Συναντηση Δ.Σ. του Σ.Υ.Π.Α. & Περιφερειακης Αρχης Αττικης

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα επίλυσης των προβλημάτων και διεκδίκησης ικανοποίησης των αιτημάτων μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτό τον δρόμο ακολουθούμε και σε αυτό κρινόμαστε από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής, που μας περικλείουν με μεγάλη εμπιστοσύνη».
Αυτή η τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΠΑ κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες 13-1-2020, σε καλό κλίμα με τον Περιφερειάρχη Αττικής αποτυπώνει την υπεύθυνη συλλογική στάση των εργαζομένων απέναντι σε κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή, απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική.
Από την μεριά του Συλλόγου, η Πρόεδρος παρουσίασε το πλαίσιο των θέσεων και των αιτημάτων, που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία Γενική μας Συνέλευση και όπως αυτά διαμορφώνονται και ιεραρχούνται από τις εξελίξεις, που υπάρχουν σε όλα τα εργασιακά ζητήματα, στεκόμενη απέναντι στη λογική και την επιχειρηματολογία, που προσπαθούν κυβέρνηση και Περιφερειάρχες να πείσουν τους εργαζόμενους να ευθυγραμμιστούν με όσα απαιτεί η προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της επιλογής του Διοικητικού Συμβουλίου να καταθέσει στην Περιφερειακή Αρχή την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης καθώς και τα αντίγραφα προηγούμενων εγγράφων και ανακοινώσεων με αιτήματα, που εκκρεμούν και δεν έχουν ικανοποιηθεί, προκειμένου η συνάντησή μας να μην είναι για το θεαθήναι, αλλά να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να μας δοθούν απαντήσεις.
Ο Περιφερειάρχης αφού χαρακτήρισε ειλικρινή το διάλογο και τεκμηριωμένα τα αιτήματά μας, δεσμεύτηκε ότι μπορούν να αποτελούν βάση για συζήτηση και επίλυση και ότι οι συναντήσεις μας θα επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση, για να εξετάζεται η πρόοδος που σημειώνεται.
Στην συνάντηση, όπου μετείχαν και χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες καταθέσαμε τις απόψεις μας για τα γενικότερα ζητήματα της «αυτοδιοίκησης» και της λειτουργίας των υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα παρουσιάσαμε αναλυτικά και συζητήσαμε για:
  • Τις εξελίξεις με τις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση, που προβάλλει και προωθεί κάποιες επιμέρους βελτιώσεις του νόμου λαιμητόμου – Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά αναπλήρωσης των εργαζομένων με 30 και πάνω χρόνια και στις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να «εξαγοράσει» με «τριάκοντα αργύρια» τη συναίνεση των συνταξιούχων και κυρίως των σημερινών «παλιών» εργαζομένων…
  • Την συνέχιση της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, που στην μεταμνημονιακή εποχή δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους τζάμπα χρήμα και κίνητρα κάθε είδους, ενώ στους εργαζόμενους τους «ξαναχαρίζει» τις μισθολογικές απώλειες του 13ου και 14ου μισθού. Ζητήσαμε να μην ασκηθούν εφέσεις σε τυχόν θετικές δικαστικές αποφάσεις σε σχετικές αγωγές των εργαζομένων, καθώς και να γίνουν παρεμβάσεις αρμοδίως, για την χορήγηση & επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με βάση το Υπόμνημα, που έχουμε καταθέσει στην «αρμόδια» Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Την χορήγηση «ελεγκτικού» επιδόματος στο σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών και των υποστηρικτικών δομών όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
  • Την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών, που ξεπερνά το 30% των οργανικών θέσεων και που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την «κινητικότητα», ούτε με τους απαράδεκτους περιορισμούς που τίθενται, παρά μόνον με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Την καθολική εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις υπηρεσίες και αντιμετώπιση των προβλημάτων, που υπάρχουν σε Αποφάσεις συγκεκριμένων Δ/νσεων.
