Μετρα προστασιας εργαζομενων και πολιτων στους χωρους εργασιας απο τον καυσωνα…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι μέρες του καύσωνα και γενικότερα οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν μια δύσκολη περίοδο για όλους. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η υποστελέχωση και η ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την εργασία στους εργαζόμενους είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα!
Οι απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας για αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της επιστροφής στην κανονικότητα της Οικονομίας, συνδυάζονται «επικίνδυνα» με τις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) επηρεάζοντας άμεσα την υγεία όλων των εργαζομένων και των πολιτών!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι: «όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.α.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο!» (απόσπασμα εγγράφου Υπ.Yγείας)
Η ζέστη, η υγρασία και η υπεριώδη ακτινοβολία (UV) έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, εξάντληση, αφυδάτωση, εγκαύματα, θερμοπληξία, καρκίνος δέρματος, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, κ.α.).
Η υγεία και η ασφάλειά μας στην εργασία δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση! Η εργασία υπό τις άνωθεν συνθήκες δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης, όπως συνήθως το προβάλει η εκάστοτε εργοδοσία! Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση για την προστασία της δικής μας ζωής και της οικογένειάς μας!
Ήδη έχει ανακοινωθεί στα ΜΜΕ το επερχόμενο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, όπου συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40οC! Για άλλη μια φορά στην περιοχή μας θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) θα δημιουργηθούν ανυπόφορες και «εξοντωτικές» συνθήκες εργασίας.
Είναι γεγονός ότι ο δείκτης της ηλιακής ακτινοβολίας ειδικά τις ώρες από 11:00 έως και τις 15:00 είναι πολύ υψηλός (8.0-10.9). Σύμφωνα με το meteo.gr, στο νησί της Ρόδου ο δείκτης αυτός για το «θερμό τριήμερο» θα φτάσει κατά μέσο όρο 9,4 την Πέμπτη, 9,5 την Παρασκευή και 9,6 το Σάββατο! Στις περιπτώσεις αυτές συστήνετε από τους ειδικούς (meteo.gr) η χρήση αντηλιακού (δείκτης>15), καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων. Επίσης, προτείνουν να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11:00 έως 15:00.
Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει εκδώσει Οδηγίες σχετικά με τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού και τις συνθήκες καύσωνα! Εκτός από τα μέτρα ατομικής υγιεινής, τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού, συστήνει να αποφεύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας καθώς επίσης και την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25οC! (aftodioikisi.gr)
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την αδιαφορία της δημοτικής αρχής Ρόδου και τα εμπόδια της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας (παράταξη Μπακίρης Φ.), ώστε να απαιτήσουμε την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σήμερα, γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Είναι στο χέρι μας να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Ζητάμε και διεκδικούμε τώρα:
  • Εκτίμηση με επιστημονικά εργαλεία, του επαγγελματικού κινδύνου από τους αρμόδιους άμεσα και εφαρμογή από τη δημοτική αρχή Ρόδου όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πολιτών στους χώρους εργασίας.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC με πλήρεις αποδοχές.
  • Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, με πλήρεις αποδοχές.
  • Περιορισμός των εργασιών ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Με πλήρη καταβολή του μισθού.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας και δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Ύπαρξη και διάθεση σε συνεχή βάση πόσιμου δροσερού και δωρεάν νερού μέσα στους χώρους εργασίας και για τους συναδέλφους αλλά και για τους πολίτες.
  • Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού σε όλους τους χώρους εργασίας με τακτή και επαρκή συντήρηση. Να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ.26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
  • Επαρκή εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Βέλτιστη χωροθέτηση των σταθμών εργασίας (γραφεία), την τοποθέτηση διαχωριστικών Plexiglass, την εξασφάλιση τήρησης αποστάσεων και μέτρων προστασίας για εργαζομένους και εξυπηρετούμενους πολίτες.
  • Θερμομόνωση όλων των δημοτικών κτιρίων.
  • Απαγόρευση διαδικασιών χημικής απολύμανσης, απεντόμωσης, κτλ και εργασιών συντήρησης κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του καύσωνα.
  • Συντήρηση και επανέλεγχο όλων των μέτρων πυρασφάλειας στους χώρους εργασίας κάθε δημοτικού κτηρίου.
  • Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Τα μέτρα αυτά εκτιμούμε ότι αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων όπως και των πολιτών που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες μας, απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Δυστυχώς, η εφαρμογή τους δεν είναι αυτονόητη, αφού και στο παρελθόν έχουμε βιώσει ότι οι εκάστοτε δημοτικές αρχές Ρόδου αντιμετωπίζουν τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία ..ως Κόστος!
Ως εκπρόσωπος εργαζομένων με εμπειρία από το 2008 από την πρώτη στιγμή ανέδειξα και συνεχίζω να αναδεικνύω μέσα από συζητήσεις τα προβλήματα που συναντάμε στους χώρους εργασίας μας. Είμαι πεπεισμένος ότι με την συμμετοχή σας μπορούμε να βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και πολιτών στους χώρους εργασίας μας. Είναι προς όφελος όλων μας να αγωνιστούμε για δωρεάν δημοτικές και ποιοτικές υπηρεσίες και για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Επιβάλλεται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς μέσα στο Σύλλογό Δημοτικών Υπαλλήλων Ρόδου.
Καλούμε την δημοτική αρχή Ρόδου, που ως εργοδότης έχει την ευθύνη – υποχρέωση για την εφαρμογή της νομοθεσίας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και σε συνεργασία με το Ιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας να πάρουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών στους χώρους εργασίας.
Ρόδος, 29-07-2020
Από το Blogger.