Καθε εξουσια ειναι εντελως ταπεινωτικη. Εξευτελιζει τοσο εκεινον που την ασκει οσο κι εκεινον που την υφισταται. (Όσκαρ Ουάιλντ)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των «αθρόων» μετακινήσεων εργαζομένων και μιας «σκόπιμης» προχειρότητας των ενεργειών της δημοτικής αρχής, από τις οποίες διαμορφώνεται αφενός κλίμα φόβου και τρομοκρατίας και αφετέρου ένα θολό τοπίο προς την κοινωνία, την κοινή γνώμη!
Όμως, η τακτική αυτή δεν είναι τυχαία! Η δημοτική αρχή Ρόδου επιδιώκει να προωθήσει χωρίς εμπόδια την πολιτική της (όποια κι αν είναι αυτή) εις βάρος της τοπικής μας κοινωνίας και των συμπολιτών μας!
Η δημοτική αρχή Ρόδου απέδειξε ότι δεν διστάζει να υποθηκεύσει το μέλλον κάθε οικογένειας και «αδιαφορεί» για τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη, μέσα από την «στοχευμένη» απαξίωση των εργαζομένων και της εύρυθμης λειτουργίας κάθε υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου!
Οι μάσκες έπεσαν! Η δημοτική αρχή αποκαλύφθηκε! Ο αυταρχισμός, ο εκφοβισμός, οι «εκδικητικές» μετακινήσεις και η καταπάτηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στον Δήμο Ρόδου αντί να εκλείψουν, συνεχίζονται και διαρκώς διογκώνονται.
Μετά τις δύο μετακινήσεις προϊσταμένων και έμπειρων Μηχανικών από τις Δνσεις Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, αφήνοντάς τες εδώ και 1 μήνα χωρίς προϊστάμενο Δνσης …η δημοτική αρχή ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά μετακινεί 5 προϊσταμένους Τμημάτων, την ίδια ώρα που στα τμήματα αυτά υπάρχει έντονη υποστελέχωσή και αυξημένος φόρτος εργασίας!
Και στις δύο περιπτώσεις κοινό στοιχείο είναι η αναξιοκρατία της δημοτικής αρχής Ρόδου, αφού οι αποφάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς καμιά αξιολόγηση, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, χωρίς καμιά αιτιολόγηση και χωρίς να αναμένει τις νέες κρίσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου!
Όπως είναι γνωστό, ο εκάστοτε δήμαρχος απολαμβάνει από την νομοθεσία τη δυνατότητα να κάνει μετακινήσεις προσωπικού για την καλύτερη αξιοποίηση της εργασίας και την προσφορότερη οργάνωση-λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Όμως, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι άνωθεν αποφάσεις του Δημάρχου Ρόδου για τις μετακινήσεις προσωπικού δεν αποβλέπουν στην αξιοποίηση της εργασίας και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και στόχους!
Ο κάθε πολίτης και εργαζόμενος θα περίμενε να νοιώσει ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος Ρόδου θα ακολουθούσε τις νόμιμες διαδικασίες βάζοντας σε προτεραιότητα τόσο την ικανοποίηση των αναγκών εργαζομένων και πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, όσο και την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών του Δήμου Ρόδου! Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι οι όποιες «νομικές και ηθικές» παρεκκλίσεις από τις διαδικασίες στις αποφάσεις τους …δημιουργούν εύλογα την εντύπωση για «κατάχρηση» της νομοθεσίας και την ενδεχόμενη προώθηση «ιδιοτελών» συμφερόντων ή ακόμη και διάφορες «εξυπηρετήσεις» προσωπικών, πολιτικών, παραταξιακών επιρροών και φιλοδοξιών!
Αναρωτιέμαι …γιατί τόση μεγάλη βιασύνη και ανυπομονησία για να «ορφανέψουν» συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης ή να «μεταναστεύσουν» οι προκάτοχοί τους σε άλλες περιοχές και σε θέσεις με άσχετο αντικείμενο και χωρίς ακόμη την αναπλήρωσή τους!!! Μήπως, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε «πανικό»;;; Σε ποιους και πόσους έχει υποσχεθεί αυτές τις «ορφανές» θέσεις;;; Μήπως οι νέοι και παλιοί «ευνοούμενοι» της δημοτικής αρχής υπόσχονται να κάνουν τα «στραβά μάτια» ή να «βάλουν πλάτη» όπου κι αν χρειαστεί;;;
Είναι πλέον σαφές ότι μέσα από τις επαναλαμβανόμενες και πολιτικά καθοδηγούμενες πρακτικές, η δημοτική αρχή Ρόδου αποσκοπεί στην δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, μέσα από την «στοχευμένη» μετακίνηση εργαζομένων επιδιώκει είτε την διάλυση – απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, ώστε μελλοντικά να ιδιωτικοποιηθούν, είτε στην άμεση χειροτέρευση της ποιότητας στην εξυπηρέτηση και ικανοποίηση αναγκών των συμπολιτών μας, ως άλλοθι για να ιδιωτικοποιηθούν!
Πριν από 1 μήνα ήμουν προβληματισμένος. Όμως, η συνέχιση της ίδιας στάσης της δημοτικής αρχής Ρόδου αποκάλυψε …την αλήθεια! Όλες αυτές οι μετακινήσεις είναι αποτέλεσμα «εμπάθειας» ή «συμπάθειας», «πολιτικής» ή «προσωπικής» προτίμησης! Είναι «καταχρηστικές» …είναι «τιμωρητικές» …«εκδικητικές»!