  • Την συνέχιση εφαρμογής του άρθρου 219 για τις μετακινήσεις από υπηρεσία μιας Π.Ε. σε υπηρεσία άλλης Π.Ε., με εξέταση όλων των αιτημάτων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και την γενικότερη εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων με διαφανείς διαδικασίες για όλες τις μετακινήσεις.
  • Την επιτάχυνση εφαρμογής των όρων υγιεινής και ασφάλειας, με χορήγηση ΜΑΠ, προληπτικών εξετάσεων κλπ, για το σύνολο των εργαζομένων.
  • Την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνθηκών και την άμεση επίλυση όλων των σχετικών προβλημάτων υγιεινής, ασφάλειας, προσβασιμότητας, καθαριότητας, κλιματισμού κλπ στα κτήρια και τους χώρους εργασίας της Περιφέρειας. Προτάθηκε η δημιουργία και στελέχωση τεχνικής υπηρεσίας για την συντήρηση όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων των υπηρεσιών και ζητήθηκε να μας γνωστοποιηθεί ο γενικότερος προγραμματισμός, να προταχθεί η επίλυση της στέγασης σε κατάλληλα κτήρια των Δ/νσεων που στεγάζονται στο Αιγάλεω, στο κτήριο της οδού Τσαλδάρη στην Καλλιθέα, στις Τρεις Γέφυρες, των Λαϊκών Αγορών κλπ, και να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι μετεγκαταστάσεις των υπηρεσιών που έχουν ήδη προγραμματιστεί (Συγγρού 15 και 80). Στο ερώτημά μας εάν έχει «κλείσει» οριστικά το ζήτημα της αγοράς του κτηρίου στο Περιστέρι, η απάντηση ήταν αρνητική και όπως μας ενημέρωσε θα γίνει σχετικό ερώτημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο εάν μπορεί να «αποδεσμευτεί» ή να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό…
  • Την συνέχιση εφαρμογής της νομικής κάλυψης σε όλους τους υπαλλήλους, που διώκονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, καθώς και την εξασφάλιση νομικής στήριξης των τεχνικών ιδίως υπαλλήλων και Υπηρεσιών, με την δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένου νομικού γραφείου.
  • Την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις Τεχνικές και Οικονομικές ιδίως υπηρεσίες, τόσο κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους, όσο και με τις τυχόν ποινικές & αστικές ευθύνες.
  • Την επέκταση της ρύθμισης για την κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων και στα ζητήματα της κάλυψης των αναγκών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για όλα τα παιδιά των συναδέλφων.
  • Την χορήγηση μηνιαίου ποσού (πάγια οδοιπορικά) για την κάλυψη της εντός έδρας κίνησης όλων των υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών με την προώθηση της σχετικής τροπολογίας, που έχουμε συντάξει. Τονίσαμε ότι η εξαγγελία του Περιφερειάρχη για χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους υπαλλήλους είναι θετική, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει το αίτημα για χορήγηση πάγιων οδοιπορικών και για ολοκληρωμένη και έγκαιρη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των υπαλλήλων στα νησιά κλπ.
  • Την προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης με αντικειμενικά κριτήρια, με αρχή τις θέσεις για τις 2 Γενικές Δ/νσεις (Μεταφορών και Οικονομικών), που δεν έχουν προκηρυχθεί.
Μετά από όλα αυτά θεωρούμε αναγκαία την συνέχιση της ενωτικής και μαζικής συσπείρωσης στο Σύλλογο, για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, που εκφράστηκαν, για να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και ετοιμότητα αποφασιστικά στο δρόμο της αγωνιστικής επίλυσης των προβλημάτων και διεκδίκησης ικανοποίησης των αιτημάτων μας, για να μπορούμε να στεκόμαστε αξιόμαχα απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική.
Πηγή:

Από το Blogger.