Συμβουλες και προτασεις αντιμετωπισης εμποδιων μπροστα στις κινητοποιησεις για μονιμη και σταθερη εργασια

Πριν από σχεδόν 1 μήνα ολοκληρώσαμε την Φάση Σχεδιασμού και μετά από ενημερώσεις σε χώρους εργασίας ξεκινάμε την Φάση Υλοποίησης. Το 1ο στάδιο αυτή της φάσης είναι η δημοσιοποίηση του αιτήματός μας, η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών, η αποδοχή μας στην κοινή γνώμη, η συλλογή στοιχείων και η συσπείρωση των εργαζομένων της κοινωφελούς στην Επιτροπή Αγώνα. Το χρονοδιάγραμμα του σταδίου αυτού κυμαίνεται το αργότερο έως το τέλος του Αυγούστου.
Το στάδιο αυτό είναι από τις πιο δύσκολα. Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε ή να αγνοήσουμε τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά μας. Η σωστή αντιμετώπισή τους και η ορθή τοποθέτησή μας απέναντι σ’ αυτά, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την εικόνα μας στην κοινή γνώμη όσο και την προσπάθειά μας για μονιμοποίηση.
Ποια είναι όμως τα εμπόδια, οι παγίδες και τα προβλήματα που θα συναντήσουμε μπροστά μας;;;
Δυστυχώς, απαντήσεις σ’ αυτά έχουμε μόνο βάση της εμπειρίας μας από προηγούμενες περιπτώσεις και καταστάσεις σε διάφορους χώρους εργασίας. Θα αναφερθώ σ’ αυτές, χωρίς όμως να μπορώ να εξαντλήσω όλες τις περιπτώσεις… Η συμβολή και άλλων εκπροσώπων εργαζομένων ιδίως του ΠΑΜΕ (λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πανελλαδικά) …μπορεί να εμπλουτίσει τους τρόπους αντιμετώπισης.
  • Κοινωνικός αυτοματισμός.
Χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να στρέψουν ενάντιά τους άλλες κοινωνικές και εργατικές ομάδες. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σε δήθεν συντεχνιακά, ώστε να μην υπάρχει στήριξη των κινητοποιήσεων από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Στην περίπτωσή μας, ο κοινωνικός αυτοματισμός θα χρησιμοποιηθεί από τους ανέργους, από πρώην ή και μελλοντικούς υποψηφίους σε προγράμματα κοινωφελούς και από τους δημοσιογράφους.
Αντιμετώπιση: Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους υπόλοιπους ανέργους ή με τους προηγούμενους εργαζομένους της Κοινωφελούς. Ήμασταν κι εμείς ΑΝΕΡΓΟΙ… δεν ξεχνάμε! Όμως, όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πλάι στους μόνιμους και αορίστου χρόνου, διαπιστώσαμε μια αδικία εις βάρος μας. Κάνουμε την ίδια δουλειά, στα ίδια αντικείμενα, εκτελούμε τις ίδιες εντολές, αλλά έχουμε διαφορετική σχέση εργασίας και διαφορετικούς μισθούς. Έχουμε υποχρέωση αυτή την αδικία να την διορθώσουμε. Να σταματήσουμε να βιώνουμε αυτήν την εκμετάλλευση. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα δικαιώματα και μισθούς.
Εμείς δεν εμποδίσαμε κανέναν από τους προηγούμενους εργαζομένους της Κοινωφελούς να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Αντιθέτως, με τους αγώνες μας ανοίγουμε δρόμο και σε αυτούς να μονιμοποιηθούν, αφού οι ανάγκες στους ΟΤΑ είναι μεγάλες και συνεπώς θα προκηρυχθούν και άλλα προγράμματα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Εφησυχασμός.
Χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας τις όποιες κινητοποιήσεις εκ μέρους των εργαζομένων, έως ότου είναι πλέον πολύ αργά.
Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν οι διάφορες φήμες που ακούγονται για «δήθεν» παρατάσεις, για ότι υπάρχει χρόνος ως τα τέλη Οκτώβρη, κ.α. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους είτε του Υπουργείου είτε της κυβέρνησης.
Βέβαια δεν είμαστε αντίθετοι σε παράταση του προγράμματος, αφού και η νέα παράταση θα ενισχύσει τα επιχειρήματά μας ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως, ας είμαστε σε εγρήγορση γιατί ενδεχομένως η κυβέρνηση επιλεκτικά να διαλέξει σε ποιους θα κάνει παρατάσεις με επιδιωκόμενο σκοπό …την διάσπαση των εργαζομένων και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Αντιμετώπιση: Συνεχίζουμε και ακολουθούμε το Πλαίσιο Δράσεων. Κάθε εργαζόμενος της κοινωφελούς δραστηριοποιείται μαζί με άλλους σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως έχουν αυτές καθοριστεί από την Επιτροπή Αγώνα. Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα, ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμα και για αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση ή την εργοδοσία!
