Μια οφειλομενη απαντηση …στον απολογισμο της απερχομενης δημοτικης αρχης Ροδου

Οι εκλογές ανάδειξαν τις νέες δημοτικές αρχές. Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας! Η απερχόμενη δημοτική αρχή δημοσιοποιεί τον απολογισμό της για να παραδώσει την θέση της. Ένα πολιτικό «μπρα-ντε-φερ» με ομιλίες, υποσχέσεις και δηλώσεις μέσα από «ανούσιες» εκδηλώσεις εντυπωσιασμού …για να κρύψουν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της περιοχή μας παραμένουν άλυτα!
Πως όμως μπορείς να αξιολογήσεις μια δημοτική αρχή;;; είτε απερχόμενη είτε επερχόμενη;;; Με ποια κριτήρια;;; Για να απαντήσεις σ’ αυτά …είσαι υποχρεωμένος να δώσεις έναν ορισμό στο τι είναι και τι εφαρμόζει μια «δημοτική αρχή».
«…είναι τα πρόσωπα που εκλέγονται μέσα από τους συνδυασμούς τους για να ασκήσουν την δημόσια εξουσία στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με τους νόμους και τις επιταγές του Κράτους»
Είναι ευνόητο ότι, όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) ψήφιζαν στην Βουλή τα Μνημόνια, τους 714 μνημονιακούς νόμους, τις 60.000 μνημονιακές διατάξεις και τις 300.000 υπουργικές αποφάσεις προς υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων, …αυτά όλα δεν θα έμεναν στα συρτάρια τους!  
  • Για τον ΣΕΒ, τους Εφοπλιστές, τις Τράπεζες, τους Ομίλους, τους Μεγαλοεργολάβους, ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ ευκαιρία!
  • Για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, την νεολαία και ευρύτερα τον απλό κόσμο, ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ φτωχοποίηση, ανέχεια, μιζέρια …ένας εργατικός μεσαίωνας!
Γι’ αυτό και οι συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, ώστε κάθε φορά να προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις για κερδοφορία των ομίλων, των εργολάβων, των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ, κ.α.!
Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές ανέλαβαν να εξειδικεύσουν και να υλοποιήσουν όλους αυτούς τους νόμους και τις διατάξεις με ιδιαίτερο ζήλο, ώστε αφενός να αποψιλώσουν από προσωπικό και μέσα τις δημοτικές υπηρεσίες και αφετέρου να τις παραδώσουν ως «φιλέτα» στους ιδιώτες-επενδυτές!!!
Έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι η αλλαγή δημοτικής αρχής δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής! Τα πρόσωπα και οι «θέσεις εξουσίας» αλλάζουν, όμως η πολιτική παραμένει είτε η ίδια είτε γίνεται πιο αυταρχική, αφού επαυξάνονται ή και διατηρούνται στο ακέραιο από τις κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και διατάξεις!
Για το λόγο αυτό, ως αντικειμενικό κριτήριο για να αξιολογήσω την απερχόμενη δημοτική αρχή είναι τελικά η μνημονιακή πολιτική της απέναντι στους εργαζομένους για τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής τους στο Δήμο Ρόδου!
Η απερχόμενη δημοτική αρχή αδιαφόρησε τελείως τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες. Τους απαντάμε …Περασμένα αλλά ΟΧΙ ξεχασμένα! Οι εργαζόμενοι χάσανε πολλά από τα δικαιώματά τους εξαιτίας της πολιτικής τους για να παρουσιάζουν και να υπερηφανεύονται για τα «ματωμένα πλεονάσματά» τους.
Έφτασαν στο σημείο στην κοπή της πίτας του Συλλόγου μας (2016), ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να απειλεί με αντίποινα τη μη χορήγηση των Μ.Α.Π., επειδή οι εργαζόμενοι τα διεκδικούν και τους καταγγέλλουν. Αρχές του 2017 είχαμε εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό συμβασιούχου ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα. Είναι γεγονός ότι από το 2017 έως και το 2019 δεν χορηγήθηκαν στο εργατοτεχνικό προσωπικό τα ΜΑΠ. Εδώ και 1 ½ έτη σταμάτησε η χορήγηση γάλακτος στο εργατοτεχνικό προσωπικό.. Επίσης, δεν πλήρωσε στους εργαζομένους της Καθαριότητας «ούτε φράγκο» από τις αρχές του 2019, όπου πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για τις δικαστικές αποφάσεις! Τα ίδια και στους Αορίστου Χρόνου για τα αναδρομικά τους!
Οι συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας χειροτέρευσαν, ιδίως στα συνεργεία και αμαξοστάσια, λόγω της πολιτικής της για απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίησή τους! Από την μια οι χώροι εργασίας είναι πλέον ακατάλληλοι, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη τα μηχανήματα, τα οχήματα είναι επικίνδυνα για ατυχήματα!
