Από το Αρχειο του Παττακου στο ηλεκτρονικο «φακελωμα» των Προσωπικων μας Δεδομενων

Μια από τις πολλές μορφές παραβίασης των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι και η καταγραφή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων (ιδιωτικού & δημόσιου τομέα) στους εργασιακούς μας χώρους μέσω κυκλωμάτων παρακολούθησης, βιντεοσκόπησης και ηχογράφησης.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να λαμβάνει επικίνδυνα μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα στους εργοδότες μας.
Για το λόγο αυτό, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25) από κοινού ψήφησαν τον Ν.4624/2019, ώστε να «προστατεύσουν» αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες μας από διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες, πρόστιμα και καταβολή αποζημιώσεων!
Πως;;; Ο άνωθεν νόμος (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ,ΜΕΡΑ25) με τις γενικόλογες εξαιρέσεις, τους περιορισμούς και τις ρήτρες ευελιξίας στην πράξη αναίρεσε την οποιαδήποτε προστασία των προσωπικών δεδομένων εργαζομένων ακόμη και πολιτών. Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής!!! Δηλαδή, ΚΑΝΟΝΑΣ είναι το πλήρες φακέλωμα και ΕΞΑΙΡΕΣΗ η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Στην Ελλάδα έχουμε πλούσια εμπειρία από φακελώματα! Δεκάδες χιλιάδες διώξεις, διωγμοί, φυλακίσεις και εκτελέσεις για τα πολιτικά μας φρονήματα, την συμμετοχή μας σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικές σχέσεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, κ.α. Ήταν οι σκοτεινές περίοδοι από το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, την δικτατορία του Μεταξά, την ναζιστική-φασιστική κατοχή της Ελλάδας με τις κατοχικές κυβερνήσεις (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου, Ράλλη) έως και την «χούντα των συνταγματαρχών» με τις ευλογίες και την στήριξη των ΗΠΑ.
Κι όμως σήμερα «εν καιρώ δημοκρατίας» γιατί οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές και οι εργοδότες μας συνεχίζουν να θέλουν πιο ασφυκτικά και ηλεκτρονικά να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα;;; Γιατί δεν σέβονται την ιδιωτική και οικογενειακή μας ζωή;;; Γιατί επιδιώκουν να παρακολουθούν χωρίς να υπάρχει λόγος και αιτία τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές μας επικοινωνίες στο χώρο εργασίας;;;
Τα Προσωπικά μας Δεδομένα, οι ειδικές κατηγορίες τους π.χ. τα ευαίσθητα Προσωπικά Δεδομένα, ΟΛΑ είναι Πληροφορίες …ένα εμπορεύσιμο και ακριβό προϊόν, αρκεί να βρεις τον κατάλληλο αγοραστή! Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η συλλογή, η επεξεργασία και η αποθήκευσή τους. Αυτό το πρόβλημα πλέον λύνει ο Ν.4624/19, αφού: 
  • στο άρθρο 17, δίνεται η δυνατότητα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να είναι ακόμη και …μονοπρόσωπο όργανο!!!
  • στο άρθρο 22, δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων, δηλ. τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
  • στα άρθρα 24 και 25, δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς και για διαφορετικό σκοπό για τον οποίον είχαν αυτά συλλεχθεί!!!
  • στο άρθρο 27, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης, βιντεοσκόπησης κι ηχογράφησης των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένους στους χώρους εργασίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είτε ως συμπληρωματικές πηγές για την αξιολόγηση του εργαζόμενου, είτε για τον έλεγχο κοινωνικών και υπηρεσιακών σχέσεών του, είτε για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του …δηλ. απόλυση!!!
  • στα άρθρα 29 και 31-35, αναιρούνται όλα τα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών για την πρόσβαση, διόρθωση, εναντίωση και διαγραφή για την συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων που τους αφορούν!!!
  • στο άρθρο 60, δίνεται η δυνατότητα να αναθέτει ο υπεύθυνος με συμβάσεις σε άλλους ιδιώτες και εταιρίες την επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων!!!
  • στο άρθρο 70, επιβάλλεται το «προληπτικό φακέλωμα» οποιουδήποτε πολίτη με ποινικοποίηση της σκέψης ότι ενδεχομένως αυτός ενδέχεται στο μέλλον να σκεφτεί την διάπραξη κάποιου ποινικού αδικήματος!!! Η διάταξη αυτή λες και έχει βγει από την ταινία «Minority Report»!!!
