«Προωρη» συνταξιοδοτηση μετα απο 38 χρονια δουλειας!

Επισημαίνει ο ΟΟΣΑ: 
«Διάφορα νομοθετικά μέτρα από το Σεπτέμβριο του 2017 έχουν φέρει πίσω προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν χαλαρώσει τις ηλικιακές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης, αύξησαν τις παροχές και επέκτειναν τις καλύψεις.
Τα ποσοστά εισφορών άλλαξαν στην Ουγγαρία, στην Ισλανδία και τη Λιθουανία, τα δίχτυα ασφαλείας γήρατος και οι ελάχιστες συντάξεις αυξήθηκαν στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στο Μεξικό και τη Σλοβενία, καθώς και τα οφέλη για τους χαμηλόμισθους στη Γερμανία, ενώ η Ισπανία ανέστειλε μέτρα (...) Η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Σλοβακική Δημοκρατία επέκτειναν τις επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης ή περιόρισαν αυξήσεις του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που είχαν αναγγείλει
».
Τι μπαίνει στο «ραντάρ» του ΟΟΣΑ και στοχοποιείται ως «παρέκκλιση» από ψηφισμένους νόμους; 
  • Οι «ελάχιστες συντάξεις», που στα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ ισοδυναμούν με επιδόματα πείνας, τόσο που να χρειάζεται να καταφύγει κανείς στην Πρόνοια για να επιβιώσει, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.
  • Επίσης, η καθυστερημένη εφαρμογή των αυξήσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένα κράτη, που τις έχουν όμως νομοθετήσει. Μιλάμε πάντα για ηλικιακά όρια που έχουν αγγίξει «ταβάνι» στα περισσότερα συνταξιοδοτικά συστήματα, ειδικά με την «ευελιξία» που παρέχει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής.
Ακόμα όμως κι αυτές οι περιπτώσεις που αξιοποιεί η έκθεση του ΟΟΣΑ ως «αντιπαράδειγμα» για άλλα κράτη - μέλη, αφορούν στην πραγματικότητα μερική ή προσωρινή αναστολή μέτρων ή/και αντικατάστασή τους με άλλα.
Για παράδειγμα, η Σλοβακική Δημοκρατία αποφάσισε να καταργήσει τη σύνδεση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, την οποία θέσπισε το 2012, αλλά δεσμεύτηκε να αυξήσει σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Η Ιταλία, πάλι, ανέστειλε τη σύνδεση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και προσδόκιμου ζωής μόνο για ορισμένους εργαζόμενους και μόνο μέχρι το 2026. 
Ετσι, η διευκόλυνση της δήθεν ...«πρόωρης» συνταξιοδότησης που διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, είναι η δυνατότητα να πάρει κανείς σύνταξη σε ηλικία 62 χρόνων, ύστερα από 38 χρόνια εργασίας! Αυτό ο ΟΟΣΑ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου το θεωρούν πρόωρη συνταξιοδότηση! 
Η Ισπανία, τέλος, ανέστειλε την εφαρμογή δύο μέτρων, το ένα για τα έτη 2018 και 2019 και το άλλο μέχρι το 2023, οπότε θα εφαρμοστούν κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο Οργανισμός και αξιοποιούν οι κυβερνήσεις;

Καμιά χαλάρωση στις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, καμιά απόκλιση από όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, αποφασιστικότητα στην επέκταση και ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης...
Αναδημοσίευση αποσπάσματος,
Τίτλος Άρθρου: Έκθεση ΟΟΣΑ για τις συντάξεις
Από το Blogger.