Επιστολη προς επιστημονικους και συλλογικους φορεις εργαζομενων για τις μετακινησεις στον Δημο Ροδου

Με την παρούσα επιστολή μου, με την οποία σας επισυνάπτω την χτεσινή μου ανακοίνωση και τις σχετικές αποφάσεις Δημάρχου, σας εκφράζω τους κοινούς προβληματισμούς των εργαζομένων και συναδέλφων για τα όσα συμβαίνουν στον Δήμο Ρόδου.
Όλα ξεκίνησαν με τις 2 μετακινήσεις προϊσταμένων Δνσης από τις Δνσεις Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας! Μετά ακόμα 5 μετακινήσεις προϊσταμένων Τμημάτων, ενώ στις 14-10-2019 μετά την λήξη του ωραρίου των εργαζομένων στο Δήμο της Ρόδου …ανακοινώθηκαν κι άλλες!!! Από τις 16:16 έως τις 16:28.
Λοιπόν, χτες αργά το μεσημέρι άλλος ένας συνάδελφός μας (Τεχνολόγος Μηχανικός), προϊστάμενος Τμήματος με μεγάλη εμπειρία, γνώσεις και προσφορά στην Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών …μετακινήθηκε σε Τμήμα της Δνσης Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, δηλ. σε άσχετο με το επιστημονικό του αντικείμενο, πεδίο και ειδικότητα! Ακριβώς, όπως οι προηγούμενοι 3 Μηχανικοί.
Συνολικά, από τις 16-09-2019 έως και τις 15-10-2019 έχουν γίνει 19 μετακινήσεις προσωπικού με αποφάσεις Δημάρχου Ρόδου. Οι 4 από τις οποίες έχουν γίνει σε επιστημονικό προσωπικό του κλάδου των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, με τους συναδέλφους (προϊσταμένους) να μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία, όπου το αντικείμενό τους δεν έχει καμιά σχέση με την επιστημονική τους κατάρτιση!
Ως εργαζόμενος, ως πρώην εκπρόσωπος εργαζομένων συνεχίζω εδώ και χρόνια να αγωνίζομαι για τα εργασιακά μας δικαιώματα (ανεξαρτήτου κλάδου ή κατηγορίας). Έχω ασκήσει κριτική σε όλες τις δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις μπροστά στην εις βάρος μας αδικία. Κριτική, η οποία ασκείται με ανιδιοτέλεια και με στόχο να επισημαίνονται προβληματισμοί και ερωτήματα που εύλογα τίθενται από τους εργαζομένους.
Όμως, γνωρίζω ότι η συνδικαλιστική μου δράση για την ανάδειξη αυτών των προβληματισμών και του κλίματος που επικρατεί στους χώρους εργασίας …δεν είναι αρκετή! Χρειάζεται να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο …αυτό της συλλογικής δράσης.
Ως συλλογικά όργανα εργαζομένων, είστε οι πλέον αρμόδιοι για να κινηθείτε αποφασιστικά απέναντι στους προβληματισμούς και σε ό,τι βιώνουν οι εργαζόμενοι και συνάδελφοί σας στον χώρο εργασίας τους! Ως φορείς έχετε μεγάλη δράση από αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.
Ελπίζω με την παρούσα επιστολή και τις παρεμβάσεις μου …να έχω βάλει ένα λιθαράκι στο να επισημανθούν και να διορθωθούν οι «προβληματικές» καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοί μας στους χώρους εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι είναι απογοητευμένοι! Υπάρχει κλίμα φόβους και τρομοκρατίας! Συνήθως μέσα από τις τοπικές εφημερίδες ενημερωνόμαστε …που θα πάμε την επόμενη ημέρα, …σε ποια υπηρεσία και σε ποιο μέρος …ποιον θα έχουμε ή δεν θα έχουμε για προϊστάμενο την επόμενη μέρα!
Ως εργαζόμενοι στο Δήμο Ρόδου συνεχίζουμε εδώ και χρόνια (ανεξάρτητα δημοτικών αρχών) να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας, να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες σε κάθε οικογένεια για να βελτιώσουμε την οικονομική της κατάσταση και ευρύτερα την ποιότητα ζωής τους!
Όμως, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η εκάστοτε δημοτική αρχή, η οποία επικαλείται αυτές τις μετακινήσεις προσωπικού (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ή μη, προϊστάμενοι ή μη), από τη μια ως εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου και από την άλλη τις θεωρεί ως αναβάθμιση των εργαζομένων και ότι θα αξιοποιηθούν ανάλογα!