Επίσης, θυμίζουμε ότι και πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε διάταξη για τοποθέτηση χωρίς δημοσίευση «μυστικού πράκτορα» της ΕΥΠ σε κάθε δημόσια υπηρεσία! Οι νομοθεσίες αυτές δεν είναι τυχαίες! Είναι προμελετημένες για την νέα οικονομική κρίση, για τους οικονομικούς και όχι μόνο πολέμους (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ).Οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές και οι εργοδότες μας επικαλούνται ψευδεπίγραφα την «ασφάλεια» και το «δημόσιο συμφέρον». Μας παραμυθιάζουν! Εμάς, δηλ. τους πολίτες και τους εργαζομένους …θεωρούν ως ΕΧΘΡΟΥΣ για την κερδοφορία τους και την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας!
Θέλουν να ποινικοποιήσουν τις εργασιακές και υπηρεσιακές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, ώστε να είμαστε θύματα εκβιασμού και συνεπώς πειθήνια όργανά τους, για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες, καταγγελίες, κινητοποιήσεις, κ.α. απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που έχουν φτωχοποιήσει κάθε οικογένεια και έχουν τσακίσει κάθε δικαίωμα και ελευθερία μας.
Επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τους δημοκρατικούς πολίτες και τους πρωτοπόρους εργαζομένους, οι οποίοι συνεχίζουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες (διώξεις, απειλές, ποινές, απολύσεις) να αγωνίζονται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Για ζωή με αξιοπρέπεια!
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Την ίδια πολιτική ακολουθεί η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου με την απόφασή της για τοποθέτηση και λειτουργία οπτικών μέσων παρακολούθησης και καταγραφής εργαζομένων και πολιτών, οι οποίοι εργάζονται ή επισκέπτονται για διάφορους λόγους το Δημαρχείο Ρόδου!
Η άνωθεν απόφαση θυμίζει το δόγμα «αποφασίζω και διατάξω» της χούντας! Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει συζητηθεί ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου, ώστε όλες οι δημοτικές παρατάξεις και οι σύμβουλοί τους να πάρουν δημόσια θέση για την προσβολή της αξιοπρέπειας, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής πολιτών και εργαζομένων.
Επίσης, απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ώστε μαζί με την Ομοσπονδία μας (ΠΟΕ ΟΤΑ) να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις της σημερινής δημοτικής αρχής Ρόδου. Ή μήπως η πλειοψηφία του Δ.Σ. και συγκεκριμένα η παράταξη του Μπακίρη Φ. το ήξερε και απλώς «έκανε την πάπια» για να διευκολύνει την δημοτική αρχή;;;
Όμως, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός και τις ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Επί διοίκησής τους τοποθετήθηκαν και λειτουργούσαν επί χρόνια παράνομα. Αργότερα, με σκοπιμότητα δεν ξήλωσαν τις κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες δεν κατέγραφαν πια αλλά τις άφησαν για να εκφοβίζουν εργαζομένους και πολίτες που δεν γνώριζαν εάν ήταν λειτουργικές ή όχι!
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες, Πολίτες…
Η προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής μας ζωής είναι συνυφασμένη με την προστασία ΟΛΩΝ των προσωπικών μας δεδομένων. Δεν επιτρέπεται να τα εμπιστευτούμε σε «δήθεν» Ανεξάρτητες Αρχές που μόνο ανεξάρτητες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, αφού τα μέλη των διοικήσεών τους ορίζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία!
Καλούμε την δημοτική αρχή Ρόδου να ξηλώσει τις κάμερες παρακολούθησης και να φέρει το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας το καταλάβουν ότι με τους εκβιασμούς (κάτω από το τραπέζι) από κάμερες και ηχογραφήσεις οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν θα γίνουν συνεργοί στις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και φτωχοποίησης των συμπολιτών μας!
Καλούμε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να καταγγείλουν δημόσια τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Ρόδου και να ενημερώσουν άμεσα την ΠΟΕ ΟΤΑ για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας, ώστε να «ναυαγήσουν τα σχέδια φακελώματος» και εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων πολιτών και εργαζομένων είτε σε χώρους εργασίας είτε σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να συγκροτήσουμε άμεσα ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ αφενός για την κατάργηση κάθε ενέργειας συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων πολιτών και εργαζομένων σε χώρους εργασίας, δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους και αφετέρου την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής με σεβασμό στις διαπροσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις.
Καλώ τους πρωτοπόρους εργαζόμενους, τους δημοκρατικούς πολίτες και τους επιστημονικούς φορείς να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ στο email: ‘dim77arvanitis@gmail.com’.
Ρόδος, 07-10-2019
Από το Blogger.