Ανεπαρκη τα μετρα προστασας στον Δημο Ροδου απεναντι στην νεοεισερχομενη διασπορα του κορονοϊου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αρκετές χώρες όπως και η Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει σε επαρκείς μοριακούς ελέγχους του πληθυσμού τους. Είναι πραγματικότητα ότι μέσω της δειγματοληψίας δύναται να ανιχνευθεί μόλις το 10% των υπαρκτών κρουσμάτων εντός της κοινότητας! Αποκαλυπτικές είναι οι εκτιμήσεις των αρμοδίων στις αρχές της επιδημίας (24-03-20), όπου έκαναν λόγο για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων από 8 έως 10 χιλιάδες.
Η τουριστική αγορά της Ρόδου ανοίγει και σε λιγότερο από μια εβδομάδα αναμένει τις πρώτες πτήσεις charter από ευρωπαϊκές και μη χώρες, την στιγμή όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ΠΟΥ (25-06-20) ότι «Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (…) 30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων» . Αποδεικνύεται ότι τελικά δεν υπάρχουν «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες προέλευσης!
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στην εγκύκλιο Φ.69/119/οικ.11682/09-06-20 η οποία «δήθεν» εξειδικεύει τα μέτρα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών αλλά στην πράξη αδιαφορεί και μετατοπίζει τις ευθύνες λήψης και τήρησης μέτρων στις Υπηρεσίες και στους πολίτες! Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
«Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες είναι πλέον δυνατή και με αυτοπρόσωπη παρουσία τους χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού. Στις περιπτώσεις αυτές οι οικείες Υπηρεσίες οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ υπαλλήλων και πολιτών αλλά και μεταξύ των πολιτών που αναμένουν να εξυπηρετηθούν, καθώς και να τηρούν εντός των υπηρεσιών όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την τήρηση της υγιεινής στους χώρους εργασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών»
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει την χαλάρωση των μέτρων προστασίας στις δημόσιες υπηρεσίες! Από κοντά και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές! «Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει», λέει η λαϊκή σοφία! Είναι κόστος να προστατεύεις τους εργαζομένους και τους πολίτες που εξυπηρετούνται στους χώρους εργασίας μας.
Είναι γεγονός ότι ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού όσο και για την υποστήριξη – ικανοποίηση αναγκών κοινωνικών ομάδων και πολιτών στην καθημερινότητά τους! Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η ΠΟΕ ΟΤΑ δημοσιοποίησε μελέτη με «Οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κορονοϊό στο εργασιακό περιβάλλον των ΟΤΑ»!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • Τον έλεγχο των επισκεπτών με χρήση ειδικού ερωτηματολογίου και τήρηση σχετικού αρχείου (Παράτημα IV).
  • Τον χωροταξικό σχεδιασμό θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας
  • Τον περιορισμό μόνο 2 ατόμων ανά καμπίνα οχήματος όπου επιβάλλονται μετακινήσεις.
  • Τον συχνό καθαρισμό και απολύμανση όλων των επιφανειών που αγγίζονται από εργαζομένους.
  • Την εξασφάλιση όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, γυαλιά, στολές ολόσωμες μιας χρήσης, ποδονάρια, σκούφοι, επιμανίκια μιας χρήσης). Ειδικά η μάσκα προσώπου Ν95 ενδείκνυται για εργαζομένους σε αρκετές θέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένου της καθαριότητας, της εξυπηρέτησης κοινού, των εργασιών συντήρηση, κλπ.
  • Την προμήθεια και χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων χεριών, καθαριστικών χαρτικών και δημιουργία στοκ που θα εξασφαλίσει επάρκεια σε περίπτωση παράτασης της πανδημίας.
  • Τον ορισμό Ομάδας Διαχείρισης Έκτακτης Κατάστασης για την εξασφάλιση τήρησης των μέτρων και την εισήγηση προτάσεων βελτίωσης καθώς το φαινόμενο είναι μια εξελισσόμενη δυναμική κατάσταση.
