Ο εφησυχασμος δεν ειναι «λυση» για τα προβληματα στις Οικονομικες Υπηρεσιες

Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου και στους ΟΤΑ δεν ήταν τυχαία! Ήταν και είναι απαίτηση των θεσμών είτε με «δεξιά» είτε με «αριστερά» Μνημόνια των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ)!!! Η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου από τους κατά τόπους Επιτρόπους και κατ’ επέκταση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, θεωρήθηκε ως εμπόδιο στην ανάπτυξη!!! Ας αναρωτηθούμε… ανάπτυξη, για ποιόν;;;
Είναι γεγονός ότι χιλιάδες μεγαλοεπιχειρηματίες και όμιλοι επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, εξασφαλίζουν μέσα από τους αιρετούς διάφορες δουλειές («τζάμπα χρήμα», υπερκοστολογήσεις, εργολαβίες) στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
O προληπτικός έλεγχος λειτουργούσε ως εμπόδιο στις άνωθεν συμφωνίες και υποσχέσεις αιρετών με μεγαλοεπιχειρηματίες και ομίλους! Εκατοντάδες χρηματικά εντάλματα πανελλαδικά για έργα και υπηρεσίες απορρίπτονταν κάθε χρόνο από τους Επιτρόπους και το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όμιλοι και μεγαλοεπιχειρηματίες είτε να ξεσπούν με απειλές και χρήση βίας στους υπαλλήλους, είτε να πληρώνουν δικηγόρους για δικαστήρια ώστε να πληρωθούν τα χρηματικά τους εντάλματα. Δεν μιλάμε …για μικρά ποσά!
Όμως, η δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε γι’ αυτούς νέες φοροαπαλλαγές, έδωσε δικαίωμα να πληρώνονται από τα «ανταποδοτικά τέλη» και νομοθέτησε την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου! Μετέφερε την ευθύνη και την απειλή του καταλογισμού στους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών! Όμως, για να εξασφαλίσει την στήριξη των αιρετών για τις μεταρρυθμίσεις στους ΟΤΑ, φρόντισε να τους απαλλάξει από κάθε ευθύνη καταλογισμού!!! Τυχαίο;;;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η καθολική συμμετοχή σας στην πρόσφατη απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ, ήταν και είναι δείγμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας ότι δεν θα είστε τα «θύματα» της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής, ώστε να απαλλαχθούν οι αιρετοί από την ευθύνη των αποφάσεών τους και τους καταλογισμούς!
Βέβαια, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΟΕ ΟΤΑ για το θέμα αυτό, είχε ως στόχο την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και της αποφασιστικότητας των εργαζομένων στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό και δεν αποφασίστηκε καμιά αγωνιστική κινητοποίηση όπως η κήρυξη ΑΠΟΧΗΣ από την σύνταξη, έλεγχο και υπογραφή Χρηματικών Ενταλμάτων (με εξαίρεση αυτά που αφορούν μισθοδοσία).
Έχω την εκτίμηση ότι συνειδητά η ΠΟΕ ΟΤΑ χάρισε πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να κατατεθεί τροπολογία για την ευθύνη των εργαζομένων μόνο στις περιπτώσεις δόλου και βαριάς αμέλειας! Είναι όμως ουσιαστική αυτή η τροπολογία ή απλώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων;;
Θεωρώ ότι ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού υπάρχει εδώ και χρόνια αντίστοιχη διάταξη στο άρθρο 44 του Ν.3584/2007, η οποία αναφέρει ότι ο υπάλληλος δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος και υπάρχει καταλογισμός εις βάρος του μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί και αποσαφηνιστεί το σχετικό νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα διάφορα είδη ευθύνης (αστική, πειθαρχική, ποινική) που φέρουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, ώστε να γνωρίζουμε εάν και κατά τόσο υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία μας.
Ως εκ τούτου:
Προτείνω στα μέλη Δ.Σ. του Συλλόγου να μεριμνήσουν στην διεξαγωγή ενός σεμιναρίου για τους συναδέλφους των Οικονομικών Υπηρεσιών κατά την ώρα εργασίας τους, στο οποίο δικηγόροι της Ρόδου θα αποσαφηνίσουν τόσο το νομικό πλαίσιο των ευθυνών (αστική, πειθαρχική, ποινική) όσο και το εύρος των νομικών όρων «δόλος» και «βαριά αμέλεια».
Μέσα από αυτό το σεμινάριο να απαντηθούν τα ερωτήματα των εργαζομένων και να συνδράμουν οι δικηγόροι της Ρόδου με τις επιστημονικές τους γνώσεις στη διαμόρφωση μιας τροπολογίας, η οποία όντως θα προστατεύει τους συναδέλφους μας!
Ρόδος, 27-03-2019
Από το Blogger.