Οι παρεμβάσεις τους στις κρίσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων ήταν εν μέρει απροκάλυπτα άδικες! Εκμεταλλεύτηκε το διευθυντικό δικαίωμα όπως στον ιδιωτικό τομέα, για να προωθήσει τους πιο «συνεργάσιμους» σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης! Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αδικίας και αυθαιρεσίας είναι οι φωτογραφικές αλλαγές στην τροποποίηση του ΟΕΥ για τις θέσεις ευθύνης!
Οι μετακινήσεις εργαζομένων από υπηρεσία σε υπηρεσία και από ενότητα σε ενότητα ήταν εν μέρει εκδικητικές, αφού υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας όπου επειδή δεν «έκαναν τα χατίρια» στους αντιδημάρχους …βρέθηκαν με απόφαση δημάρχου σε άλλες υπηρεσίες και ενότητες! Η δημοτική αρχή έφτασε στο σημείο (για σπάσιμο νεύρων) να μετακινεί τους δντες και προϊσταμένους σε άλλες δνσεις σχεδόν κάθε χρόνο (τα 2 ½ πρώτα έτη).
Προσπάθησαν με κάθε τρόπο (απειλές, φόβος, έγγραφα) να καταργήσουν το δικαίωμα στην γονική άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους. Επίσης, στοχοποίησαν και συκοφάντησαν εργαζομένους, οι οποίοι όπως η νομοθεσία επιβάλλει έκαναν μερική χρήση της κανονικής αδείας τους καλοκαιρινούς μήνες!
Ακόμα και στην τακτική γενική συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Ρόδου, η δημοτική αρχή παρεμπόδιζε – απαγόρευε την συμμετοχή εκατοντάδων μελών του συλλόγου μας για να ασκήσουν τα κατοχυρωμένα από τους νόμους δικαίωμα για συμμετοχή στις συνδικαλιστικές διαδικασίες.
Επίσης, εφαρμόστηκε η πολιτική «κλειστές πόρτες» στο γραφείο του πρώην δημάρχου Ρόδου. Ακόμα και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, περίμεναν με τις ώρες έξω από το γραφείο του για το αν και το πότε θα τους δεχθεί ο πρώην δήμαρχος!
Για τέλος, άφησα το θέμα με τους συμβασιούχους-παρατασιούχους της Καθαριότητας, αφού η δημοτική αρχή τους «έπαιξε χοντρό παιχνίδι» εις βάρος τους. Από την μια δήλωνε στα ΜΜΕ ότι τους στηρίξει, ψήφισε ομόφωνα υπέρ των εργαζομένων και το Δημοτικό Συμβούλιο και από την άλλη η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου στην ένστασή της προς το δικαστήριο …τους έβαζε «ταφόπλακα» στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας! Βέβαια, αν ήθελε στην πραγματικότητα να τους στηρίξει θα έκανε χρήση του άρθρου 298 του ΚΠολ.Δ, με αποδοχή της αγωγής, ώστε οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι να γίνουν ΑΟΡΙΣΤΟΥ, αλλά αυτό θα χάλαγε τα σχέδια της δημοτικής αρχής και του εργολάβου για την Ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας!
Για το λόγο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του πρώην δημάρχου Ρόδου στην αίθουσα εθιμοτυπίας με επαίνους σχετικά με την σύμβαση Ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας! Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις υπέρ του συγκριμένου εργολάβου, γιατί είναι πολύ πιθανόν η νέα δημοτική αρχή να συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων προωθώντας όμως τους δικούς της …εργολάβους!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ξεκινάει μια νέα περίοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα προβλήματα στους χώρους εργασίας αλλά και της καθημερινότητας δεν αντιμετωπίζονται μόνο με καλή διάθεση και καλή πρόθεση. Είτε ως εργαζόμενοι είτε ως πολίτες, είμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική υποχρηματοδότησης, βαριάς δημοτικής φορολογίας και υποστελέχωσης με σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του Δήμου Ρόδου.
Η νέα δημοτική αρχή έχει μπροστά της δύο επιλογές: Ή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο της προηγούμενης, με αποτέλεσμα να χαρακτηρισθεί ως ένα «κακόγουστο αντίγραφό» της, Ή θα έρθει σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές για να υπερασπιστεί τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών για στελεχωμένες δημοτικές και δωρεάν υπηρεσίες με επαρκή προσωπικό, μηχανήματα και μέσα!
Καλούμε λοιπόν τη νέα δημοτική αρχή να υποστηρίξει άμεσα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζόμενων, που η προηγούμενη δημοτική αρχή σκόπιμα αδιαφόρησε! Να στηρίξει έμπρακτα τους συμβασιούχους για μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα δικαιώματα και μισθούς, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!
Ένα είναι σίγουρο! Οι πάντες κρίνονται από τις πράξεις τους κι ΟΧΙ από τα μεγάλα λόγια τους!!!
Ρόδος, 01-09-2019

Από το Blogger.