Το χερι που δινει ειναι πανω απο το χερι που παιρνει… (Ναπολεων Βοναπαρτης)

Συνάδελφοι, -ισσες,
Σε πρόσφατο δημοσίευμα στα τοπικά ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε για την απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής (06-06-2020) να κάνει χρήση του δικαιώματος προαίρεσης για την παράταση ισχύος της συμβάσεως αποκομιδή και διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί από την εταιρεία ΕΝΑCT AE. Παρόλο που το εργατικό δυναμικό στην Δνση Καθαριότητας αυξήθηκε με την πρόσληψη των επιτυχόντων της 3Κ, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά αντίδραση εκ μέρους των σωματείων μας κατά της χρήσης του δικαιώματος προαίρεσης του Δήμου Ρόδου.
Βέβαια και δεν μας εκπλήσσει η σιωπή της πλειοψηφίας της ηγεσίας στα δύο σωματεία μας, όπου οι Πρόεδροι και οι παρατάξεις τους (Μπακίρης, Ντελάκης) πριν από δύο βδομάδες ευχαριστούσαν την δημοτική αρχή Ρόδου (ΝΔ)!
Αυτό όμως, που είναι άξιο προβληματισμού είναι ότι εντός του Δεκέμβρη 2019 σύμφωνα και με δημοσιεύματα, αφενός η κοινοπραξία είχε αποφασίσει να μην συνεχίσει το έργο πέραν της συμβατικής της προθεσμίας και αφετέρου η δημοτική αρχή Ρόδου να μην ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης και να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός, ο οποίος θα είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020! Τι έγιναν οι δηλώσεις τους;
Μετά από μόνο 2 μήνες (Φλεβάρης), μάθαμε από τα τοπικά ΜΜΕ για το αίτημα της κοινοπραξία για αποχώρηση ενός εταίρου της! Χρειάστηκαν συνολικά 6 μήνες (Ιούνης) για να αποφασιστεί η χρήση του δικαιώματος προαίρεσης για 1 χρόνο! Τυχαίο;
Αξίζει όμως να προβληματιστούμε για το χρονικό πλαίσιο όλων αυτών των ενεργειών! Μήπως η επίκληση της επιδημίας του κορονοϊού είναι απλώς μια πρόφαση; Μήπως η ανανέωση της ιδιωτικοποίησης οφείλετε στα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε το καταστατικό του;
Η δημοτική αρχή Ρόδου (ΝΔ) δεν αμφισβητεί αλλά αντίθετα πρωτοπορεί στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ) υπέρ των Ιδιωτικοποιήσεων, της «ανταποδοτικότητας», της «εμπορευματοποίησης» ακόμα και των κοινωνικών αγαθών (καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, νερό, ρεύμα, υγεία, περιβάλλον, κ.α.)!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ως δημοτικοί υπάλληλοι για άλλη μια φορά ξανακούμε τις ίδιες δικαιολογίες της πρώην και της νυν δημοτικής αρχή Ρόδου για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αιτιολογήσουν στην κοινή γνώμη …την απαίτηση του κάθε ιδιώτη-εργολάβου από τη μια να «βάλει χέρι» στα λεφτά των δημοτών και από την άλλη να επιβάλλει μισθούς πείνας στους εργολαβικούς εργαζομένους!
Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη υποδομών (μηχανήματα, οχήματα, ανταλλακτικά) στους χώρους εργασίας μας, ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις μαζί με τις δημοτικές αρχές Ρόδου κι ΟΧΙ οι εργαζόμενοι! Οι δημότες και οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μόνο ο ενωμένος αγώνας εργαζομένων και δημοτών για δημόσια κοινωνική υπηρεσία, πλήρη στελεχωμένη και εξοπλισμένη μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Παράδειγμα προς μίμηση για εργαζομένους και δημότες είναι ο Δήμος Πατρέων, όπου μέσα σε 3 χρόνια έχει ανανεώσει πλήρως το στόλο οχημάτων της καθαριότητας και μάλιστα χωρίς δάνεια! Είπε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ΟΧΙ στην επιβολή του νέου «περιβαλλοντικού τέλους» στις πλάτες των δημοτών τους!
Ας αναλογιστούμε, αφού ήταν εφικτό για το Δήμο Πατρέων, γιατί δεν είναι εφικτό και στον δικό μας Δήμο; Μήπως οι εκάστοτε δημοτικές αρχές Ρόδου ήταν ανίκανες; Η απάντηση ήταν και είναι ΟΧΙ. Εδώ και χρόνια είναι ικανότατες ανεξαρτήτως χρώματος (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ) για να ιδιωτικοποιήσουν το σύνολο του έργου της Αποκομιδής, Σάρωσης, Ανακύκλωσης και Λοιπών Εργασιών. Τίποτα δεν θα αλλάξει και με τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ, ο οποίος είναι το «όχημα» τόσο για νέα «χαράτσια» εις βάρος όλων μας όσο και για νέες Ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, κ.α.
Ρόδος, 10-06-2020
Από το Blogger.