Silver Alert – Γραμμη Ζωης! Η πλειοψηφια του Δ.Σ. του Συλλογου μας …«εξαφανιστηκε»! Μπορειτε να βοηθησετε;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την απαξίωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επίθεση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες-εντολές του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών ενώσεων!
Οι «κόντρες» της πρώην και νυν δημοτικής αρχής Ρόδου σχετικά με τις Ιδιωτικοποιήσεις …είναι ψευδεπίγραφές! Οι διαφωνίες τους αφορούν τις εργολαβικές εταιρίες και όχι την επί χρόνια απαξίωση (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση) των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου.
Επίσης, οι πρόσφατες δηλώσεις της δημοτικής αρχής Ρόδου για «εκσυγχρονισμό» των υπηρεσιών, η αναφορά για τα Προσωπικά Δεδομένα, οι τεχνολογίες «smart cities», η αντεπιστημονική διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος, κ.α. … με αποθέωση της τεχνολογίας και με πρόσχημα την διευκόλυνση του συμπολίτη μας …είναι «ύποπτες»! Ας μας απαντήσουν, αφού η τεχνολογία:
  • βελτιώνει την ποιότητα ζωής, γιατί δεν μειώνονται οι ώρες εργασίας;
  • αυξάνει την παραγωγικότητα, γιατί πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις;
  • απλοποιεί τις διαδικασίες, γιατί τα προσωπικά μας δεδομένα να συλλέγονται, να επεξεργάζονται και να αποθηκεύονται …ως εμπορεύματα;
Οι αναφορές για "καινοτόμα - έξυπνη πόλη" έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Να αθωώσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι υπεύθυνοι πίσω από τα προβλήματα της καθημερινότητας …είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι κυβερνητικές πολιτικές που φτωχοποίησαν όλους μας και εφαρμόστηκαν εις βάρος μας από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές!
Πως όμως, εμείς ως εργαζόμενοι βιώνουμε τους δήθεν «εκσυγχρονισμούς» της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής; Πως θα μπορέσουμε ως εργαζόμενοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας; Μερικές μαρτυρίες των συναδέλφων μας είναι αποστομωτικές. Δεν είναι τυχαίο που τις αγνοούν!
  • Τα οχήματα και τα απορριμματοφόρα είναι αφενός παμπάλαια και αφετέρου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών.
  • Υπάρχουν κακοσυντηρημένα οχήματα, που δεν πληρούν τις πλήρεις προδιαγραφές για να κυκλοφορήσουν και είναι επικίνδυνα για τους οδηγούς, επιβάτες και δημότες.
  • Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά στα οχήματα λόγω παλαιότητας.
  • Οι εργαζόμενοι δεν έχουν παραλάβει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.
  • Οι χώροι εργασίας, τα συνεργεία και το αμαξοστάσιο δεν πληρούν τους κανόνες ούτε για την προστασία του Περιβάλλοντος ούτε για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
  • Η πρόσφατη τοποθέτηση Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, αφού δεν έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα επισκέψεων σε υπηρεσίες για να γίνει καταγραφή κινδύνων κατά της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και δημοτών.
  • Δεν έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων.
  • Οι εργαζόμενοι δεν έχουν επαρκεί εργαλεία, υλικά, ανταλλακτικά και μέσα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και αναφορές των πολιτών για αποκατάσταση βλαβών και συντηρήσεις.
  • Η αποδιοργάνωση των υπηρεσιών μέσα από «μετακινήσεις» των εργαζομένων σε καθήκοντα άσχετα με το αντικείμενο του πτυχίου τους και της ειδικότητάς τους.
  • Η υποστελέχωση από το πάγωμα προσλήψεων, η αύξηση των αρμοδιοτήτων μας και η μη αναπλήρωση των μετακινηθέντων εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες …έχει «χτυπήσει κόκκινο».
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Αναρωτιέμαι …γιατί οι εκάστοτε αιρετοί (δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι) δεν έχουν ποινικές ευθύνες για την παραπάνω απαξίωση της δημοτικής περιουσίας και λειτουργίας ως αποτέλεσμα της διοίκησής τους; Γιατί δεν απαίτησαν την επαρκή μόνιμη στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση; Γιατί μας χρέωσαν με υπέρογκα δάνεια σε Τράπεζες; Γιατί να μην έχει αντικατασταθεί ο παμπάλαιος και επικίνδυνος στόλος οχημάτων; Γιατί δεν δημιουργήθηκαν σύγχρονες υποδομές στα συνεργεία και σε άλλους χώρους εργασίας, ώστε να υπάρχει σεβασμός στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία μας; Γιατί μας στερούν εργαλεία, υλικά και μηχανήματα απαραίτητα για την εργασία μας; Γιατί έργα και μελέτες να μην υλοποιούνται από τους εργαζομένους του Δήμου Ρόδου και παραδίδονται επί χρόνια σε εξωτερικούς συνεργάτες και εργολάβους;
Οι δημοτικές αρχές Ρόδου (ανεξαρτήτου χρώματος) είναι «συνένοχες» με τις κυβερνήσεις, που ψήφισαν τις διατάξεις του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη». Οι δημοτικές αρχές εφάρμοσαν κατά γράμμα αυτές τις διατάξεις ώστε να ανοίξουν κερδοφόρα πεδία στους εργολάβους (συμβάσεις, ΣΔΙΤ, μισθώσεις, απευθείας αναθέσεις), οι οποίοι αυγάτισαν τα κέρδη τους με τα λεφτά των δημοτών μας!