Είμαι εξίσου απογοητευμένος και από την σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου! Αντί να ενισχύσει ή να βοηθήσει τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους (προϊσταμένους ή μη) για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, προτίμησε να διαχωρίζει τους εργαζομένους σε στρατόπεδα!
Από τη μια οι «καλοί» και «αρεστοί» κι από την άλλη οι «κακοί» και «αντιδραστικοί». Οι πρώτοι ως πειθήνια όργανά της θα απολαμβάνουν προνόμια και ειδική μεταχείριση, ενώ οι δεύτεροι ως συνεπείς εργαζόμενοι, που έχουν άποψη, γνώσεις και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο της ειδικότητά τους για τις ανάγκες των συμπολιτών μας, θα αντιμετωπίζουν το μένος της δημοτικής αρχής Ρόδου.
Οι απειλές, οι εκδικητικές μετακινήσεις και οι εκβιασμοί θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη σε κάθε χώρο εργασίας μας. Ο Αϊνστάιν έλεγε: «Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας»! Μήπως τελικά αυτό φοβάται η δημοτική αρχή Ρόδου;;; Την Αλήθεια, δηλ. τις συνέπειες που θα έχουν οι πολιτικές της μέσα στην κοινωνία της Ρόδου;;;
Όσο κι αν προσπαθεί να «κρυφτεί», όσες «διώξεις» και να κάνει …δεν θα τα καταφέρει! Καμιά δημοτική αρχή δεν τα κατάφερε, γιατί οι κοινωνίες δεν προχωρούν μπροστά …με «προσκυνημένους»! Ως εργαζόμενοι δεν θα «μασήσουμε τα λόγια» μας, …δεν θα κάνουμε τα «στραβά μάτια» μπροστά στην αδικία, την αυθαιρεσία, τις διώξεις και την εκμετάλλευση! Ας το καταλάβουν …ότι η αντοχή και η ανοχή όλων μας (εργαζόμενοι, πολίτες) στο Δήμο Ρόδου έχει τελειώσει!
Θέλει δεν θέλει η δημοτική αρχή Ρόδου, θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της για να βάλουμε ως εργαζόμενοι …τέλος στον αυταρχισμό και τις διώξεις της! Οι «εκδικητικές» μετακινήσεις …δεν θα περάσουν! Ο «φόβος» και η «τρομοκρατία» …δεν θα ευδοκιμήσουν στους χώρους εργασίας μας!
Θα αγωνιστούμε για να επικρατήσει η αξιοκρατία, η ισονομία, η ισοτιμία και η τήρηση κάθε νόμιμης και πρωτίστως ηθικής διαδικασίας, οι οποίες είναι θεμελιώδης αρχές και αφορούν κάθε υπηρεσιακή μεταβολή της κατάστασης κάθε εργαζομένου! Μαζί με τους συμπολίτες μας θα αγωνιστούμε για πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες κάθε οικογένειας της περιοχής μας!
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ας μην έχουμε αυταπάτες! Οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές δημιούργησαν σε όλους μας τα προβλήματα της καθημερινότητας! Αυτοί υλοποίησαν κατά γράμμα τους 714 μνημονιακούς νόμους, τις 60.000 μνημονιακές διατάξεις και τις 300.000 υπουργικές αποφάσεις προς υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων.
Ποια είναι τα επιτεύγματα της άνωθεν πολιτικής;;; Μισθοί …πετσοκόβονται! Συντάξεις, μετατρέπονται σε επιδόματα! Ομηρία εκατοντάδων συμβασιούχων …συνεχίζεται και ανακυκλώνεται! Φοροληστεία, ανταποδοτικά τέλη …επεκτείνονται,! Δημόσια και δημοτική περιουσία …ξεπουλιέται! Ιδιωτικοποιήσεις …παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας!
Εμείς και οι συμπολίτες μας (εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες) είμαστε τα «θύματά» τους! Γιατί, η δική μας καθημερινότητα είναι συνυφασμένη με την μη κάλυψη των αναγκών μας σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, κ.α. …με την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, την υποβάθμιση περιοχών, την ενεργειακή φτώχεια, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, παροχών και υπηρεσιών, τη φοροληστεία, τις ελλείψεις υποδομών σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της ζωής μας, κ.α.!
Απέναντι σε εμάς και στην καθημερινότητά μας, η δημοτική αρχή Ρόδου …συνεχίζει να σφυρίζει «αδιάφορα»! Αυτό αποδείχθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλ. ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η προστασία των μεγαλοξενοδόχων της Ρόδου από τις επιπτώσεις της Thomas Cook!!! Αδιαφορία …για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους!
Αδιαφορία και στα ζητήματά μας! …για το «πάγωμα» προσλήψεων, για την υποστελέχωση κάθε υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, για τις απολύσεις συμβασιούχων, για την «ανακύκλωση της ανεργίας», για τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης που έχουν ξεπεράσει πλέον το 70%, για τις «αθρόες» Ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες, για την δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων στους δήμους, για τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κ.α.
Απέναντι στην δική τους αδιαφορία, είναι αναγκαία η μεγαλύτερη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων και πολιτών, ώστε να καταργήσουμε τόσο τις αθρόες και «εκδικητικές» μετακινήσεις των συναδέλφων μας όσο και την ευρύτερη και γενικευμένη απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών.
Είναι χρέος μας να εμποδίσουμε από κοινού με τους συμπολίτες μας την δημοτική αρχή Ρόδου …να εφαρμόσει για άλλη μια φορά εις βάρος μας …τα δικά τους Μνημόνια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης και των «θεσμών» τους (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM, ΟΟΣΑ)!

Ρόδος, 14-10-2019
Από το Blogger.