μασκες στους μαθητες …ο διχαστικος και φοβικος λογος της κυβερνησης ΝΔ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Λίγες μέρες προτού χτυπήσει το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς λόγω κορονοϊού. Όλα τα μέτρα συνοψίζονταν στο εξής ένα: υποχρεωτική χρήση μάσκας!
Αρκετοί γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και ιατροί είναι προβληματισμένοι! Μήπως η μάσκα θα είναι επιβλαβής για την υγεία των μαθητών; Μήπως είναι τελικά ένα κατασταλτικό μέτρο; Δεν υπάρχουν άλλα πιο ήπια μέτρα για την προστασία των μαθητών και την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού; Ποιες άλλες «καλές πρακτικές» θα μπορούσαν να εφαρμοστούν;
Απέναντι στα εύλογα ερωτήματα της κοινωνίας, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική «διγλωσία», ώστε για να επιβάλλει μέσα στην κοινωνία έναν διχαστικό και φοβικό λόγο!Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού«Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει μάσκα», «Οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν τάξεις με λιγότερους μαθητές, κάνουμε ό,τι λένε», στις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, «απουσίες εναντίον απείθαρχων για τις μάσκες», «Δεν νοείται να είναι κανείς στο σχολείο χωρίς μάσκα».
Όμως, δεν ήταν μόνο τα κυβερνητικά στελέχη που «παρέλασαν» στα ΜΜΕ με τον διχαστικό λόγο εις βάρος της κοινωνίας! Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.), την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία (Ε.Π.Ε.). Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις:«Το μοναδικό όπλο για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας», «Δηλώσεις και εκδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας, των λοιπών μέτρων δημόσιας υγείας, ή κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών είναι επικίνδυνες και σκοταδιστικές». Έφτασαν και στο σημείο να απευθύνουν συστάσεις για αποφυγή πειθαρχικών κυρώσεων στα μέλη των ιατρικών συλλόγων«να απέχουν από δηλώσεις και εμφανίσεις στα ΜΜΕ εφόσον δεν είναι ειδικοί σε θέματα λοιμώξεων και Covid-19.»
Όμως, οι πρόσφατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις – συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων κατά της χρήσης μάσκας από τους μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία, «ενόχλησε» και «ανησύχησε» την κυβέρνηση, τα κυβερνητικά στελέχη και τους υποστηρικτές τους! Δυστυχώς, αντί να αντιμετωπίσουν τους εύλογους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των γονέων και κηδεμόνων «επιστράτευσαν» τα ΜΜΕ για να ενισχύσουν τον διχαστικό και φοβικό λόγο μέσα στην κοινωνία.
Μέσα από τα καθημερινά ρεπορτάζ διαπιστώνουμε ότι γονείς και κηδεμόνες διαπομπεύονται μέσα από «υπεργενικεύσεις». Δηλ. μέσα από μια «ασήμαντη» μειοψηφία (αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί-φασίστες-ρατσιστες και συνωμοσιολόγοι), στοχοποιούν την «υπάρκτη» πλειοψηφία!Είμαστε μάρτυρες ότι μερίδα από τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, αποκαλούν όλους τους γονείς και κηδεμόνες «συνωμοσιολόγους» ή «αρνητές του κορονοϊού», ώστε να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από την πραγματικότητα.Η πλειοψηφία που διαδηλώνει και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις είναι γονείς και κηδεμόνες που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους. Κανένας διχαστικός και φοβικός λόγος δεν μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πραγματικότητα!
Ως μέλος μιας κοινωνίας που υπόκειται σε διχαστικά ερωτήματα, αναζητώ να βρω απαντήσεις για να αντιμετωπίσω την αντιεπιστημονική προσέγγιση και τον σκοταδισμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υποστηρικτές της ερμηνεύουν «κατά το δοκούν» τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και τα κείμενα του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Όμως, δυστυχώς γι’ αυτούς είναι ξεκάθαρες:
«Children aged 5 years and under should not be required to wear masks.», «for children aged 6-11 should be based on the following factors: widespread transmission in the area where the child resides, safely and appropriately use a mask, potential impact of wearing a mask on learning and psychosocial development, in consultation with teachers, parents/caregivers and/or medical providers, …», « children aged 12 and over should wear a mask under the same conditions as adults, in particular when they cannot guarantee at least a 1-metre distance from others and there is widespread transmission in the area.», (Π.Ο.Υ, Should children wear a mask?)
