ΚΟΙΝΣΕΠ, «οι δημοι βρηκαν μια νεα φαμπρικα με καινουριες ΜΚΟ…», (Ρακιντζης Λ., 2014)

Η θεσμοθέτησή τους δεν ήταν τυχαία! Η περίοδος της κρίσης με έξαρση της ανεργίας, για κάποιους (κυβέρνηση, δημοτικές αρχές, εργοδότες) ήταν και συνεχίζει να είναι …χρυσή ευκαιρία! Στα τέλη του 2014 σχεδόν 650 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) δραστηριοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα!
Είναι πολύ αποκαλυπτικές οι δημόσιες δηλώσεις του Γ. Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Ρακιντζής Λ., 2014), όπου σε συνέντευξη αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος «νομολογιακά να θεωρηθούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ “παρένθετα” πρόσωπα με εργοδότες τους ΟΤΑ γιατί θα ικανοποιούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και «οι ΚΟΙΝΣΕΠ να γίνουν νέες ΜΚΟ, νέες εστίες διαφθοράς»!
Με αφορμή την συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου στις 24-10-2019, και την απόφασή τους (κατά πλειοψηφία) σχετικά με την «Παραχώρηση Περιπτέρου Πληροφοριών», ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ!
Η εν λόγω απόφασή είναι η κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν στους συμπολίτες, επαγγελματίες και επισκέπτες του τόπου μας αποκλειστικά και μόνο από τους εργαζομένους του Δήμου Ρόδου! Γιατί άραγε να μην λειτουργήσει το «Περίπτερο Πληροφοριών» από την Δνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους και επίσης δεν θα υπάρχει «αθέμιτος ανταγωνισμός» ανάμεσα στους επαγγελματίες της περιοχής;
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι «νέο φρούτο»! Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας νομοθετήθηκαν επί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τον Ν.4019/11 και είναι «αστικοί συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό και διαθέτουν εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα». Το 2016 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε νομοθετικό «λίφτινγκ» των ΚΟΙΝΣΕΠ ψηφίζοντας τον Ν.4430/16, ενώ έπειτα με τον Ν.4555/18 έδωσε νέα προνόμια στις ΚΟΙΝΣΕΠ για την διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ!!! Γιατί όμως;;;
Οι κυβερνήσεις από το 2010 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» προχώρησαν σε συγχωνεύσεις και κατάργηση των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων. Το ίδιο εφαρμόστηκε σε όλο τον δημόσιο τομέα! Επίσης, θυμίζουμε ότι από το 2010 εφαρμόστηκε η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα! Ενώ το 2011 νομοθετήθηκε το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» και το 2013 η λεγόμενη «διαθεσιμότητα» - «κινητικότητα»!
Αποτέλεσμα αυτών των νομοθετημάτων ήταν τελικά … ο περιορισμός της κρατικής δαπάνης για δωρεάν δημόσιες παροχές και υπηρεσίες, οι «αθρόες» απολύσεις από το δημόσιο! Χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν απολυμένοι από την μια μέρα στην άλλη. Εκατοντάδες δομές και υπηρεσίες στο δημόσιο είτε συγχωνεύτηκαν, είτε ιδιωτικοποιήθηκαν, είτε σήμερα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού!
Οι δημοτικές αρχές στήριξαν τις πολιτικές των Μνημονίων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ) και αποδέχθηκαν την περικοπή του 70% της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ! Αυτήν την ευκαιρία δεν θα την άφηναν ανεκμετάλλευτη. Από τη μια επέβαλαν αυξημένα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, ενώ από την άλλη μεθόδευσαν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών!
Με πρόσχημα την «δήθεν» μείωση του κόστους, τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, τις απολύσεις συμβασιούχων και τον φόβο της ανεργίας οι δημοτικές αρχές δημιούργησαν ήδη από το 2011 ΚΟΙΝΣΕΠ και προχώρησαν σε προγραμματικές συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού (και όχι μόνο) χαρακτήρα (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι, αθλητισμός, πολιτισμός, τουρισμός).
Η πολιτική αυτή στηρίχθηκε από την ΚΕΔΕ, η οποία το 2014 έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Μεταμόρφωσης με ΚΟΙΝΣΕΠ για την λειτουργία των κοινωνικών δομών του, η οποία απορρίφθηκε από το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια! Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν Περιφερειάρχης Αττικής απαίτησε από τον τότε Υπουργό Εργασίας κ.Βρούτση «να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», δηλ. να παρέμβει στο έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου είχε ήδη από το 2011 δημιουργήσει ΚΟΙΝΣΕΠ με απολυμένους εργαζομένους! Όμως μετά από 8 χρόνια έπειτα από μαρτυρίες εργαζομένων προς το Δ.Σ. του Σωματείου, αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι στην ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δεν είχαν ένσημα για τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ βρέθηκε εργαζόμενη λόγω λάθους στον κωδικό ασφάλισής της να χρωστάει 30.000 ευρώ!!!
