…«γελωτοποιοι» ή οχι, της εκαστοτε κυβερνησης και των κομματων τους;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
H αξία και η προσφορά μιας δημοτικής αρχής αναδεικνύεται από τη συμπεριφορά προς τους εργαζομένους της, την υποστήριξη - συνδρομή στις ανάγκες κάθε δημοτικής υπηρεσίας και στα αιτήματα και τρόπους διεκδίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας!
Όλα αυτά καθορίζουν την ομαλή λειτουργία ενός Δήμου που σέβεται τους πολίτες του και επιθυμεί να προσφέρει και να αναβαθμίσει χωρίς κόστος τις παρεχόμενες ποσοτικά και ποιοτικά προς αυτούς παροχές και υπηρεσίες μέσα από τις δομές του! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου Δήμου ήταν και είναι ο Δήμος Πατρέων με δήμαρχο τον κ.Πελετίδη! Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει αυτή την δημοτική αρχή από τις άλλες;
  • Η πολιτική ως υποχρέωση … για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα και τις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
  • Η αγαστή συνεργασία και συνεννόηση πρωτίστως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες (εργαζομένους, προϊσταμένους), ώστε η αποκτηθείσα εμπειρία ετών, οι επιστημονικές γνώσεις και η τεχνογνωσία να εφαρμοστούν στην πράξη για το καλύτερο δυνατό και οικονομικό αποτέλεσμα!
  • Η ανάδειξη όχι στα λόγια αλλά στα έργα του σημαντικού έργου των εργαζομένων, την «επένδυση» σε σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα σε κάθε δημοτική υπηρεσία και την «στάση σύγκρουσης» κι όχι υποταγής απέναντι στις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.
Δυστυχώς στους υπόλοιπους Δήμους, όπως και στον δικό μας, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές είναι υποταγμένες στις πολιτικές «προσταγές» της κυβέρνησης (ανεξαρτήτως χρώματος και σύνθεσης). Πως αλλιώς θα εφαρμόζονταν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται τα Μνημόνια της εκάστοτε κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ);
Η επιβολή αυτής της πολιτικής μέσα από τους αιρετούς της τοπικής «αυτοδιοίκησης» παραμένει πάντα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, υποβαθμίζοντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Με την κοινή λογική ενός ανθρώπου, θα αναρωτηθούμε: «σε τι τελικά διαφέρει η πολιτική της εκάστοτε δημοτικής αρχής»; Μήπως, ισχύει ότι: «Η πολιτική είναι η διασκέδαση ασήμαντων ανθρώπων που, όταν πετυχαίνουν, γίνονται σπουδαίοι στα μάτια ακόμα πιο ασήμαντων ανθρώπων»; (George Nathan, 1882-1958, Αμερικανός αρθρογράφος)
Το «life style», το «image», το «prestige», οι δηλώσεις περί «λάμψη και σκοτάδι», κ.α. είναι αποπροσανατολιστικές. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του «κοσμοπολίτη» πρώην δημάρχου Μαραθώνα κ. Ψινάκη Ηλία.: «Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Η Ελλάδα είναι η ζωή μου», «είμαι της επιστήμης, όχι του καφενείου...», «επιτέλους ένας πολιτικός (ενν. Μητσοτάκης Κυριάκος) που πριν του πω τι θέλω, μου είπε ότι δεν μπορεί να μου αρνηθεί τίποτα...!!!» (2016), «Κυριάκο μου είσαι πολύ μπροστά! Θα σκίσεις!» (2018), κ.α. Ο ρόλος μιας τέτοιας δημοτικής αρχής, μας θυμίζει τους «γελωτοποιούς του Μεσαίωνα»!
Μέσα από την πολιτική ως διασκέδαση, απαξιώθηκαν δημοτικές υπηρεσίες, αγνοήθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες (εργαζόμενοι, προϊστάμενοι), υποβαθμίστηκαν οι επιστημονικές γνώσεις, η εμπειρία και εξειδίκευση των εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνα! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μια λέξη … «Μάτι»!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μέσα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα Πάτρας και Μαραθώνα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι για την άσκηση της πολιτικής από τις δημοτικές αρχές. Ο πρώτος ως υποχρέωση μέσα από σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές, κι ο δεύτερος ως διασκέδαση μέσα από την υποταγή και τις «φιλοφρονήσεις» κυβέρνησης και των κομμάτων της!
Μήπως να προβληματιστούμε για το που βαδίζει και η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου; Όπως, οι προηγούμενες! Το αποδεικνύουν καθημερινά οι αποφάσεις τους σχετικά με απευθείας αναθέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, «αθρόες» μετακινήσεις εργαζομένων ακόμη και σε άσχετα αντικείμενα, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση κάθε δημοτικής υπηρεσίας. Μήπως, να αποδεχτούμε ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος είναι «καταραμένος» από τις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές; Αναρωτιέμαι, μήπως οι υποσχέσεις για «λάμψη» …είναι υλοποιήσιμες τελικά ως σενάριο «Φώσκολου» ή και ως μυθοπλασία τρόμου του «Στίβεν Κινγκ»; Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ρόδος, 07-09-2020
Από το Blogger.