...τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

Οι εκλογές πέρασαν. Η δημοτική αρχή άλλαξε. Τα πρόσωπα άλλαξαν! Όμως, η πολιτική παραμένει …ΙΔΙΑ! Έχουμε εμπειρίες και εικόνες! Όλοι μας έχουμε βιώσει καταστάσεις για το τι συμβαίνει σε κάθε αλλαγή δημοτικής αρχής. Οι «αθρόες» μετακινήσεις προϊσταμένων ακόμα και σε άσχετες με την ειδικότητά τους υπηρεσίες είναι ένα σκηνικό «dejavu»!
Είναι ξεκάθαρο και αποδεικνύεται περίτρανα ότι η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπάθειας, υποβάθμισης και απαξίωσης μερίδας προϊσταμένων και εργαζομένων, με αιτίες που πηγάζουν από προσωπικές και πολιτικές προτιμήσεις. Η δημοτική αρχή διαχωρίζει αδικαιολόγητα τους εργαζόμενους, με στόχο την τακτοποίηση – βόλεμα «ημετέρων» και «φιλικά προσκείμενων», εις βάρος των άλλων υπαλλήλων. Άλλαξε κάτι; Όχι!!!
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ρόδου με μόνιμη σχέση εργασίας έχουν μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες κάθε χρόνο υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο, ώστε να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια, είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο, είτε σε ιδιωτικοποίηση… Μήπως ενδιαφέρεται γι’ αυτά η δημοτική αρχή;;; Μάλλον Όχι! Ίσως να βολεύεται!
Κι όμως, η συμπεριφορά μιας δημοτικής αρχής, προς τους εργαζόμενους και τις Υπηρεσίες, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία ενός Δήμου που σέβεται τους πολίτες του και θέλει να τους προσφέρει δημοτικές δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες!
Η «άρον-άρον» μετακίνηση προϊσταμένων και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη αντικατάστασή τους, εύλογα δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών τους, αλλά και αντίστοιχα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών στα ζητήματα της καθημερινότητας!
Οι συνάδελφοί μας σε θέσεις ευθύνης, είτε τώρα είτε στο παρελθόν, έχουν αποδείξει ότι είναι έμπειροι, ευσυνείδητοι και ικανοί υπάλληλοι, οι οποίοι εκτελούσαν τα καθήκοντά τους ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ως εργαζόμενος και ως πρώην εκπρόσωπος εργαζομένων θεωρώ ότι η οποιαδήποτε αλλαγή – μεταφορά σε άλλη θέση εργαζόμενου, θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της καλύτερης λειτουργίας του Δήμου, να αναδεικνύει τις δυνατότητες και τις δεξιότητες του εργαζομένου και να προέρχεται μέσα από ουσιαστική συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Δυστυχώς στο Δήμο μας κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές! Οι πρακτικές αυτές των μετακινήσεων προϊσταμένων χωρίς κριτήρια, χωρίς αιτιολόγηση και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από τις οποίες αποχωρούν οι προϊστάμενοι …είναι κατακριτέες! Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων που μετακινούνται (π.χ. λόγοι υγείας, οικογενειακοί, οικονομικοί).
Οι πρακτικές αυτές, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας (πολιτών & εργαζομένων) θα οξύνονται συνεχώς! Οι εργαζόμενοι και οι προϊστάμενοι προσφέρουν με αυταπάρνηση και ζήλο τις υπηρεσίες τους, όμως αυτές οι συνθήκες τους απογοητεύουν και κυρίως δεν καταλαβαίνουν γιατί, κάθε φορά η νέα ή παλιά δημοτική αρχή τους θέλει να τους απαξιώνει!!!
Καλούμε τον Δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση μετακίνησης τους και να επανεξετάσει τις συγκεκριμένες μετακινήσεις, που το μόνο που αποφέρουν είναι αναστάτωση και αποδιοργάνωση σημαντικών Υπηρεσιών (Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Καθαριότητα & Ανακύκλωση) του Δήμου Ρόδου.
Καλούμε επίσης την νέα δημοτική αρχή, να εφαρμόσει δίκαια και ίση αντιμετώπιση απέναντι σε όλους τους εργαζομένους (ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας) είτε είναι προϊστάμενοι είτε όχι, αφήνοντας στην άκρη «πολιτικές» προτιμήσεις, εμπάθειες και συμπάθειες. Άμεσα να φροντίσει για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών και την επαρκή χρηματοδότησή τους, ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να συνεχίσουν την πολύτιμη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο!
Ρόδος, 16-09-2019
Από το Blogger.