Όμως οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν περιορίζονται μόνο στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ! Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα και στον Ιδιωτικό Τομέα! Είναι χαρακτηριστική η παρέμβασή τους προς τις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις! Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ το 2014 …τους απέστειλε επιστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τίτλο «Πρόστιμα ΙΚΑ 10.550 ευρώ; Πως θα τα αποφύγετε (ή θα τα ακυρώσετε) ΝΟΜΙΜΑ!»
Τι έγραφε η επιστολή;;;

«Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός μας διέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, που μας επιτρέπει να συνάπτουμε "συμπράξεις ανθρώπινου δυναμικού" με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα και οι οποίες τέτοιες συνεργασίες εγγυώνται -αποδεδειγμένα- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ για εσάς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ από το να προσλαμβάνει η ίδια η επιχείρησή σας το προσωπικό (Ελληνες, είτε αλλοδαπούς) που έχετε βρει και επιλέξει οι ίδιοι.»
«Με άλλα λόγια, αυτούς τους επιλεγέντες από σας, μπορούμε να τους δεχθούμε ως επαγγελματικά συνεταιριστικά μέλη της ΚοινΣΕπ, προκειμένου να εξυπηρετούν εφεξής νόμιμα την επιχείρησή σας με αυτή την ιδιότητά τους και όχι με εκείνη του μισθωτού - ασφαλισμένου σας.»
«Εφόσον, επομένως, σκοπεύετε να προσλάβετε προσωπικό, μπορείτε -βέβαια- να το βρείτε και να το επιλέξετε, αλλά πριν προχωρήσετε στην πρόσληψή του, είναι προς συμφέρον σας να ακούσετε ΕΓΚΑΙΡΑ προηγουμένως τη δική μας πρόταση για νόμιμη απαλλαγή σας από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά σας βάρη.»
Η συγκεκριμένη ΚΟΙΝΣΕΠ, ενδεχομένως και πολλές άλλες ακόμα που κάνουν χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ), λειτουργεί όχι μονό σαν εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων αλλά σαν σύγχρονο «δουλεμπορικό γραφείο», το οποίο προσφέρει «νόμιμα» ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ο όρος ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να αφτιά των συμπολιτών μας να ακούγεται ελκυστικός …είναι όμως παραπλανητικός! Παρουσιάζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές ως ένα κοινωνικό εγχείρημα της «δήθεν» κοινωνικής οικονομίας. Όμως στην πραγματικότητα είναι ένα «εργαλείο» για την διάλυση των κοινωνικών (και όχι μόνο) υπηρεσιών στους ΟΤΑ και την μετάβαση αυτών, αργά ή γρήγορα, στον Ιδιωτικό Τομέα με «φθηνούς», «τζάμπα» ή και με «νόμιμα» ανασφάλιστους εργαζομένους!
Η εκάστοτε δημοτική αρχή Ρόδου απέδειξε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τις ιδιωτικοποιήσεις, τους μεγαλοεργολάβους, τις Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τις ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.α.! Στο Δήμο Ρόδου συνεχίζεται η εφαρμογή όλου εκείνου του νομοθετικού «οπλοστασίου» των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο αφενός απαξιώνει τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους, και αφετέρου απογειώνει την επιχειρηματικότητα και τις χρυσές «μπίζνες» με τους επιχειρηματικούς ομίλους για να «βάλουν χέρι» στα εγγυημένα λεφτά των δημοτών!
Η γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό με την περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης θα μας στερήσει τη δυνατότητα να υπερασπιζόμαστε τόσο τα εργασιακά μας δικαιώματα και τους μισθούς όσο και τον δημόσιο – κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών στους ΟΤΑ. Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφήσουν και το Δήμο Ρόδου πολύ γρήγορα «γυμνό» τόσο από εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή εργασία όσο και από κρίσιμες - απαραίτητες για τους συμπολίτες μας δημοτικές υπηρεσίες και παροχές.
Ένα είναι βέβαιο! Στο, όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι δημότες και εμείς θα γίνουμε αποδέκτες του ωμού εκβιασμού κυβέρνησης, εργολάβων και δημοτικής αρχής για να απογειωθούν τα τέλη και οι φόροι σ’ αυτές τις υπηρεσίες και όχι μόνο! Θα κληθούμε να πληρώσουμε ακριβά για ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Ρόδος, 07-11-2019
Από το Blogger.