αλλαξε ο Μανωλιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως!

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που αφορούν άμεσα εργαζομένους και πολίτες του δήμου μας, είναι η στάση της δημοτικής αρχής Ρόδου σχετικά με την «υφαρπαγή» των ταμειακών διαθεσίμων από τους Δήμους και Περιφέρειες! Η παράταση που δόθηκε ήταν μόνο μέχρι τα τέλη Ιουλίου λόγω των εκλογών! Πέρασε!
Θυμίζουμε ότι η αφαίμαξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20-04-2015, συνεχίστηκε με την 2/66965/ΔΛΔ/13-9-2017 εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επαναφέρθηκε με τον Ν. 4549/2018 (άρθρα 80-81), και τέλος κορυφώθηκε με την οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 104/24-01-2019).
«Σαν να μην πέρασε μια μέρα» από τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτα την πολιτική της προηγούμενης! Η πρόσφατη δημοσίευση της εγκυκλίου 95/2019 του Υπουργείου Εσωτερικών, έρχεται να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Εξαναγκάζει για άλλη μια φορά τους δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους.
Σε διαφορετική περίπτωση … το Γενικό Λογιστήριο μπορεί να προχωρήσει στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθετική διάταξη, όπως είναι η μη καταβολή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όμως, για το θέμα αυτό «χύθηκαν» αρκετά «κροκοδείλια δάκρυα», τα οποία γράφθηκαν με δηλώσεις τους και στο τοπικό μας τύπο! Μπορείτε να μαντέψετε ποιοι τα είπαν;;;
1. «Ουσιαστικά, ζούμε μια επανάληψη του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν στα πλαίσια της «περήφανης» διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση «σκούπιζε» τα αποθεματικά του δημοσίου.»
2. «με τη μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», υποχρεώνει τους Δήμους και όλους τους φορείς του δημοσίου να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.»
3. «Η κυβέρνηση αρπάζει ό,τι έχουν στο ταμείο τους Δήμοι και φορείς του δημοσίου και τους επιτρέπει να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα μόνο για τις ανάγκες 15 ημερών.»
4. «Τους απειλεί, μάλιστα, με καθαίρεση αν δεν συμμορφωθούν.»
5. «Πρόκειται για μία ακόμα πολιτική απάτη αφού:

Η αρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και φορέων του δημοσίου, δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των οικονομικών τους, αλλά και στην υλοποίηση έργων και δράσεων. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση στερεί τη ρευστότητα και από την αγορά και την πραγματική οικονομία»
6. «μας στερεί κάθε δυνατότητα προγραμματισμού, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμου, αλλά και βραχυπρόθεσμου, με αποτέλεσμα ο φορέας της Περιφέρειας να περιέλθει σε πλήρη άπνοια και ακινησία.»
7. «μόνο η αυτοδιοίκηση μπορεί να κρατήσει όρθιες τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται ανηλεώς από την ύφεση τα πέντε τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση να αποτελέσει ανάχωμα για την οικονομική ασφυξία ολόκληρης της χώρας, η απόφαση της κυβέρνησης στερεί και αυτήν ακόμη την δυνατότητα»
8. «Θεωρώ πως γίνεται ακρωτηριασμός της ΤΑ. Το θέμα είναι σοβαρό. Πιστεύω πως οι αυτοδιοικητικοί σε όλη τη χώρα θα κρίνουν πως η προσφυγή στο ΣτΕ είναι μονόδρομος».
9. «Στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αυτοδυναμία δράσεων και ενεργειών υπέρ του κοινωνικού συνόλου χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει άμεση δυνατότητα χρήσης πόρων μέσων και δυνατοτήτων. Χωρίς την διαχείριση των διαθεσίμων όλα αυτά είναι αδύνατο να γίνουν.»

