Η εισηγηση της συσκεψης με τους εργαζομενους της Κοινωφελους Εργασίας για την μονιμοποιηση τους

Η παρούσα εισήγηση παρουσιάστηκε στην σύσκεψη με τους εργαζομένους της Κοινωφελούς Εργασίας του Δήμου Ρόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11-07-2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο ΜΩΡΙΑΣ», τον οποίο ευχαριστώ για την παραχώρηση του χώρου.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ:
Η εργασία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ που μας το στερούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις! Πως;;; Με το να μην κάνουν μόνιμες προσλήψεις, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού σε κάθε τομέα του δημοσίου. Είναι τραγικές οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Από τη μια έχουμε τις ανάγκες στην Υγεία, την Παιδεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ, κ.α. και από την άλλη παρατηρούμε να ενισχύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εις βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας!!!
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και οι δημοτικές αρχές κάνουν κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για να καλύψουν τις ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, αφού νομοθετήθηκε και συνεχίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ!
Προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εργασία …ως ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!! Δηλ. επιδιώκουν να ρίξουν την ευθύνη σε εμάς που είμαστε άνεργοι, ότι φταίμε εμείς που δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες, που δεν είχαμε επιμορφωθεί, κ.α.. Αποκρύπτουν από την κοινωνία ότι η «πολιτική» τους είναι αυτή που μας «θυματοποιεί», που ανακυκλώνει την ανεργία, που μας σπρώχνει στην φθηνή και ελαστική απασχόληση!
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν μέσα από αυτά τα προγράμματα να μας χαρακτηρίσουν ως ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ!!! Είμαστε εργαζόμενοι όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (μόνιμους και αορίστου)και ΟΧΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ! Αν και έχουμε τον ίδιο εργοδότη (εκεί όπου παρέχουμε υπηρεσίες), αν και έχουμε το ίδιο αντικείμενο και κάνουμε την ίδια δουλειά με τους υπόλοιπους εργαζομένους στους ΟΤΑ …δεν έχουμε ίδια δικαιώματα και ίδιο μισθό!
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ είναι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές, οι οποίοι μας χρησιμοποιούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό με μισθούς πείνας για να καλύψουμε τις ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στους ΟΤΑ, έως ότου μας πετάξουν μετά από λίγους μήνες στον «Καιάδα» της ανεργίας!!! Έως πότε θα το ανεχόμαστε αυτό;;;;
Δυστυχώς το πολιτικό κλίμα ήταν και παραμένει να είναι αρνητικό για τους εργαζομένους! Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να καταργήσει τα εμπόδια του άρθρου 103 σχετικά με την μετατροπή των συμβάσεων σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ! Επίσης, δεν προχώρησε για νομοθετική ρύθμιση στους πολυετής συμβασιούχους-παρατασιούχους της Καθαριότητας, αλλά τους έσπρωξε στις απολύσεις μέσω της 3Κ/2018 προκήρυξης του ΑΣΕΠ!
Όμως, καμιά αλλαγή θετική για τους εργαζομένους δεν προβλέπεται και από την αλλαγή σκυτάλης στην Κυβέρνηση με την ανάδειξη και αυτοδυναμία της ΝΔ! Δεν είναι τυχαία αυτή η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Οι θεσμοί (ΕΕ,ΕΚΤ,ESM,ΔΝΤ) έβλεπαν ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν καθυστερήσεις στις Ιδιωτικοποιήσεις, στους πλειστηριασμούς, στην ενίσχυση του Τραπεζικού τομέα, στην αποτυχία μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, κ.α.
Έφτασαν στο σημείο αρχές Ιουνίου να απαιτούν με έκθεσή τους από την κυβέρνηση μέχρι και 1550 απολύσεις από το δημόσιο μέσα στο 2019. Επίσης, απολύσεις προετοιμάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σχεδόν 10.000 απολύσεις από τις Τράπεζες!!!
