στο ιδιο εργο θεατες...

Συνάδελφοι, -ισσες,
Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται για άλλη μια φορά το φαινόμενο όπου εργαζόμενοι του Δήμου Ρόδου, καλούνται να κοινοποιήσουν σε αιρετούς – δημοτικούς συμβούλους και σε συνεργάτες αυτών, τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα!
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η «δήθεν» υποχρέωση, αφού ήδη είναι δημόσια κοινοποιημένα σε αιρετούς και πολίτες τα υπηρεσιακά σταθερά τηλέφωνα της κάθε υπηρεσίας και των εργαζομένων της; Αναρωτιόμαστε γιατί επιθυμούν «διακαώς» να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας κινητά τηλέφωνα, δηλ. στα προσωπικά μας δεδομένα;
Βιώσαμε αυτή την «τακτική» στις προηγούμενες δημοτικές αρχές Ρόδου. Όμως, διαπιστώνουμε ότι αυτή η «τακτική» συνεχίζεται και από την σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου!
Θυμίζουμε ότι ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου αιρετοί-δημοτικοί σύμβουλοι και οι ειδικοί ή μη συνεργάτες τους, υπονόμευσαν μ’ αυτό τον τρόπο την υπηρεσιακή ιεραρχία και τις αρμοδιότητες των Δντων και Τμηματαρχών, ώστε να προωθήσουν τις δικές τους «εντολές - καθήκοντα» στους εργαζομένους!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Δντες και Τμηματάρχες να «αγνοούν» ότι οι υφιστάμενοί τους (ανεξαρτήτως θέσης εργασίας) κλήθηκαν να χειριστούν υποθέσεις ή να εκπληρώνουν καθήκοντα, τα οποία δεν τους είχαν ανατεθεί με υπηρεσιακό τρόπο! Επιπρόσθετα, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις στον προγραμματισμό και αντίστοιχα προβλήματα στην υλοποίηση παρεμβάσεων κάθε υπηρεσίας, αφού οι «εντολές» των αιρετών – δημοτικών συμβούλων και των εκάστοτε συνεργατών τους ερχόντουσαν (συχνά) σε αντιπαράθεση με τις «υπηρεσιακές εντολές!
Είναι τυχαίο ή υπάρχει σκοπιμότητα; Μήπως οι αιρετοί – δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες τους γνωρίζουν ότι είναι πιο εύκολα να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους απευθείας στους υφιστάμενους εργαζομένους κι όχι ακολουθώντας την υπηρεσιακή ιεραρχία;
Δυστυχώς όμως σ’ αυτήν την περίπτωση ως εργαζόμενοι δεχόμαστε έντονο εργασιακό στρες! Ποιες εντολές θα διεκπεραιώσουμε; Τις υπηρεσιακές ή αυτές των αιρετών – δημοτικών συμβούλων και των συνεργατών τους; Ο κίνδυνος να στοχοποιηθούμε είναι υπαρκτός και στις δύο περιπτώσεις!
Ως εργαζόμενοι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρούμε τα προσωπικά μας δεδομένα σε αιρετούς – δημοτικούς συμβούλους και στους ειδικούς ή μη συνεργάτες τους. Υπάρχει κίνδυνος αφενός να μας «απασχολούν» εκτός ωραρίου εργασίας ή εκτός καθηκόντων ή ακόμα εκτός χώρου εργασίας και αφετέρου να διαρρεύσουν ή να «εκχωρηθούν» αυτά σε τρίτους (επιχειρηματίες, κ.α.)!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές είναι σαν τα «τρένα» που «περνούν και φεύγουν»! Κι όμως, είναι αυτές μαζί με τις κυβερνήσεις (ανεξαρτήτου χρώματος και σύνθεσης) που ευθύνονται είτε για την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της δημοτικής μας περιουσίας και των υποδομών της περιοχής μας, είτε για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση κάθε δημοτικής υπηρεσίας!
Ως εργαζόμενοι καλούμαστε για σχεδόν 40 χρόνια να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, οι οποίες επί των πλείστων «αναβάλλονται» ή «υποβαθμίζονται» από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για να προωθηθούν οι ανάγκες και απαιτήσεις εργολάβων, προμηθευτών και εταιρειών!
Καλούμε τη δημοτική αρχή Ρόδου, όπως κάναμε και με τις προηγούμενες, να σεβαστούν τον υπηρεσιακό ρόλο και την αρμοδιότητα του εκάστοτε προϊσταμένου επιπέδου Δνσης και Τμήματος, καθώς επίσης και την οικογενειακή ζωή κάθε εργαζομένου, αποφεύγοντας την συλλογή, την επεξεργασία και χρήση των προσωπικών μας δεδομένων. 
Ρόδος, 04-07-2020
Από το Blogger.