Επιστολη σχετικα με την παραταση της Κοινωφελους Εργασιας στην συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου

Σήμερα, 22-04-2019 ημέρα Μ. Δευτέρα και ώρα 13:00, καλείστε μέσα σε λίγες μέρες να συνεδριάσετε εκ νέου για δεύτερη φορά εντός του ιδίου μήνα, εξαιτίας της νομοθετικής απαγόρευσης για λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 25 του μήνα, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων!
Η νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης για αυτές τις απαγορεύσεις προσβάλουν τόσο τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, όσο και την πλειοψηφία των δημοτών και των εργαζομένων της περιοχή μας.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνειδητά, για άλλη μια φορά, το θεσμό της τοπικής (αυτο)διοίκησης, αφού για μια πληθώρα προβλημάτων και αναγκών που βιώνουμε καθημερινά στην καθημερινότητά μας, δεν θα υπάρχει συζήτηση και λήψη απόφασης για την αντιμετώπισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο!
Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Ρόδου με τις δομές του, εξυπηρετεί όχι μόνο το ίδιο το νησί αλλά και τα γειτονικά νησιά της Δωδεκανήσου, με τον πληθυσμό του νησιού να υπερπολλαπλασιάζεται για όσο διαρκεί η επαυξημένη τουριστική περίοδο!
Κι όμως, η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους από το 2009 έχουν γονατίσει βασικές δομές του Δήμου Ρόδου, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες προς τους πολίτες και επισκέπτες του νησιού μας να είναι υποβαθμισμένες.
Έτσι, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθούν οι δομές του Δήμου Ρόδου, για την προστασία του περιβάλλοντος, τον εξωραϊσμό κοινόχρηστων και χώρων πρασίνου, την καθαριότητα οικισμών και εγκαταστάσεων, την συντήρηση και επισκευή των δημοτικών υποδομών και ευρύτερα την εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών.
Σε αυτές τις συνθήκες οι 130 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας, τοποθετήθηκαν σε διάφορες δομές του Δήμου Ρόδου, για να βοηθήσουν τους μόνιμους υπαλλήλους στους χώρους αυτούς. Κάνουν την ίδια δουλειά, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, ώστε όλοι μαζί (μόνιμοι & συμβασιούχοι) να προσφέρουν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.
Πως η εκάστοτε δημοτική αρχή θα διαχειριστεί παράλληλα τις λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών με τις ανάγκες της καθημερινότητας, της τουριστικής κίνησης και των εκλογών, όταν θα βρεθεί να αντιμετωπίσει εκτός από την υποστελέχωση και τις απολύσεις των 130 εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας τον προσεχή Ιούνιο;;;
Κι όμως, η κυβέρνηση νομοθέτησε την 8μηνη παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας στις δασικές υπηρεσίες και στα Κέντρα Μετανάστευσης, για να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά τους προβλήματα! Γιατί αδιαφορούν για τους ΟΤΑ;;; Γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση να υποβαθμίζει τους ΟΤΑ;;;
Ως δημοτική αρχή θα πρέπει να απαιτήσετε από την κυβέρνηση, ώστε και οι ΟΤΑ να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις δασικές υπηρεσίες και κέντρα μεταναστών για 8μηνη παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Έτσι, ακολουθώντας τις αρχές της Ισότητας και Ισονομίας, και γνωρίζοντας ότι με τον Ν.4597/2019 (Φ.Ε.Κ. 35/Α/2019) άρθρο 44, δόθηκε η δυνατότητα 8μηνης παράτασης των προγραμμάτων σε άλλους φορείς, κρίνεται αναγκαίο και επιτακτικό, όπως δοθεί αντίστοιχη 8μηνη παράταση και της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ, ώστε αφενός να συνεχιστεί η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και αφετέρου να αποφευχθεί η δημιουργία εργαζομένων – ανέργων 2ης και 3ης ταχύτητας.
Ως εκ τούτου σας καλώ στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσετε το θέμα της παράτασης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ, όπως έχουν ήδη πραγματοποιήσει άλλοι νησιωτικοί δήμοι της Δωδεκανήσου (Λειψοί, Πάτμος, Αγαθονήσι) ώστε με απόφασή σας:
  • Να απαιτήσετε την κατάθεση αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης για να επεκταθεί – παραταθεί αυτοδίκαια στους εργαζομένους η χρονική διάρκεια της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ κατά 8 μήνες.
  • Να διεκδικήσετε την ισότιμη και ισόνομη μεταχείριση των εργαζομένων και των φορέων του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας ανεξάρτητα αν πρόκειται για ΟΤΑ ή για δασικές υπηρεσίες ή για Κέντρα Μεταναστών.
Ρόδος, 22-04-2019
Από το Blogger.