ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ο.Ε.Υ. ΡΟΔΟΥ για τις ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ & Το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η έγκριση κατά πλειοψηφία της εισήγησης για Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), απέδειξε και στον πιο δύσπιστο εργαζόμενο ότι η δημοτική αρχή είναι αδίστακτη, αυταρχική και εφαρμόζει αυθαίρετα δικιά της νομοθεσία!!!
Είναι γεγονός ότι μετά την παρέμβασή μου αποκαλύφθηκαν τα σχέδιά της.! Παρόλα αυτά, προσπάθησε με μπροστάρηδες τα μέλη της «στημένης» Επιτροπής, να καλλιεργήσει «ψευδώς» την εντύπωση στους εργαζομένους ότι το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί αλλά θα αναβληθεί!!!
Σ’ αυτήν την παγίδα έπεσε «σαν πρωτάρης» η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου, η οποία σε δημόσιες δηλώσεις της ανέφερε ότι η συζήτηση θα αναβληθεί! Χωρίς να το καταλάβει έγινε προπαγανδιστής της δημοτικής αρχής, που ήθελε να κερδίσει χρόνο, ώστε να μην ενταθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την τροποποίηση του ΟΕΥ.
Ας μην γελιόμαστε! Ο ΟΕΥ κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες λειτουργίας του Κράτους, ώστε να εξειδικεύονται και να εφαρμόζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι, και ο ΟΕΥ του Δήμου Ρόδου χρησιμοποιείται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ώστε από τη μια να προσαρμόσει τις Υπηρεσίες του Δήμου στις ανάγκες των επενδυτών (εργολάβοι, μεγάλοι προμηθευτές, πολυεθνικές) και από την άλλη να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης «συνεργάσιμους» ανθρώπους για την υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής!
Να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν, η δημοτική αρχή δεν δίστασε να μετακινεί συναδέλφους μας, ακόμη και σε άσχετες υπηρεσίες, ώστε να επιλέξει έπειτα τους πιο κατάλληλους ως «συνεργάτες» της για τις θέσεις ευθύνης! Δεν θα ξεχάσουμε το φαινόμενο rotation, όπου κάθε χρόνο μετακινούσε προϊσταμένους, πριν καλά προλάβουν να προσαρμοστούν στις νέες τους υπηρεσίες. Για να μην αναφέρουμε τι έγινε και στις τοποθετήσεις μετά τις κρίσεις του υπηρεσιακού…!
Η δημοτική αρχή ήταν και συνεχίζει να είναι έκθετη! Η εισήγησή της προβλέπει ότι οι θέσεις ευθύνης καταλαμβάνονται κατά περίπτωση από όλες τις κατηγορίες (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) χωρίς προβάδισμα, δηλ. χωρίς να προηγείται η κατηγορία ΠΕ έπειτα η ΤΕ και τέλος η ΔΕ. Έτσι, η δημοτική αρχή, εξισώνει προς τα κάτω  τα προσόντα κάθε κατηγορίας και θα υπάρξουν περιπτώσεις εργαζόμενος ΔΕ να προΐσταται επιστημόνων ΠΕ και ΤΕ.
Μια τέτοια πρόταση είναι όχι μόνο παράνομη, αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική, αλλά ευνοεί και φωτογραφικές τοποθετήσεις ημετέρων σε θέσεις ευθύνης.
  • διότι υπάρχουν διατάξεις νόμων, εγκύκλιοι και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.
  • διότι με υποκειμενικά κριτήρια θα προωθεί και θα τοποθετεί τους πιο «πειθήνιους συνεργάτες» της.
  • διότι ως απόφοιτοι Λυκείου (όπως εγώ) δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχουμε περισσότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις από τους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Δυστυχώς, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ ως «βασιλικότερη του βασιλέως»! Υποστήριξε ως πάγια θέση …με εφαρμογή της σε όλο τον ΟΕΥ, να μην υπάρχει προβάδισμα ανάμεσα στις κατηγορίες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) για τις θέσεις ευθύνης!  Τα ίδια ακριβώς επικαλέστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συνεδρίου.
Δεν μπορεί να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο με τη λογική ότι και οι κατηγορίες ΤΕ και ΔΕ συχνά έχουν σοβαρή εμπειρία στο αντικείμενο. Αυτό μπορεί να λυθεί προς όφελος της υπηρεσίας με τη σωστή συνεργασία στο εσωτερικό κάθε Διεύθυνσης .
Θεωρώ, ότι έχουν κάνει λάθος! Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να βρούμε έγκαιρα τρόπους για να τα διορθώσουμε! Γιατί, όμως είναι λάθος οι θέσεις της ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου και της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ρόδου;;;
Την απάντηση μας την δίνει η δημοτική αρχή Καισαριανής, με τον κομμουνιστή δήμαρχός της κ. Σταμέλο Ηλία. Εκεί, εφαρμόστηκε σε όλες τις θέσεις η νομοθεσία για το προβάδισμα των κατηγοριών (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) στις θέσεις ευθύνης. Η απόφαση αυτή, την οποία σας επισυνάπτω, θα μπορούσε να είναι η βάση συζήτησης για τις θέσεις ευθύνης, ώστε να την προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες!
Τέλος, θα πρότεινα σε όσους κάνουν δημόσιες δηλώσεις (ΔΑΣ ΟΤΑ, Λαϊκή Συσπείρωση) να συμβουλεύονται πρώτα τους κομμουνιστές δημάρχους, ώστε να αποφεύγονται λάθη και παρεξηγήσεις! Επίσης, αναμένω να αναθεωρήσουν την άποψή τους.
Ρόδος, 10-02-2019
Από το Blogger.