Δυστυχώς, είμαι προβληματισμένος! Θεωρώ ότι δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να πω αποφασιστικά εάν έχει ή δεν έχει το δικαίωμα η εκάστοτε δημοτική αρχή να μετακινεί τους εργαζομένους χωρίς περιορισμούς!
Έχω την εντύπωση πως κάνει «κατάχρηση» του όποιου δικαιώματος έχει πάνω στο ζήτημα αυτό, όμως υπάρχουν και άλλες τεκμηριωμένες απόψεις συνδικαλιστών από την Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου ότι τέτοιες ενέργειες (μετακινήσεις) είναι παράνομες!
Είναι ένας ακόμη προβληματισμός για τον οποίο ως συλλογικοί φορείς καλείστε να απαντήσετε άμεσα, όχι μόνο με λόγια και ανακοινώσεις αλλά πρωτίστως με δράσεις και παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων και συναδέλφων σας!
Επίσης, σας μεταφέρω και τον κάτωθι προβληματισμό …πως εμείς (εργαζόμενοι και συλλογικοί φορείς) εννοούμε την εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών ενός Δήμου! Μήπως η δική μας ερμηνεία έρχεται σε αντίθεση με την ερμηνεία της εκάστοτε δημοτικής αρχής;;
Με την κοινή λογική ενός απλού ανθρώπου και συμπολίτη μαςεννοείται εύρυθμη λειτουργία Δνσης:

  • όταν σε ήδη προϊστάμενο Τμήματος με απόφαση Δημάρχου Ρόδου θα προΐσταται ταυτόχρονα και σε άλλο Τμήμα της ίδιας Δνσης;;;
  • όταν προϊστάμενοι με εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση και γνώσεις πάνω στις αρμοδιότητες του Τμήματός τους ή της Δνσης, να μετακινούνται σε άσχετες υπηρεσίες;;;
  • όταν υπάρχει πλέον αποδεδειγμένη αδυναμία αναπλήρωσης προϊσταμένων Δνσης και είχαν μείνει για 1 μήνα «ακέφαλες»;;;
  • όταν αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ μετά την λήψη του ωραρίου των εργαζομένων, αποφάσεις μετακίνησης, χωρίς πολλές φορές να ορίζονται ακόμη και η αναπλήρωσή τους;;;
Δυστυχώς, σας μεταφέρω ότι οι συνάδελφοί μας θεωρούν ότι ισχύει η λαϊκή ρήση «κάθε φέτος και χειρότερα, κάθε πέρσι και καλύτερα»! Από τη μια, η διαρκής υποστελέχωση κάθε υπηρεσίας και δομής (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις), παράλληλα με την περαιτέρω «υποχρηματοδότηση» του Δήμου Ρόδου και από την άλλη οι συνεχιζόμενες και «αθρόες» μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και σε άσχετες με το επιστημονικό τους πεδίο και αντικείμενο …υπηρεσίες!
Κλείνοντας την επιστολή μου θεωρώ ότι κινούμαστε από κοινού με ειλικρίνεια και καλή πρόθεση, γιατί γνωρίζω ότι ως θεσμικοί φορείς των εργαζομένων (Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ΤΕΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, κ.α.), θέλοντας να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης δεν έχετε πάρει ή δεν έχει ακουστεί δημόσια η θέση σας σχετικά για τις «αθρόες» μετακινήσεις προσωπικού.
Οι επόμενες αποφάσεις σας και η στάση σας … θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις για την βελτίωση ή όχι των συνθηκών και όρων εργασίας κάθε συναδέλφου! Ευελπιστώ να ασχοληθείτε άμεσα με το ζήτημα και τα στοιχεία που σας ανάφερα, ώστε ως θεσμικοί φορείς να υπερασπιστείτε τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, αυτούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται και πρωτίστως να συμπαρασταθείτε στους συναδέλφους σας και στα μέλη σας! Είναι απαραίτητο πλέον …η συλλογική δράση όλων μας!
Με την κοινή λογική ενός απλού ανθρώπου θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Ρόδου είναι αφενός να στελεχωθούν με το απαραίτητο-αναγκαίο προσωπικό μόνιμης και σταθερής σχέσης εργασίας και αφετέρου να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ όλες αυτές οι αποφάσεις Δημάρχου Ρόδου, ώστε και οι προκάτοχοι αυτών των θέσεων ευθύνης να επιστρέψουν ξανά πίσω στις θέσεις τους ή τέλος πάντων να αξιοποιηθούν σε θέσεις ευθύνης με βάση το επιστημονικό τους πεδίο. Οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη τις επιστημονικές τους γνώσεις και την συσσωρευμένη εμπειρία τους.
Παρακαλώ για τις ενέργειές σας.
Ρόδος, 15-10-2019
Από το Blogger.