  • Τον επιπρόσθετο προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό καθαριότητας των χώρων εργασίας με την χορήγηση α) Μάσκες κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3, β) γάντια νιτριλίου μιας χρήσης, γ) σκούφο, δ) ρόμπα νοσηλευτική μιας χρήσης, ε) ποδονάρι και επιμανίκια.
  • Την υποχρεωτική (κι όχι προαιρετική) τοποθέτηση προστατευτικού γυαλιού ή plexiglass για τη συναλλαγή με το κοινό.
  • Τα υλικά που πρέπει να διαθέτουν οι χώροι εργασίας των ΟΤΑ (Παράρτημα VI), όπως π.χ. θερμόμετρα κατά προτίμηση υπερύθρων για εξ αποστάσεως μέτρηση, κ.α.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι κατά την περίοδο της «καραντίνας» ελάχιστες οδηγίες και μέτρα της ΠΟΕ ΟΤΑ εφαρμόστηκαν στους χώρους εργασίας του Δήμου Ρόδου με ευθύνη της δημοτικής αρχής Ρόδου, Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι δηλώσεις του ΠΟΥ (25-06-20) ότι «σε ένδεκα από τις 30 ευρωπαϊκές χώρες αυτές, η επιτάχυνση της μετάδοσης επέφερε μια πολύ σημαντική αύξηση που, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού και πάλι στην Ευρώπη», έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» και στην περιοχή μας .
Η τουριστική κίνηση, με την έλευση χιλιάδων τουριστών από αυτές τις χώρες (συμπωματικοί ή ασύμπτωτοι) θα επιβαρύνουν επιδημιολογικά την περιοχή μας. Χώροι εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα είναι ευάλωτοι, ενώ δύναται να μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης λόγω συνωστισμού!
Ήδη, σε αρκετούς χώρους εργασίας του Δήμου Ρόδου, η εργοδοσία έχει σταματήσει ή χορηγεί με ελλείψεις α) τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια μιας χρήσης, κ.α.), β) τα θερμόμετρα εξ αποστάσεως, κ.α., γ) τα προστατευτικά γυαλιά στα γραφεία για την συναλλαγή με το κοινό!
Επίσης, βιώνουμε καθημερινά φαινόμενα συνωστισμού σε αρκετούς χώρους εργασίας, αφού σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου δεν είναι πλέον υποχρεωτική η εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού! Όμως, καμιά αντίδραση από την δημοτική αρχή Ρόδου!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η εμφάνιση κρούσματος εντός κάποιας δημοτικής υπηρεσίας θα επιφέρει και το προσωρινό κλείσιμό της με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να μην έχουν πρόσβαση για την ικανοποίηση των αναγκών της δύσκολης καθημερινότητάς τους.
Καλούμε την δημοτική αρχή Ρόδου, ενόψει του νέου κύματος διασποράς του κορονοϊού, όπως άμεσα πάρει μέτρα για να διασφαλίσει την δημόσια υγεία, την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών καθώς επίσης την προσωπική υγεία εργαζομένων και πολιτών στους χώρους εργασίας!
Εκτός από τις άνωθεν Οδηγίες της ΠΟΕ ΟΤΑ για τους χώρους εργασίας μας, απαιτούμε να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα:

  • Αναλογία εξυπηρετούμενων πολιτών ανά τ.μ. ελεύθερου χώρου κάθε υπηρεσίας.
  • Υποχρεωτική η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ραντεβού (εκτός ειδικών περιπτώσεων).
  • Έλεγχος μέγιστου αριθμού προσέλευσης εξυπηρετούμενων πολιτών.
  • Θερμομέτρηση κατά την προσέλευση πολιτών στην κάθε υπηρεσία.
  • Τον καθορισμό μέγιστου χρόνου παραμονής (15 λεπτά) εντός της υπηρεσίας ή την σήμανση και τήρηση της ασφαλούς απόστασης 2μ μεταξύ πολίτη και εργαζομένου.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η όποια ολιγωρία εκ μέρους της δημοτικής αρχής Ρόδου, Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για εργαζομένους και πολίτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τις δημοτικές υπηρεσίες!
Ρόδος, 26-06-2020
Από το Blogger.