  • Όχι στην γενίκευση.
Η γενίκευση χρησιμοποιείται κατά κόρον από κυβερνήσεις, εργοδοσία και «κακοπροαίρετους» δημοσιογράφους για το λεγόμενο «τσουβάλιασμα» εργαζομένων και αιτημάτων. Είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, δηλ. την μόνιμη και σταθερή εργασία, ώστε μέσα από γενικεύσεις να μας μπερδέψει, να μας φέρει απέναντι στην κοινή γνώμη, να χαθεί ο στόχος μας και να μεταφερθεί σε ακίνδυνες για αυτούς λύσεις.
Αντιμετώπιση: Είμαστε συγκεντρωμένοι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιχειρήματά μας. Οι αναφορές μας είναι συγκεκριμένες χωρίς αμφιβολίες. Ακολουθούμε το Πλαίσιο Δράσης και τις οδηγίες της Επιτροπής Αγώνα, που σε κάθε περίπτωση μας ενημερώνει για τους τρόπου δράσης μας.
  • Υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για επαναπρόσληψη επιλεκτικά εργαζομένων.
Χρησιμοποιείται από την εκάστοτε δημοτική αρχή για να διασπάσει την πλειοψηφία των εργαζομένων, ώστε να υποβαθμιστούν αντίστοιχα και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα της διοίκησης της ΔΕΑΥ Καλαμάτας και της δημοτικής της αρχής! Προσεγγίζουν εργαζομένους και τους υπόσχονται ότι θα τους επαναπροσλάβουν με άλλες συμβάσεις ορισμένους έργου αρκεί να σταματήσουν ή και να καταδικάσουν τις κινητοποιήσεις. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι οι υποσχέσεις τους ήταν και είναι μια απάτη!
Αντιμετώπιση: Άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Αγώνα κάθε φορά που γίνεται αντιληπτή μια τέτοια παρέμβαση της εργοδοσίας, ώστε άμεσα να δημοσιευτεί καταγγελία δημοσίως κατά του φαινομένου αυτού και των υποκινητών! Επικοινωνία με όσους έχουν πέσει στην παγίδα της εργοδοσίας για να καταλάβουν ότι οι υποσχέσεις της έχουν ως απώτερο σκοπό να τους εμποδίσουν στην διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Πιέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον.
Είναι ένα από τα πιο «αισχρά» όπλα της εργοδοσίας. Στις μικρές κοινωνίες που λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ενδέχεται η εργοδοσία να «εκταμιεύσει» κάποιες εξυπηρετήσεις που έχει κάνει στο συγγενικό μας περιβάλλον. Ως αντάλλαγμα θα απαιτήσει την άσκηση ψυχολογική πίεσης (είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα) μέσα από φίλους και συγγενείς, ώστε να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή εργασία.
Αντιμετώπιση: Άμεση επικοινωνία με την Επιτροπή Αγώνα, ώστε άμεσα οι εργαζόμενοι που δέχονται τέτοιες πιέσεις να βρουν κάθε δυνατή υποστήριξη μέσα από την αλληλεγγύη από τους υπόλοιπους εργαζομένους της κοινωφελούς! 
  • Υπόγειες διαβουλεύσεις δικηγόρου με δημοτική αρχή ή νομική υπηρεσίας.
Χρησιμοποιείται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ώστε από την μια να διαφημίζει το φιλοεργατικό της προσωπείο και από την άλλη να σκάβει τον λάκκο στους εργαζομένους. Η νομική επιστήμη έχει διατάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επαυξήσουν την επιχειρηματολογία μας, ώστε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να είναι θετικές. Πρόσφατα, με την απόφαση 1005/2019 στο Δήμο Χαϊδαρίου αποκαλύφθηκε – έγινε χρήση μιας τέτοιας διάταξης. Επίσης, στο τέλος του 2018 είχαμε και την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου στην Ρόδο για τους παρατασιούχους, όπου δήθεν είχαν την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου αλλά στην πραγματικότητα η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας ήταν «ταφόπλακα» για τους παρατασιούχους!
