Σχολιο, να κλαψω ή να γελασω;
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Διαβάζοντας το Ενημερωτικό Σημείωμα της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου στις 17-08-2020 πραγματικά έμεινα έκπληκτος! Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω! Δεν πίστευα ότι η επικεφαλής αυτής της παράταξης θα έβαζε «αυτογκόλ», δηλ. θα «έδινε στεγνά» και δημόσια τα λάθη στην τακτική της παράταξή της.
Είμαι απογοητευμένος, προβληματισμένος και συνάμα συναισθηματικά φορτισμένος! Πως να σχολιάσω τις λάθος επιλογές και τακτικές της επικεφαλής της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου; Βέβαια, θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ αυτήν την κατάσταση ως ένα «ανέλπιστο δώρο»! Να χρησιμοποιήσω έναν καυστικό τίτλο και ένα αντίστοιχο κείμενο με «σκληρή» κριτική! Σίγουρα ΝΑΙ… Θα είχα και όφελος. Πλησιάζει το χρονικό διάστημα που θα αναμετρηθούμε και σε εκλογικές διαδικασίες! Ήταν και η πρώτη σκέψη μου!
Όμως δεν θα το κάνω! Δεν μου φταίνε οι ψηφοφόροι και τα μέλη αυτής της παράταξης. Όλο αυτό το διάστημα έχω επιλέξει να απευθύνομαι στο σύνολο των συναδέλφων με απλό, περιεκτικό και ενωτικό λόγο! Είναι στην άμεση προτεραιότητά μου να αναδειχθούν προβλήματα και καταστάσεις στους χώρους εργασίας μας και να επανακτήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης – αλληλεγγύης ανάμεσά μας! Μέσα από συζητήσεις, ανταλλαγή επιχειρημάτων και εμπειριών να επιλεχθεί η βέλτιστη συλλογική δράση, γιατί τα προβλήματά μας είναι κοινά κι όχι ατομικά!
Έχω ξεκαθαρίσει δημόσια ότι αντίπαλός μου είναι οι πολιτικές-μέτρα που εφαρμόζονται από την εκάστοτε εργοδοσία και κυβέρνηση καθώς επίσης και συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις και φορείς. Είναι όλοι αυτοί, που μέσα από ψευδεπίγραφους «κοινωνικούς διαλόγους» συνεργάζονται άψογα εις βάρος όλων μας!
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα «κάνω τα στραβά μάτια» στα λάθη και στις ελλείψεις σχετικά με επιλογές και τακτικές της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου, οι οποίες αύριο μπορεί να είναι επιζήμιες ή να θολώσουν τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματά μας! Όμως, συμφωνώ ότι: «Το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά», (Λένιν).
Το Ενημερωτικό Σημείωμα της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου είναι αποκαλυπτικό, αφού υπάρχουν αρκετά εύλογα ερωτήματα και προβληματισμοί.
1. Για το ευχαριστήριο προς τον κ. Δήμαρχο. Όντως, η παράταξή τους είχε άγνοια! Όμως, η «άγνοια» δεν είναι πανάκεια ή δικαιολογία για να μην καταγγείλεις δημόσια την στάση του Προέδρου του Συλλόγου μας! Δεν είδαμε καμιά καταγγελία! Ούτε στα email, ούτε στα site! Γιατί, τότε (τέλη Μάη) προτίμησε την σιωπή; Γιατί θυμήθηκε αυτό το γεγονός μετά από σχεδόν 3 μήνες; «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο» λέει η λαϊκή σοφία.
2. Για την συζήτηση με την Γεν.Γραμματέα. Καταρχήν, δεν είναι «κακό» να συζητάς με εκπροσώπους της εργοδοσίας! Όμως, αυτό προϋποθέτει να μην έχεις «κρυφή ή αόριστη ατζέντα» από τους εργαζομένους! Δηλ. πριν από την συνάντηση επιβάλλεται να έχεις στείλει ενημερωτικό σημείωμα στους εργαζομένους με τα θέματα συζήτησης και τις βέλτιστες προτάσεις για τα αιτήματά τους.
Τι σημαίνει «ορισμένα θέματα»; Πως επιλέγεις την «βαρύτητα» ή την «επικαιρότητα» των θεμάτων; Τι συμβαίνει στα αιτήματα που είναι εκτός των «ορισμένων θεμάτων»; Π.χ. το ΜΑΠ και το Γάλα για τα έτη 2017, 2018, 2019 και εν μέρει για το 2020… αποδέχεται ή νομιμοποιεί η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου μπροστά στην εργοδοσία, το Περασμένα Ξεχασμένα;
Αλλά κι γι’ αυτά (ορισμένα θέματα) που συζητήθηκαν, υπήρξαν δεσμεύσεις εκ μέρους της εργοδοσίας; Ή μήπως η συνάντηση κατέληξε σε «φιάσκο» και σε απλές – ανούσιες διαπιστώσεις της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου; Ποιος ευθύνεται που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα;
Ένας έμπειρος εκπρόσωπος εργαζόμενων έχει αφενός στόχο να δεσμεύσει την εργοδοσία για συγκεκριμένες λύσεις, και αφετέρου να εντοπίσει - κοινοποιήσει τις αιτίες (ενίοτε και τις πολιτικές ευθύνες) πίσω από τις οποίες κρύβεται η εργοδοσία για να μην ικανοποιήσει τα αιτήματα!
3. Ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου ως προς τα «Ξενοδοχεία Καραντίνας». Σχετικά με την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, έχοντας ως πρόσχημα την προστασία των εργαζομένων της αποκομιδής σκουπιδιών από την έξαρση του κορονοϊού. Δεν πείθει κανένα! Υπάρχει τεράστια έλλειψη μέτρων προστασίας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χορηγούνται στους εργαζομένους γάντια μιας χρήσης, ή μη ιατρικές μάσκες μιας χρήσης (όχι υφασμάτινες). Επίσης, σε αρκετά γραφεία και υπηρεσίες που δέχονται κοινό δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά Plexiglas, δεν χορηγούνε στις καθαρίστριες απολυμαντικό (π.χ. Dettol) για τον καθαρισμό επιφανειών, δεν έχει επεκταθεί η δυνατότητα για την εξυπηρέτηση κοινού μέσω ραντεβού, δεν υπάρχει επαρκή φύλαξη στις εισόδους κάθε υπηρεσίας για την αποφυγή του συνωστισμού, κ.α.
Γιατί, η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου δεν συζήτησε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Ρόδου για τα άνωθεν ελλιπή μέτρα προστασίας σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες κι εστίασε την συζήτηση αποκλειστικά και μόνο στα «ξενοδοχεία καραντίνας»; Μήπως, η «εμμονή» της εξυπηρετεί άλλες (ή ξένες) σκοπιμότητες;
4. Για την συνάντηση με τον Ιατρό Εργασίας (Ι.Ε.). Θα περιμέναμε από την ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου να ξεκινήσει την συζήτηση μαζί του τονίζοντας ότι η θέση Ι.Ε. είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και δεν μπορεί να καλύπτεται με απευθείας αναθέσεις και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου! Δηλ. θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να γίνει προκήρυξη του ΑΣΕΠ! Γιατί η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου απέφυγε να θίξει αυτό το ζήτημα; Μήπως είναι υπέρ των απευθείας αναθέσεων και των ορισμένων χρόνου συμβάσεων;
Επίσης, δεν αναφέρει πουθενά την άποψή της σχετικά με την αξιολόγηση του έργου και της εκπλήρωσης των αρμοδιοτήτων του Ι.Ε.. Είναι ικανοποιημένη με την παρουσία του στους χώρους εργασίας, με την τήρηση της νομοθεσίας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία εκ μέρους της εργοδοσίας; Αν ναι, γιατί δεν το δηλώνει δημόσια;
Όσον αφορά την πρόταση της ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου για την οργάνωση σεμιναρίου ως προς το «πως και γιατί πρέπει να διεκδικούν τα ΜΑΠ» είναι άστοχη, αφού αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του εργατικού κινήματος! Γιατί δεν βάζει ως προτεραιότητα την συγκρότηση μιας Επιτροπής Αγώνα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία εκ μέρους των εργαζομένων; Γιατί απαξιώνει αυτήν την συλλογική μορφή δράσης;
Βέβαια, ως προς την «χρήση των ΜΑΠ» οι αρμοδιότητες του Ι.Ε. σύμφωνα με την νομοθεσία αφορούν «επεξηγεί αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των ΜΑΠ», «ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους» .
Όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου, επιρρίπτει την ευθύνη οργάνωσης του σεμιναρίου αποκλειστικά στον Ι.Ε.! Δεν έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα – υποχρέωση ο Τεχνικός Ασφαλείας (Τ.Ε.);
Σύμφωνα με την νομοθεσία ο Τ.Α. έχει υποχρέωση «να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας»! Γιατί τον «βγάζει έξω από το κάδρο»; Μήπως επειδή ο Τ.Α. είναι υπάλληλος του Δήμου Ρόδου κι ο Ι.Ε. όχι;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Βρέθηκα σε μια πολύ δύσκολη θέση! Να επισημάνω και να σχολιάσω λάθη και ελλείψεις στην τακτική της πρώην παράταξής μου, από την οποία ορθά παραιτήθηκα τον Μάη του 2018! Ευελπιστώ τα εύλογα ερωτήματα να τους βοηθήσουν!
Για άλλη μια φορά θυμίζω τα λόγια του Λένιν στην ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου: «Το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά».
Ρόδος, 21-08-2020