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές αλλά και να ψηφίσει νέες διατάξεις και νόμους με ακόμη πιο επιθετικό περιεχόμενο, όπως π.χ. η επαναφορά του 1 προς 5, ώστε να κατευνάσουνε τις «ανησυχίες» των θεσμών (ΕΕ,ΕΚΤ,ESM,ΔΝΤ)!!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Όμως, υπήρχαν και μάχες που κερδήθηκαν από τους εργαζομένους! Ακόμη και στις αρνητικές περιπτώσεις, δηλ. στις μάχες που δόθηκαν αλλά χάθηκαν, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις δικές μας ελλείψεις και τις παγίδες της εργοδοσίας!!! Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάθε αγώνας αφήνει παρακαταθήκη για τους επόμενους! Είμαστε ακόμη πιο δυναμικοί σε κάθε νέα μάχη, δίνουμε έναν πολυδιάστατο αγώνα, αφού έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία για να αποφύγουμε ελλείψεις και λάθη του παρελθόντος.
1. ΑΔΕΚΤ: Οι εργαζόμενοί της απολύθηκαν από την δημοτική αρχή Ρόδου επί δημαρχίας Χατζή (ΝΔ). Ξεκίνησε πολύμηνος αγώνας και κινητοποιήσεις, έως ότου μονιμοποιήθηκαν όλοι τους με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Η εργοδοσία προσπάθησε να διασπάσει τους εργαζομένους είτε σε παλιούς και νέους είτε να τους κατευθύνει σε πολυετής δικαστικούς αγώνες!!! Δεν διασπάστηκαν, συνέχισαν με δυναμικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις (κατάληψη γραφείο Επιτρόπου, πορείες, κ.α.), επέμειναν στην άμεση νομοθετική ρύθμιση, η οποία και τους μονιμοποίησε στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπά του! Βέβαια, στην περίπτωση αυτή δεν είχε ξεσπάσει ακόμα η οικονομική κρίση!
2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΔΟΥ: Μέσα στην κρίση οι εργαζόμενοι του Βιολογικού ξεκίνησαν την δικαστική διεκδίκηση, ώστε να μην απολυθούν και να γίνουν αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση απόλυσής τους ο Βιολογικός της Ρόδου θα έκλεινε οριστικά! Παράλληλα με τον δικαστικό αγώνα συνέχισαν της κινητοποιήσεις, απαιτώντας από τους τοπικούς βουλευτές άμεση λύση! Έγιναν κινητοποιήσεις, έδωσαν συνεντεύξεις και πίεσαν τους τοπικούς βουλευτές για την μονιμοποίησή τους. Η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) μη θέλοντας να φέρει νομοθετική ρύθμιση, όπου θα υπήρχε δυνατότητα να εφαρμοστεί πανελλαδικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προτίμησε να χαλαρώσει την πίεση της προς τους δικαστές, ώστε η απόφαση του δικαστηρίου να είναι θετική!
3. Δ.ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ: Οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας παράλληλα με την συμμέτοχή τους στις κινητοποιήσεις για νομοθετική ρύθμιση, στράφηκαν επιπρόσθετα και στην δικαστική διεκδίκηση. Είναι το μοναδικό παράδειγμα μονιμοποίησης με πρωτόδικη δικαστική απόφαση που αφορά εργαζομένους της Κοινωφελούς Εργασίας! Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στάση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του κομμουνιστή δημάρχου, αφού στήριξαν με κάθε τρόπο και δυνατότητα το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία!
4. Δ.ΡΟΔΟΥ: Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρνητικά παραδείγματα! Είναι παράδειγμα προς αποφυγή! Αφορά τους εργαζομένους-παρατασιούχους της Καθαριότητας, για τους οποίους η απόφαση στα Ασφαλιστικά Μέτρα ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ!!! Υπάρχουν ενδείξεις ότι προσχηματικά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αιρετοί μπροστά στις κάμερες αποφάσιζαν ομόφωνα ότι θα στηρίζουν τους εργαζομένους, ότι οι εργαζόμενοι για απαραίτητοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας προς το Δικαστήριο, εν γνώσει της δημοτικής αρχής …εκ του αποτελέσματος …ήταν μάλλον κόλαφος, ταφόπλακά για τους εργαζομένους! Αναμένουμε και την δικαστική απόφαση της κύριας Αγωγής, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει κάτι!
ΟΙ 4 ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ: Για τους εργαζομένους της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ είχαμε απαιτήσει την 8μηνη παράταση, όπως έγινε αντίστοιχα στα υπόλοιπα προγράμματα της Κοινωφελούς! Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το αίτημά μας, ικανοποιώντας αιτήματα δημοτικών αρχών οι οποίες απαιτούσαν 4μηνη μόνο παράταση!!!