Απαντήσεις: 1-5 Βουλευτής ΝΔ και νυν Υφυπουργός κ. Κόνσολας Μ. (εφ. Δημοκρατική, 29-01-19), 6-7 Περιφερειάρχης Νοτ. Αιγαίου (εφ.Δημοκρατική, 22-04-15), 8 Αντιπεριφερειάχης κ. Ζαννετίδης Φ. (εφ.Δημοκρατική, 22-04-15), 9 Αντιπεριφερειάχης κ. Φλεβάρης Ι.
Απορώ, τώρα που το θέμα της «υφαρπαγής» των ταμειακών διαθεσίμων σε Δήμους και Περιφέρειες επανέρχεται δριμύτερο και «βαθύ μπλε» …τι θέση θα πάρουν οι τοπικοί μας βουλευτές, η δημοτική και περιφερειακή αρχή;;;
Θα καταργήσουν όλα αυτά που λίγα χρόνια πριν κατάγγελλαν;;; Τους νόμους και τις εγκυκλίους;;; Ή μήπως τελικά …τους εφαρμόσουν στο ακέραιο;;;
Συνάδελφοι και συμπολίτες μας,
“Αναρωτηθείτε πως θα διαμορφωνόταν ο οικονομικός σας προγραμματισμός αν «κάποιος» σας υποχρέωνε ως πολίτη:
α) να «κλείσετε» όλους τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και να μεταφέρετε όλες τις καταθέσεις σας σ’ έναν νέο λογαριασμό ενός άλλου διαχειριστή, όπου αυτός θα έχει την πλήρη διαχείριση και θα αποφασίζει για τα ποσά που θα εκταμιεύετε για τις καθημερινές – και όχι μόνο – ανάγκες σας,
β) να κατατίθενται σ’ αυτόν το νέο «αμοιβαίο» λογαριασμό, ο μισθός ή η σύνταξή σας, καθώς και επιδόματα ή επιδοτήσεις που τυχόν δικαιούστε,
γ) να κατατίθενται επίσης αυτομάτως σε αυτόν, οποιεσδήποτε οφειλές τρίτων προς εσάς,
δ) η εκταμίευση των χρημάτων σας να είναι εφικτή μόνο εφόσον έχετε υποβάλλει έγκαιρα αναλυτική έκθεση των πάσης φύσεως εκτιμώμενων δαπανών σας – από τους πάγιους λογαριασμούς σας για ενοίκιο ή τηλέφωνο μέχρι τις δαπάνες για ψώνια από σούπερ μάρκετ ή αγορά φαρμάκων – και σας δοθεί σχετική έγκριση…
Και σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί ότι ο νέος «διαχειριστής» των χρημάτων σας θα έχει το απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ή επενδύσει τα χρήματα σας, προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη διαχείριση ή επένδυση των χρημάτων σας… (απόσπασμα, Γαβριήλ Κουρής, Χανιώτικα νέα, 02-07-2019)”.

Θα τους το επιτρέπατε;;; Ή θα τους απαντούσατε «ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ»;;;
Συνάδελφοι και συμπολίτες μας,
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία! Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε «τζάμπα χρήμα» και κρατικές χρηματοδοτήσεις στο ΣΕΒ, στα επενδυτικά funds, στους Ιδιώτες, κ.α. Από που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;;; Μόνο από τις μειώσεις μισθών, παροχών και συντάξεων;;; Δεν φθάνουν!!!
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο αυτό που άφησε μισοτελειωμένο η προηγούμενη κυβέρνηση! Να «σκουπίσουν» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα, δηλ. να τσεπώσουν τα δικά μας λεφτά!
Καλούμε όλους τους φορείς, το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσουν και να μην υλοποιήσουν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της κυβέρνησης ΝΔ, που θα έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και συμπολιτών μας, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κοινωνικές δομές, κ.ά.
Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους και τους πολίτες να δώσουν τη δική τους απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις εκάστοτε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες μπορεί στο μέλλον να επιβάλλουν εις βάρος μας νέα πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις, μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών, την αξιοποίηση/πώληση της δημοτικής περιουσίας, την εκχώρηση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε τρίτους, την περαιτέρω μείωση λειτουργικών ή άλλων δαπανών, τις απολύσεις, κ.α.

Μπορεί να αλλάξουν τα κόμματα στην εξουσία, όμως η πολιτική τους …παραμένει πάντα ΙΔΙΑ!
Ρόδος, 09-10-2019
Από το Blogger.