Σχολιο, …στον πολιτισμο κονδυλια υπαρχουν, αλλα οχι για τους εργαζομενους!

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την επιδημία του κορονοϊού, προσφέρει πακέτο στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από το βήμα της Βουλής! Είναι η συνέχεια της επιδότησης των ΜΜΕ με 20 εκ. ευρώ, των ιδιωτικών κλινικών με 30 εκ. ευρών, των εταιρειών διοδίων (Μορέας) με 11 εκ. ευρώ, κ.α.
Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ για τους πολλούς, δηλ. τους εργαζόμενους, τους συμβασιούχους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, κ.α. εκφράζει μόνο την «δήθεν» αγωνία και συμπάθειά της για τη ζωή με πέντε κατοστάρικα τον μήνα… έως και καθόλου!
Ένας από τους κλάδους εργαζομένων, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στους αγώνες αλλά και συμπαραστάτης στους άλλους κλάδους των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού (υγειονομικοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, κ.α.) ήταν και είναι …οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης!
Είναι τραγική η κατάσταση! Η πλειονότητα των εργαζόμενων …σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και της Τέχνης, σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούν να επιβιώσουν!
Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, Σωματεία συνθετών-στιχουργών ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ-ΣΩΜΣΕ), επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων των εργαζομένων του κλάδου, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας.
Η Κυβέρνηση αρνήθηκε συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους τους! Το μόνο που έχουν «εισπράξει» οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι ανεκπλήρωτες «υποσχέσεις» για δήθεν επίλυση του προβλήματος διαβίωσής τους!
Το αίτημα του κλάδου για «Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς–φυσικά πρόσωπα» …έπεσε στο κενό!
Την ώρα που στην περιοχή μας οι χιλιάδες εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης κινδυνεύουν από «φτωχοποίηση» και «εξαθλίωση», η στάση της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου (Π.Ν.Α.) τους δίνει την «χαριστική βολή»! Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ οφείλουμε να «καταγγείλουμε» αυτές τις πολιτικές!
Στα τοπικά ΜΜΕ (Δημοκρατική) ανακοινώθηκε ότι ο προϋπολογισμός της Π.Ν.Α για τον Πολιτισμό δεσμεύεται υπέρ των δομών υγείας με την επίφαση ότι: «ο φετινός προγραμματισμός τινάχθηκε στον αέρα διότι η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης που αφορά στην πανδημία, με την ανακοίνωση μέτρων που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν εκ των προτέρων».
Ειδικά τώρα, οι τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια) θα έπρεπε να αναθέτουν πολλαπλές εκδηλώσεις στους Ροδίτες καλλιτέχνες, ώστε σε αρκετές περιοχές του νησιού μας να γίνονται παράλληλες δράσεις (μουσικές, θεατρικές, εικαστικές, χορευτικές) με δωρεάν προσέλευση του κοινού για την αποφυγή του συνωστισμού!
Δηλ. την ώρα όπου οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη των τοπικών αρχών (Δήμος, Περιφέρεια) για την αγορά και αναθέσεις καλλιτεχνικών υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς δημιουργών και φυσικών προσώπων, η Π.Ν.Α. τους «κλείνει την πόρτα στα μούτρα»!
Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για την συνιδρύτρια του Canto Human Voice Festival και πρόεδρο του World Human Forum, κα. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, όπου η Π.Ν.Α. χρηματοδοτεί έως και 74.400 ευρώ (Ροδιακή) την υλοποίηση της δράσης (Φεστιβάλ) στις αρχές του Σεπτέμβρη! (Δεν γνωρίζουμε στοιχεία από τους υπόλοιπους φορείς.)
Είναι λογικό να «ξοδεύονται» τόσα χρήματα σε ένα μόνο Φεστιβάλ και να αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις και εκδηλώσεις οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης στην Ρόδο; Είναι δυνατόν η τοπική μας κοινωνία να «βλέπει» τους Ροδίτες καλλιτέχνες να «πεινούν», ώστε να «διαφημιστούν» οι διάφορες «ΑΜΚΕ»;
Γιατί οι τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια) στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας δεν απαίτησαν επιπρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για τις δομές υγείας; Γιατί προτίμησε η Π.Ν.Α. να δεσμεύσει τον προϋπολογισμού του Πολιτισμού και του Αθλητισμού για τις δομές υγείας; Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Κι όμως απορούμε, γιατί μέχρι και σήμερα οι άλλες παρατάξεις της Π.Ν.Α. δεν έχουν αντιδράσει!
Ρόδος, 07-07-2020
Από το Blogger.