Αντιμετώπιση: Χρειάζεται καλή γνώση του σκεπτικού από τις μέχρι στιγμής θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, ώστε να συμπεριληφθεί κάθε επιχείρημα και διάταξη στην δική μας αγωγή! Η Επιτροπή Αγώνα κυρίως συνεννοείται τόσο με την δημοτική αρχή όσο και με την νομική της υπηρεσία. Αν χρειαστεί να υπάρχει και παρέμβαση δικηγόρου, αυτή θα πραγματοποιείται με την παρουσία και προηγούμενη συνεννόηση της Επιτροπής Αγώνα.
Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι το ποιος θα εκδικάσει τα ασφαλιστικά μέτρα και την αγωγή! Όλοι οι δικαστές δεν είναι ίδιοι. Κάποιοι ενδεχομένως να είναι πιο θετικοί στην εκδίκασή τους. Δεν ξεχνάμε ότι και οι δικαστές δέχονται πολιτικές πιέσεις. Απέναντι σ’ αυτές αναπτύσσουμε τις δικές μας εργατικές και κοινωνικές πιέσεις.
  • Αδιαφορία εργατικών σωματείων και φορέων.
Δυστυχώς, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης το εργατικό κίνημα συνέχισε να υποχωρεί. Όμως αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών όπως π.χ. η μη συμμετοχή και οργάνωση τακτικών και έκτακτων γενικών συνελεύσεων, η μη κήρυξη κινητοποιήσεων, η καλλιέργεια της σκέψης ότι «τίποτα δεν αλλάζει», κ.α.
Βέβαια, δεν υποτιμούμε ότι ανάμεσα σε κάθε φορέα και σωματείο υπάρχουν αντιθέσεις και διαφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μιας αδιαφορίας ή καχυποψίας στα δίκαια αιτήματά μας!
Αντιμετώπιση: Χρειάζεται καλύτερη, συχνότερη και διαπροσωπική επικοινωνία, ώστε οι όποιοι ενδοιασμοί προβάλλονται απέναντι στα αιτήματά μας, με διάθεση συνεργασίας και αλληλεγγύης κάθε ζήτημα να επιλύεται! Θέλει από την μεριά μας επιμονή και επιμονή!
Σε περίπτωση που κάποιο σωματείο ή φορέας είναι τελείως αρνητικός ή εχθρικός απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας, τότε δεν χάνουμε άλλο τον καιρός μας μαζί τους. Η Επιτροπή Αγώνα θα επανεξετάσει την στάση τους και ανάλογα μπορεί να προβεί σε δημόσιες ενέργειες!
  • Διάσπαση εργαζομένων μέσα από συνδικαλιστές και παρατάξεις.
Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους τρόπους για να διασπάσεις τους εργαζομένους και να υποβαθμίσεις της κινητοποιήσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση νόμου από τα σχεδόν 151 σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από όλο το δημόσιο για την κατάργηση του άρθρου 103 του Σ. και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, η οποία δυστυχώς δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων τους!
Αντιμετώπιση: Γνωρίζουμε ότι μέσα στις Ομοσπονδίες και στα Σωματεία υπάρχουν τεράστιες διαφορές από συνδικαλιστές και τις παρατάξεις τους. Ο καθένας μας μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις σχετικά με τους μεν και τους δε!
Όμως, απέναντι στο δίκαιο αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, δεν πρέπει να επιλέξουμε «στρατόπεδο» αλλά να χρησιμοποιήσουμε την διαφορετικότητά τους ή αλλιώς τα προτερήματά τους!
Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα με το να αποκλείουμε τους μεν από τους δε. Αντιθέτως, τους προτείνουμε συγκεκριμένα αιτήματα, ώστε αναλόγως να μας βοηθήσουν όλοι τους. Γι’ αυτό θα είναι ενιαίο και ενωτικό το κάλεσμά μας στις επόμενες συσκέψεις αλλά και σε οποιεσδήποτε δράσεις που θα αναπτυχθούν από όλους όσους επιθυμούν να μας βοηθήσουν στο αποτέλεσμα της διεκδίκησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας με ίσα δικαιώματα και μισθό!
Τέλος, θεωρώ ότι οι πιο έμπειροι από εμένα συνδικαλιστές (ιδίως του ΠΑΜΕ στην Αττική) έχουν αντιμετωπίσει περισσότερες καταστάσεις και παγίδες, αφού έχουν οργανώσει και διαχειριστεί περισσότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων. Οι συγκρούσεις με τις τακτικές τις εργοδοσίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν έχουν τελειωμό! Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείουμε τις δικές τους συμβουλές και προτάσεις για το πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις καταστάσεις και να αποφύγουμε τις παγίδες ή τα αδιέξοδα της εργοδοσίας.
Ρόδος, 06-08-2019
Από το Blogger.