οπου ακους πολλα κερασια, κρατα και μικρο καλαθι…

Αποδεικνύεται καθημερινά η κοροϊδία και η παγίδα της κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στους εργαζομένους της Κοινωφελούς Εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την δασοπροστασία! Η κυβέρνηση ΝΔ υποσχέθηκε και νέα παράταση …τους έδωσε ΑΠΟΛΥΣΗ! Τους πέταξε και πάλι στον «καιάδα» της ανεργίας.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει ότι η λύση της «ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ» ενδεχομένως να είναι ΑΠΑΤΗ! Η τακτική της κυβέρνησης ΝΔ αποσκοπούσε στο να κερδίσει «πολιτικό» χρόνο και να απομακρύνει τους εργαζομένους από το κύριο αίτημα …της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Η επιτυχία της κυβέρνηση ΝΔ θα είναι ολοκληρωτική:
  • εάν οι απολυόμενοι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας απογοητευτούν, σταματήσουν τους αγώνες και κινητοποιήσεις τους! 
  • εάν εμείς (μόνιμοι, αορίστου) και οι συλλογικοί μας φορείς δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να οργανώσουμε τους απολυμένους εργαζομένους και μαζί τους να βάλουμε μπροστά το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Δεν άνοιξε τώρα «τυχαία» η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας!
Αυτό φοβάται η κυβέρνηση ΝΔ …δηλ. το να μας βρει απέναντί της μέσα στους δρόμους και σε διαρκείς κινητοποιήσεις, γιατί γνωρίζει ότι οι δικοί τους νόμοι (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) μετέτρεψαν την ζωή κάθε οικογένειας σε «κόλαση»! Καλά κάνουν και φοβούνται τις κινητοποιήσεις μας, γιατί εμείς θα είμαστε πιο συσπειρωμένοι, πιο οργανωμένοι και πιο αποφασισμένοι τόσο για νομοθετικές ρυθμίσεις όσο και για δικαστικούς αγώνες!
Θυμίζουμε ότι ήδη πάνω από 150 σωματεία και ομοσπονδίες του Δημοσίου τομέα έχουν καταθέσει Πρόταση Νόμου για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος με κατάργηση της απαγόρευσης και την μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την εξάλειψη της ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με μειωμένα εργατικά δικαιώματα (stage, κοινωφελής, κ.α.) από εργοδότες και κράτος εις βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Για την εξάλειψη της υποστελέχωσης στην Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ, κ.α.
Ο αγώνας των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ για μόνιμη και σταθερή εργασία με ίδια δικαιώματα και ίσους μισθούς …συνεχίζεται! Σ’ αυτήν την πορεία δεν απέκλεισαν και τις δικαστικές διεκδικήσεις, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν έστω και προσωρινά τις απολύσεις τους! Επίσης, διεκδικούν μέσω των δικαστικών αποφάσεων να αναγνωριστεί και η σχέση εργασίας τους ως ΑΟΡΙΣΤΟΥ χρόνου, απαιτώντας την εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων υπέρ των εργαζομένων του Ν.2112/1920!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος και αμφίρροπος! Οι δικαστικές αποφάσεις είναι τις περισσότερες φορές …αρνητικές! Τα δικαστήρια αδιαφορούν για το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης ή για το δίκιο του εργάτη ή για θετικές διατάξεις και νόμους, ώστε να έχει ο κάθε εργαζόμενος …ΖΩΗ με δικαιώματα και αξιοπρέπεια! Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις! Οι εξαιρέσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα των εργατικών κινητοποιήσεων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική δέσμευση της εκάστοτε δημοτικής αρχής ενώπιον του δικαστηρίου για το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η στάση της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου και Πάτρας! Η πρώτη μέσα από την ΑΠΟΔΟΧΗ της ΑΓΩΓΗΣ των εργαζομένων ενώπιον του δικαστηρίου, που οδήγησε στην τελεσίδικη αναγνώρισή τους ως ΑΟΡΙΣΤΟΥ. Η δε δεύτερη μέσα από το ομόφωνο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την υπέρ των εργαζομένων μαρτυρία του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη ενώπιον του δικαστηρίου, που κέρδισαν οι 289 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς τα Ασφαλιστικά Μέτρα και παρέμειναν στην εργασία τους! Επίσης, άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η μαρτυρία της Δημάρχου Ν. Ιωνίας υπέρ των εργαζομένων της Κοινωφελούς ενώπιον του δικαστηρίου, όπου οι εργαζόμενοι κέρδισαν την Προσωρινή Διαταγή και παρέμειναν στην εργασία τους!
Σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά τους Συμβούλια αναγνώρισαν ότι οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας ήταν εξ’ αρχής ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, αφού καλύπτουν τις ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ του εκάστοτε Δήμου. Επίσης, ενώπιον του δικαστηρίου ανέδειξαν την μεγάλη υποστελέχωση και την επιτακτική ανάγκη για την παραμονή των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας ως ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων τους.
Όμως, τι γίνεται και στο δικό μας Δήμο;;; Η ομόφωνη απόφαση 884/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, μου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποια θα είναι η στάση και πως θα υλοποιήσουν την δέσμευσή τους απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας για νόμιμη και σταθερή εργασία ενώπιον των δικαστηρίων!
Αναρωτιέμαι θα τους στηρίξουν έμπρακτα και αποφασιστικά όπως στις άνωθεν περιπτώσεις (Χαϊδάρι, Πάτρα, Ν. Ιωνία, κ.α.) ή μήπως λόγω «ασάφειας» της 884/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου …οι δημοτικές παρατάξεις θα «θολώσουν τα αιτήματα», όπως ακριβώς έκανε την τελευταία στιγμή ενώπιον του Δικαστηρίου ο (εφοπλιστής) Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης Γ., ώστε οι δικαστικές αποφάσεις να είναι ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ για τους εργαζομένους;;;
Ρόδος, 03-11-2019
Από το Blogger.