Η δημοτικη αρχη Ροδου τηρει «σιγη ιχθυος» για τις επικειμενες απολυσεις…

Είναι γεγονός ότι από τα τελευταία 10 χρόνια οι ΟΤΑ έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, τόσο στην κρατική χρηματοδότηση όσο και στην στελέχωσή τους με εργαζομένους! Με εκτιμήσεις μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας οι αποχωρήσεις από τον Δήμο Ρόδου έχουν ξεπεράσει τις 500.
Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με τις μετατάξεις-αποσπάσεις σε άλλους φορείς και η ανυπαρξία προκηρύξεων για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οδήγησαν στην υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών στους ΟΤΑ και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της περιοχή μας.
Εμείς το βιώνουμε καθημερινά, αφού ως εργαζόμενοι συνεχώς επιβαρυνόμαστε με πρόσθετες αρμοδιότητες, καθήκοντα και έργο, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας! Η εντατικοποίηση της εργασίας …έχει χτυπήσει κόκκινο!
Αυτή την «χρυσή ευκαιρία» της υποστελέχωσης εκμεταλλεύτηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου, κ.α. μέσα από δεκάδες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή εκμεταλλεύτηκε και καθιέρωσε στο Δήμο Ρόδου κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (κοινωφελή, με αντίτιμο, μαθητεία, ΕΣΠΑ κ.α.) εις βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Η πολιτική αυτή, η οποία είναι κατεύθυνση της εκάστοτε κυβέρνησης (ανεξαρτήτους χρώματος) υλοποιείται μέσα από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές σε τοπικό επίπεδο, ώστε αφενός το κόστος της λειτουργίας να περνά στους πολίτες με αύξηση δημοτικών τελών και χαρατσιών και αφετέρου να χρησιμοποιεί ως «τζάμπα εργάτες» τους εργαζομένους της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ!
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κρατώντας τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας με μειωμένα δικαιώματα και μισθούς σε μια διαρκή ομηρία και μέσα στην αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.
Το ίδιο ακριβώς κάνει και η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου! Άχνα δεν έχει βγάλει για τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας:
  • που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του δήμου μας, χωρίς καν να αναγνωρίζονται σαν εργαζόμενοι, αλλά ως ''ωφελούμενοι'', στερώντας τους έτσι βασικά εργασιακά δικαιώματα, χωρίς ένταξη σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, κ.α.
  • που κάθε 8 μήνες παλεύουν με αγωνία και λαχτάρα για να κρατήσουν τη δουλειά τους, για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μην βρεθούν με την υπογραφή του δημάρχου Ρόδου στον «καιάδα της ανεργίας».
  • που εδώ και σχεδόν ένα μήνα, «κωλυσιεργούν» οι αρμόδιες υπηρεσίες να τους αποστείλουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αποχωρήσεων και των μόνιμων προσλήψεων της τελευταίας δεκαετίας στον Δήμο Ρόδου!
  • που αιτούνται την συνάντησή τους με τον Δήμαρχο Ρόδου, για να ζητήσουν την έμπρακτη και ειλικρινή στήριξη της δημοτικής αρχής, ώστε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες και ότι οι συμβάσεις τους ήταν και είναι ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι προς το παρόν, η δημοτική αρχή και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι που είναι ενημερωμένοι για τα γεγονότα, δεν έχουν πάρει δημόσια θέση. Ευελπιστώ τις επόμενες μέρες, η δημοτική αρχή Ρόδου και οι παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιονα ξεκαθαρίσουν την στάση τους, απέναντι στους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν γίνει "λάστιχο" προκειμένου να καλύψουν τις Πάγιες και Διαρκείς ανάγκες του Δήμου Ρόδου. Δεν είναι λύση …η «ανακύκλωση της ανεργίας»!
Οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας σε περίπου 24 μέρες απολύονται με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου. 114 εργαζόμενοι στον «καιάδα της ανεργίας»! Όπως τότε το 2007 με τις απολύσεις των 53 εργαζομένων της ΑΔΕΚΤ επί δημαρχίας (ΝΔ) του κ. Χατζηευθυμίου Χ. Μήπως οι φιλόσοφοι του 18ου αιώνα είχαν δίκιο, ότι "η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα";;; Απολύσεις...!
Όμως, οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας συνεχίζουν να αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, για στελεχωμένες δημοτικές υπηρεσίες με σεβασμό στον συμπολίτη μας! Για αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει ότι καλύπτουν Πάγιες & Διαρκείς Ανάγκες, που τους βλέπει καθημερινά. Το ίδιο αναγνωρίζουν και οι δεκάδες εργατικοί φορείς της περιοχής μας!
Ρόδος, 27-09-2019
Από το Blogger.