«Ελευθερη επιλογη» υπο τη δαμοκλειο σπαθη των χρεων και των κατασχεσεων

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η «ελεύθερη επιλογή» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο ελεύθερη ούτε και «ανώδυνη», αφού στην 1η υποχρεωτική ασφαλιστική κλάση επιβάλλεται μια μεγάλη αύξηση στην εισφορά (από τα 175 ευρώ σήμερα στα 210), περίπου κατά 20%, η οποία μάλιστα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η αύξηση αυτή υπερκαλύπτεται από τη μείωση της φορολογίας αυτών των ασφαλισμένων, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (από το 22% στο 9%), συσκοτίζει την πραγματικότητα. Διότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων καλείται σήμερα να πληρώσει ταυτόχρονα εφορία, ασφαλιστικές εισφορές αλλά και μια σειρά από ρυθμίσεις προηγούμενων χρεών (πάνω από 350.000 είναι ενταγμένοι μόνο στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στον ΕΦΚΑ, εκατοντάδες χιλιάδες επίσης στην εφορία, στις τράπεζες, στους δήμους), για τις οποίες παραμένει η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων πάνω από το κεφάλι τους.
Ταυτόχρονα, πέραν των υπόλοιπων φόρων που καλά κρατούν (έμμεσοι φόροι που περνούν στην κατανάλωση, αλλά π.χ. και στο πετρέλαιο κίνησης, αναπροσαρμοσμένος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.), οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν και αυτοί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αν λάβουμε υπόψη ότι οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες Υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό συρρικνώνονται παραπέρα και ενισχύεται η εμπορευματοποίηση. Ετσι, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα με βάση τη νέα αυξημένη ασφαλιστική εισφορά, πόσοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις, με δεδομένο ότι και σήμερα, μόλις το 60% καταφέρνει να πληρώνει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Επιπλέον, γι' αυτήν τη μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων η εισφορά Υγείας είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τις δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, αφού σταθεροποιείται για τις επόμενες στα 66 ευρώ και δεν ισχύει η αναλογικότητα. Στην πράξη, οι αυτοαπασχολούμενοι χαμηλότερων εισοδημάτων που θα «στριμωχτούν» στην κατώτερη κλάση, καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό επί του εισοδήματός τους για την εισφορά Υγείας, η οποία έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλους τους ασφαλισμένους.
Τέλος, όσον αφορά τις εισφορές, με δεδομένο το σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτική ένταξη και των νέων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ στο νέο ιδιωτικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης (από το 2021), οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν επιπλέον εισφορές σε ένα σύστημα το οποίο δεν εγγυάται καμία επικουρική σύνταξη, αλλά ο ιδρώτας τους θα κατευθύνεται στον χρηματιστηριακό τζόγο, στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.
Ακόμα και όποιες ομάδες σημερινών ασφαλισμένων «ελαφρυνθούν» με τις νέες εισφορές, σε σχέση με το ισχύον σύστημα εισφορών που διασυνδέεται με το εισόδημα, και αυτές θα πληρώσουν το μάρμαρο κατά τη συνταξιοδότησή τους.
Αναδημοσίευση αποσπάσματος,
Τίτλος Άρθρου:
Η αντιλαϊκή πραγματικότητα πίσω από την απάτη της «ελευθερίας επιλογής»
Από το Blogger.