Επίσης, ήδη είναι στα σκαριά ο β’ κύκλος του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ώστε να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ στην ανακύκλωση της ανεργίας! Η λύση αυτή ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ…!!!
2. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Δυστυχώς, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες μας από τον αποκλεισμό σχεδόν του 90% των συμβασιούχων-παρατασιούχων της Καθαριότητας με την 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ!!! Στις προκηρύξεις αυτές μπαίνουν όρια και αυστηρές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες συμβασιούχοι-παρατασιούχοι να απολυθούν. Η λύση αυτή ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ…!!!
3. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ: Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για την μονιμοποίηση εργαζομένων, αλλά προϋποθέτει ισχυρή πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης. Αρκεί η ψήφισή της στην Βουλή και η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, για να εφαρμοστεί!
Για το λόγο αυτό, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στοχεύουν στο να ανατρέψουν την αρνητική πολιτική βούληση, δημιουργώντας πίεση μέσα στην κοινωνία για παρεμβάσεις, τροποποιήσεις και καταργήσεις στους ψηφισθέντες νόμους και διατάξεις.
Είναι επιτυχία ότι οργανώθηκε κινητοποίηση με πάνω από σχεδόν 150 επιτροπές, σωματεία και Ομοσπονδίες για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Σ. και την κατάργηση των εμποδίων μετατροπής των συμβάσεων σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ. Όμως, δεν λύγισε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού αρκετά σωματεία του δημοσίου δεν συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία!
Ως εκ τούτου η νομοθετική ρύθμιση παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, αφού η απάντηση της εκάστοτε κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν ή δεν το επιτρέπουν οι διατάξεις του άρθρου 103 του Σ. και του ΠΔ.164/2004. Βέβαια σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους των εργαζομένων αναφέρουν: α) ότι το άρθρο 103 του Σ. μιλάει για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες οι οποίες καλύπτονται αποκλειστικά από ορισμένου χρόνου συμβάσεις και β) ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι πιο ισχυρό από τις διατάξεις του Συντάγματός μας!
Όμως, δεν ξεχνάμε ότι η νομοθετική ρύθμιση ασκεί μεγάλες πολιτικές πιέσεις, σε κυβέρνηση, βουλευτές, αιρετούς της αυτοδιοίκησης, ώστε να αναγκαστούν να κάνουν «κάτι» για να ηρεμήσουν τους εργαζομένους, τις οικογένειές τους αλλά και την ίδια την κοινωνία που θα συμπαρασταθεί στους αγώνες τους.
Η λύση αυτή, να συνδυαστεί παράλληλα με την επόμενη!
4. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ:  Είναι η έσχατη λύση στην οποία καταφεύγει συνήθως μια μειοψηφία των εργαζομένων-συμβασιούχων γιατί αφενός έχει αυξημένο κόστος και αφετέρου δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα!
Πρόσφατα, η δικαστική λύση έχει χρησιμοποιηθεί και έχουν δικαιωθεί ελάχιστοι εργαζόμενοι στα STAGE, συμβασιούχοι-παρατασιούχοι της Καθαριότητας, και εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας! Η πλειοψηφία των αποφάσεων σ’ αυτές τις ομάδες των εργαζομένων είναι συνήθως αρνητική!!!
Όμως, είναι η μοναδική επιλογή την στιγμή που απολύεσαι, ώστε να την σταματήσεις και να επιστρέψεις στην εργασία σου έστω και με προσωρινή διαταγή μέχρι να εκδικαστούν τα Ασφαλιστικά Μέτρα ή η Κύρια Αγωγή!
Επίσης, από το σκεπτικό των θετικών αποφάσεων προκύπτει ότι τα δικαστήρια είναι τα αρμόδια όργανα για να αναγνωρίσουν ΟΡΘΑ την αρχική σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου …ως ΑΟΡΙΣΤΟΥ εφόσον οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές ξεπερνάμε τα εμπόδια του άρθρου 103 του Σ.. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν απαγορεύει την ΟΡΘΗ αναγνώριση της αρχικής σχέσης εργασίας και την ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ της σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ! Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν.2112/1920, δίνουν αυτήν την δυνατότητα που επικαλούνται οι θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, αφού κρίνεται ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων από την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Η λύση αυτή, να συνδυαστεί παράλληλα με την προηγούμενη!
Ρόδος, 11-07-2019
Από το Blogger.