αρκετα ματωσαμε… αρκετα πληρωσαμε… αυριο, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το Ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Είναι μια συλλογική κατάκτηση του κόσμου της εργασίας ανεξαρτήτως φορέα και σχέσης εργασίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για την προστασία της ζωής κάθε οικογένειας και ανθρώπου.
Το Ασφαλιστικό είναι μια σειρά προστατευτικών μέτρων και διατάξεων, που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, τις συντάξεις, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την προστασία απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία των ΑμεΑ κ.λπ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία για να διαπεραιώσει τις εντολές του ΣΕΒ (Βιομήχανοι, κ.α.), που άφησε στην μέση η προηγούμενη κυβέρνηση! Το «ξήλωμα» της Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινάει από τις αλλαγές για την μετάβαση της Επικουρικής Ασφάλισης στο «νέο» κεφαλοποιητικό σύστημα! Γιατί;
Είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες δηλώσεις του πρώην Υφυπουργού Εργασίας της ΝΔ (κ.Μηταράκης) ότι: «το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος, θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές Δημοκρατίες».
Πόσο «νέο» είναι αυτό το ασφαλιστικό;
Αυτό που φέρνει η ΝΔ δεν είναι νέα πρόταση, αλλά αντίθετα έχει αποτελέσει κείμενο προηγούμενων «επιτροπών σοφών», που στηρίχθηκαν στο «ασφαλιστικό Πινοσέτ» (1973-1990) σύμφωνα με τις εντολές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην Ελλάδα, ήρθε το 1997 η «Έκθεση Σπράου» και το 2001 το «νομοσχέδιο Γιαννίτση», που αντέγραφαν το «μοντέλο» της Χιλής!
Πόσο επιτυχημένο ήταν αυτό το μοντέλο;
Το Σεπτέμβρη του 1997 στο περιοδικό «Ζ» του Τσόμσκι σημειωνόταν πως:
«το μοντέλο αυτό της ιδιωτικής αποταμίευσης έχει ταυτόχρονα εντείνει στο μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές ανισότητες, η βασική σύνταξη για τους φτωχούς ισοδυναμεί με μια φρατζόλα ψωμί και ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι μισοί από όλους τους συνταξιούχους εργάτες της Χιλής θα πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το 30% της εργατικής δύναμης, που είτε είναι άνεργοι είτε εργάζονται στο μη καταγεγραμμένο τομέα, δεν έχουν καμία ισχύ οι κρατήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες».
Τι προβλέπει το «νέο» Ασφαλιστικό της κυβέρνησης ΝΔ;
O εργαζόμενος θα καλείται να διαλέγει πακέτα ασφαλιστικών υπηρεσιών, ανάλογα με το ύψος των εισφορών που θα έχει καταβάλει. Επίσης, οι εισφορές δεν θα έχουν καμία εγγυημένη απόδοση, αφού θα τζογάρονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε επενδυτικά πακέτα "κλιμακούμενου ρίσκου". Στο τέλος θα μας πουν: «Έπαιξες κι έχασες!. Εσύ φταις!»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά τα κονδύλια του ασφαλιστικού, απαλλάσσει την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές και παραδίδει «τα δικά μας λεφτά (εισφορές)» στις ασφαλιστικές εταιρίες και στους «επενδυτές» τους, ώστε να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους …εξανεμίζοντας τις μελλοντικές μας συντάξεις (κύριες, επικουρικές)!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η ψήφιση και εφαρμογή αυτού του «μοντέλου» όχι μόνο θα οδηγήσει σε συντάξεις πείνας αλλά θα γκρεμίσει και όλο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ήδη από το 2008 έως και το 2018, οι εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) αφαίρεσαν με περικοπές σε μισθούς και επιδόματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πάνω από 23 δις ευρώ! Τώρα, για να προσελκύσουν «νέους επενδυτές» τους έχει «τάξει» για επιδοτήσεις …τις εισφορές μας (50 δις) στα ασφαλιστικά ταμεία! Φτάνει πια… αρκετά ματώσαμε… αρκετά πληρώσαμε…!
Αύριο έχει ΑΠΕΡΓΙΑ… ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ… Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά…!
17-02-2020
Από το Blogger.