Για το λόγο αυτό, οι δημοτικές αρχές παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου εργολάβου! Όλες τους συνεχίζουν να υποβαθμίζουν συστηματικά τις δημοτικές υπηρεσίες. Θεωρούν την μόνιμη και σταθερή εργασία ως κόστος, μπροστά στους φθηνούς συμβασιούχους και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας! Αντιμετωπίζουν ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών. Αδιαφορούν για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας μας, γιατί είναι κόστος να προφυλάσσεις τους εργαζομένους.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει αδρανοποιήσει τελείως την όποια αγωνιστική και διεκδικητική δράση ενός συνδικαλιστικού φορέα με πάνω από 1000 μέλη! Είναι «εξαφανισμένη» τόσο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους χώρους εργασίας μας όσο και από τα δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά) που καταργούνται σήμερα. Η σιωπή της …είναι εκκωφαντική!
Είναι ολοφάνερο στα μάτια κάθε συναδέλφου ότι αυτές οι ηγεσίες δεν θέλουν να συγκρουστούν με τις πολιτικές της εκάστοτε δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης (ανεξαρτήτως χρώματος). Δεν ενημερώνουν και ούτε οργανώνουν τους εργαζομένους, ώστε μέσα από καλά προετοιμασμένες κινητοποιήσεις να διεκδικήσουμε πίσω όλα αυτά που στέρησαν από εμάς και τις οικογένειές μας …με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» και τις δυνατότητες της «Οικονομίας».
Ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα …έκαναν πίσω!
  • Θυμίζω ότι η πρόσφατη δέσμευσή τους στην Γενική Συνέλευση (Οκτώβρη 2019) για καταγγελία της δημοτικής αρχής Ρόδου σχετικά με τις «αθρόες» μετακινήσεις συναδέλφων …κατάντησε κενό γράμμα! Ανύπαρκτη! Η στάση αυτή «βάζει πλάτη» στην δημοτική αρχή Ρόδου, γι’ αυτό και κανείς μας δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιθέσεις στα δικαιώματά μας!
  • Ούτε γνωρίζουμε αν απάντησαν ή όχι στο αίτημα της ΠΟΕ ΟΤΑ (Αρ.Πρωτ.49/23-01-2020), για να στείλουν στοιχεία με την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο μας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (07-02-2020) για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Ή μήπως ήταν απασχολημένη η εν λόγω πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου με την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας;
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ο τίτλος της ανακοίνωσης …είναι τραγικός! Όμως, είναι περιγραφικός μιας κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας στους χώρους εργασίας μας και το κλίμα «φόβου» που καλλιεργείται στους εργαζομένους. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεχίζει να είναι ο «Δούρειος Ίππος» και της σημερινής δημοτικής αρχής! Αδιαφορεί απέναντι στα δικαιώματά μας και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις! Ούτε κουβέντα για τις Ιδιωτικοποιήσεις, για τα ΣΔΙΤ, για τις «χρυσές business» με τους εργολάβους, για το Ασφαλιστικό, την επίθεση στα ΒΑΕ, την κατάργηση του Επιδόματος, κ.α.!
Αυτός είναι ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Από τη μια να στηρίζει τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, ενώ από την άλλη να «εξαφανίζεται» για να αποσιωπήσει όλα τα προβλήματά μας στους χώρους εργασίας μας! Αυτή η τακτική αποθαρρύνει τους εργαζομένους να συσπειρωθούν όλοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας στον Σύλλογό μας, ώστε να οργανώσουμε συλλογικά τις διεκδικήσεις μας!
Εργοδοτικές Ενώσεις, Κυβέρνηση, δημοτικές αρχές και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός …είναι όλοι τους στο ίδιο στρατόπεδο …αυτό των εκμεταλλευτών μας! Στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι …οι εργαζόμενοι (ανεξαρτήτου φορέα και σχέσης εργασίας), οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές μας. Κι είναι ολοφάνερο μπροστά στα μάτια μας ότι τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου …εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα από τα δικά μας!
07-02-2020
Από το Blogger.