«In primary schools, the use of face masks is recommended for teachers and other adults when physical distancing cannot be guaranteed, although it is not recommended for the students. In secondary schools, the use of face masks is recommended for both students and adults. The use of masks should be seen as a complementary measure, rather than a single measure to prevent transmission within schools.» (ECDC, 9. Should children and teachers wear masks in schools?)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Από τις επίσημες τοποθετήσεις του ΠΟΥ και του ECDC, διαπιστώνουμε ότι για τα παιδιά έως 5 ετών απαγορεύεται η χρήση της μάσκας, ενώ για τις ηλικίες από 6-11 ετών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι παράγοντες στην χρήση της όπως π.χ. οι επιπτώσεις στην μαθησιακή και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, η διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπαιδευτικούς και γονείς, κ.α.. Επίσης, για τις ηλικίες άνω των 12 ετών, η όποια απόφαση για την χρήση της στηρίζεται κυρίως στην αδυναμία εφαρμογής ενός πιο ήπιου μέτρου, αυτό της τήρησης αποστάσεων! Επίσης, δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η χρήση μάσκας μέσα στα σχολεία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως ένα συμπληρωματικό μέτρο κι όχι ως μοναδικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού! Εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα:
  • Μήπως τελικά οι «συνωμοσιολόγοι», οι «ανυπόστατες μη επιστημονικές απόψεις» και ο «σκοταδισμός» προέρχονται κυρίως από την κυβέρνηση της ΝΔ, τα κυβερνητικά και κομματικά της στελέχη, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τον Ι.Σ.Α., την Ε.Π.Ε., κ.α.;
  • Γιατί όλοι οι παραπάνω, επιδιώκουν να στρέψουν την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη; Δηλ. τους γονείς απέναντι στους εκπαιδευτικούς; Γιατί αυτός ο κοινωνικός αυτοματισμός; Μάλλον είναι σκόπιμος …«διαίρει και βασίλευε», λέει η λαϊκή σοφία!
  • Μήπως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των χιλιάδων γονέων και κηδεμόνων σχετικά με την απειλή της υγείας των παιδιών τους από την χρήση μάσκας;
Σίγουρα ΝΑΙ. Η χρήση της μάσκας δεν είναι μονόδρομος! Είναι ένα κατασταλτικό και ίσως αναποτελεσματικό μέτρο (λόγω συνθηκών) για μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία. Υπάρχουν και άλλα πιο ήπια και πιο αποτελεσματικά μέτρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: λιγότερα παιδιά ανά τάξη, εκ περιτροπής προσέλευσης μαθητών με χορήγηση αντίστοιχης ειδικής άδειας με πλήρης αποδοχές στους γονείς τους, εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στήλες μέτρησης θερμοκρασίας, κ.α.Γιατί όλα αυτά απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους υποστηρικτές της, αγνοώντας τις παραπάνω συστάσεις του Π.Ο.Υ. και του ECDC;
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μπορεί ο καθένας μας να διαφωνεί ή να συμφωνεί με τις απόψεις των γονέων και κηδεμόνων, που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις κατά της χρήσης μάσκας στα παιδιά τους μέσα στο σχολείο. Όμως, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αγάπη τους και την προστασία για τα παιδιά τους! Ως μέλη αυτής της κοινωνίας, καλούμαστε να «κλείσουμε τ’ αυτιά μας» στον διχαστικό και φοβικό λόγο της κυβέρνησης ΝΔ και των υποστηρικτών της, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως «Δούρειο Ίππο» μια ασήμαντη μειοψηφία (αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί-φασίστες-ρατσιστές και συνωμοσιολόγοι) για να συκοφαντήσουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις γονέων και κηδεμόνων!
Είναι κοινωνικό μας χρέος, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, να στηρίξουμε όσους γονείς και κηδεμόνες αγωνίζονται για να εφαρμοστούν πιο ήπια και αποτελεσματικά μέτρα στην προστασία της υγείας όλων των παιδιών, όπως η ανάγκη για λιγότερους μαθητές ανά τάξη, η εκ περιτροπής προσέλευση στα σχολεία με αντίστοιχη χορήγηση ειδικής άδειας με πλήρης αποδοχές στους γονείς, κ.α.
Να βοηθήσουμε τις οικογένειες, που θα επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της κυβέρνησης ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας, ώστε μέσα από συλλογικές δράσεις να αναπτυχθούν ακόμα και ομάδες εθελοντών εκπαιδευτικών για κατ’ οίκον εκπαίδευση όσων μαθητών θα αποκλείσει η κυβέρνηση της ΝΔ από τα δημόσια σχολεία!
Να συμμετέχουμε στις επόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, που θα οργανωθούν από τους γονείς και κηδεμόνες, κατά της χρήσης μάσκας για μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να δώσουμε μαζί τους ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τους υποστηρικτές της, οι οποίοι μέσα από τον διχασμό και τον φόβο επιδιώκουν να παρεμποδίσουν την μαθησιακή και ψυχολογική ανάπτυξη κάθε παιδιού στα δημόσια σχολεία! Να μην «τολμήσουν» να πετάξουν έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και την σχολική χρονιά όσους μαθητές και μαθήτριες θα πάνε στο σχολείο χωρίς μάσκα! Καμιά ποινή, καμιά τιμωρία!
Ρόδος, 12-09-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.