Δουλεια μεχρι τον ταφο

Η έκθεση διαπιστώνει ακόμα ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια τα τελευταία 10 χρόνια στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ. 
Ωστόσο επισημαίνει ότι 
«απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες (...) για την αύξηση του εργάσιμου βίου πέρα από τα 65 έτη» και προτείνει τη σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και με το ύψος της σύνταξης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας «για την εξάλειψη της πρόωρης συνταξιοδότησης».
Και επειδή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για απασχόληση των ηλικιωμένων, η έκθεση αρπάζει την ευκαιρία για να προτείνει μέτρα όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, ώστε να τροφοδοτείται η ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού, η κατάργηση επιδομάτων που δίνονται με κριτήριο την ηλικία και η μερική συνταξιοδότηση, ώστε αντικειμενικά να τίθεται θέμα συνέχισης της εργασίας για λόγους επιβίωσης.
Μια ακόμα επισήμανση: Στην έκθεση «Οι συντάξεις με μια ματιά 2019» ο ΟΟΣΑ διατυπώνει την ανησυχία για το αν θα έχουν σύνταξη οι εργαζόμενοι με μερική ή άλλες μορφές άτυπης απασχόλησης και κατά πόσον αυτή θα είναι επαρκής. 
Στην πραγματικότητα ανησυχούν για τις αντιφάσεις που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και για το πώς θα διαχειριστούν το αυξανόμενο κύμα φτώχειας και εξαθλίωσης που συνοδεύει τη γενίκευση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αντιασφαλιστική επίθεση που χρόνια τώρα εξελίσσεται στην Ελλάδα, δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα ούτε παράγωγο της κρίσης, αλλά είναι στρατηγική του κεφαλαίου και πατά σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας του, που είναι σε πλήρη διάσταση με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα αυτές να ικανοποιηθούν.
Αναδημοσίευση αποσπάσματος,
Τίτλος Άρθρου: Έκθεση ΟΟΣΑ για τις συντάξεις
Από το Blogger.