα ως «επιλέξιμο» έργο!
Θα συμφωνήσουμε με τις δηλώσεις της περιφερειακής αρχής για την εντατικοποίηση της εργασίας και την υποστελέχωση των υπηρεσιών της! Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, γνωρίζουμε ότι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (θανατηφόρων και μη) δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία.
Είναι από την εντατικοποίηση της εργασίας και την υποστελέχωση κάθε χώρου εργασίας, που έχουν «βαρέσει κόκκινο». Είναι από τα ελλιπή μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, αφού για την εκάστοτε εργοδοσία και κυβέρνηση είναι «κόστος».
Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι συνάδελφοι μας συνεχίζουν με υπευθυνότητα και συνείδηση να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. Δυστυχώς, η περιφερειακή αρχή έβαζε σε κίνδυνο καθημερινά την υγεία και την ασφάλειά τους, αφού στην πράξη δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για να συντηρηθούν τα γραφεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Θυμίζουμε τα λόγια του Ιπποκράτη: «Το προλαμβάνειν καλύτερο του Θεραπεύειν!
Βέβαια και θα διαφωνήσουμε με την δήλωση της περιφερειακής αρχής, όπου επιρρίπτει στους εργαζομένους ατομική ευθύνη για την υποβάθμιση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία! Η συγκεκριμένη δήλωση: «για να μην καθυστερήσουν άλλα έργα, επέλεξαν να μην φτιάξουν το δικό τους γραφείο» μας θυμίζει τακτική «θυματοποιήσης» εργαζομένων. Μας δημιουργεί προβληματισμό, πως η εργοδοσία «απαλλάσσεται» από την αποκλειστική υποχρέωσή της να εξασφαλίζει σε εργαζομένους και εξυπηρετούμενους πολίτες συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εκτός από τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια), πολιτικές ευθύνες έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες, αφού για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας σφυρίζουν "κλέφτικα" σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση και την υποχρηματοδότηση!
Η «ανάπτυξη» και η «κανονικότητα» που «ευαγγελίζεται» η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταργεί δικαιώματα, δωρεάν παροχές, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και πολιτών. Είναι μια «ανάπτυξη» που δυστυχώς την πληρώνουμε εκτός από το ιδρώτα μας και με την ίδια μας τη ζωή!
Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας και όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστώσουν αν και εφόσον τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες συνθήκες και νομοθετικές διατάξεις για την Υγιεινή και Ασφάλεια των συναδέλφων σε κάθε χώρο εργασίας της Περιφέρειας!
Ευελπιστούμε ότι η περιφερειακή αρχή θα αποφύγει τις απλές διαπιστώσεις και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς στα ΜΜΕ, ώστε να μεριμνήσει για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις στα οξυμένα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοί μας σε κάθε χώρο εργασίας της Περιφέρειας!
Ρόδος, 30-07-2020
Από το Blogger.