Οι καλπικοι καυγαδες ...και η επεκταση της 'εργασιακης ζουγκλας'

Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε επειγόντως τις προηγούμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής με fast track διαδικασίες έχει ξεκάθαρους στόχους. Από την μια, να βάλει «ταφόπλακα» στα δικαιώματα-παροχές εργαζομένων και πολιτών και από την άλλη να μοιράσει προνόμια σε επιχειρηματικούς ομίλους, μεγαλοφειλέτες, κ.α.
Η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται πολύ να ολοκληρώσει το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να διαφέρουν στην «ρητορική» τους, αλλά στο νομοθετικό τους «τρέξιμο» για να ικανοποιήσουν τους περιβόητους «θεσμούς», τον ΣΕΒ, τους Εφοπλιστές, τις Τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους …σκίζονται!!!
Θυμίζουμε τις δηλώσεις του τότε γενικού δντη του ΣΕΒ και σημερινού υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσου, στην τελευταία γενική συνέλευση του Συνδέσμου:
«τον προηγούμενο χρόνο (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ»
Πάνω σ’ αυτό το έδαφος, ο πήχης μπαίνει ακόμα ψηλότερα για την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε άμεσα να εκπληρώσει το υπόλοιπο 38% των αξιώσεων του ΣΕΒ και ακόμα περισσότερο. Και αυτό θα το βιώσουμε όλοι μας, είτε είμαστε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είτε είμαστε πολίτες.
Έτσι, οι αθλιότητες της συνεδρίασης στην Βουλή επαληθεύουν την λαϊκή ρήση ότι «στου ΣΕΒ την ποδιά σφάζονται ‘κυβερνήσεις’» για το ποιες είναι πιο αποτελεσματικές και αποφασισμένες! Άλλωστε ισχύ η πράξη: ΣΕΒ = 62% ΣΥΡΙΖΑ + 38% ΝΔ…
Οπότε, δεν μας ξαφνιάζουν ούτε οι αθλιότητες του Υπουργού Εργασίας, όπου έφερε επιπρόσθετα προς ψήφιση, κυριολεκτικά στο παραπέντε, τις δύο απαράδεκτες τροπολογίες, ούτε η ψευδεπίγραφη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρησή του. Είναι απλώς «battlers (υπηρέτες)» ...το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των Τραπεζών, κ.α., για να επιβληθεί εις βάρος μας …η εργασιακή ζούγκλα και ο εργατικός μεσαίωνας!
  • Γιατί, η στάση του Υπουργού Εργασίας είναι «σύμφυτη» με την πάγια ιδεολογία της κυβέρνησης ΝΔ υπέρ της θωράκισης των συμφερόντων και κερδοφορίας μιας «ελίτ» του πλούτου.
  • Γιατί, δεν ξεχνάμε τις φοροαπαλλαγές, τις «τζάμπα» επιδοτήσεις, τα προνόμια, τις διαγραφές προστίμων, κ.α. που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ικανοποιώντας τα πάγια αιτήματα τις ίδιας «ελίτ» του πλούτου.
Οι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΤ, ΚΕΔΕ, κ.α.) χειροκροτούν και δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση τόσο της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ! Η «όρεξη» αυτής της «ελίτ» του πλούτου…δεν έχει και δεν θα έχει τελειωμό! Οι «παραγγελιές» τους για κατάργηση κάθε δικαιώματος και παροχής σε εργαζόμενους και πολίτες …βαφτίζονται «όλοι μαζί για το κοινό καλό», «μπροστά η Ελλάδα», «αναπτυξιακά μέτρα», κ.α.
Οι νόμοι που ψηφίζονται, τα πρόσωπα που τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης …δεν είναι τυχαία! Έτσι, και στο Πολυνομοσχέδιο που έγινε νόμος, η κυβέρνηση της ΝΔ:
  • Κατήργησε την απλή αναλογική στους ΟΤΑ, δημιουργώντας «πλαστές πλειοψηφίες» και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή. Με άλλα λόγια, …το Δημοτικό Συμβούλιο θα μοιάζει λίγο με «γλάστρα», αφού αλλού θα αποφασίζονται …τα σημαντικά θέματα!
  • Επανέφερε την υποχρεωτική απαγόρευση του «συμβιβασμού και την κατάργηση δίκης» αποκλειστικά και μόνο για εργατικές διαφορές, καταδικάζοντας έτσι χιλιάδες εργαζομένους στους ΟΤΑ εκτός από το να αναμένουν σχεδόν 15 χρόνια για τις διεκδικήσεις τους, να βρουν εναντίων τους …και τις τοποθετημένες από την εκάστοτε κυβέρνηση διοικήσεις στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ.
  • Ανοίγει ο δρόμος να ασκηθούν εφέσεις από τους ΟΤΑ κατά όλων των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωναν εργαζόμενους ως προς την απαίτησή τους για καταβολή των μνημονιακών περικοπών του 13ου και 14ου μισθού και εκτός των άλλων να αναζητηθεί η επιστροφή των όποιων ποσών έχουν ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους.
  • Διατηρεί το προνόμιο για τους εργολάβους και επιχειρηματίες να κάνουν «χρυσές δουλειές» με τις δημοτικές αρχές με την δυνατότητα «συμβιβασμού ή κατάργηση δίκης», ώστε άμεσα χωρίς τελεσιδικία να «τσεπώνουν ζεστό χρήμα» από τους δημότες …για να «αυγατίσουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς!!!
  • Επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να απαιτήσουν την διαγραφή οφειλών προς τους ΟΤΑ έως και 150.000 €, ενώ παράλληλα για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ …έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν και διευκολύνσεις!!! Λίγη τσίπα …δεν βλάπτει!
  • Οι δημοτικοί σύμβουλοι με τις παρατάξεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν δικαίωμα καταψήφισης των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών των δήμων, παρά μόνο εάν έχουν καταθέσει δικές τους προτάσεις με την έγκριση (!) των αρμόδιων υπηρεσιών, γεγονός που καθιστά άκυρη την αρνητική ψήφο. Με άλλα λόγια …«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!!!
  • Επιτρέπει στους φαρμακοβιομηχάνους και στις εταιρίες εμπορίας φαρμάκου (π.χ. Novartis, Bαyer) να εντάσσονται στις 120 δόσεις …χωρίς περιορισμούς, σε αντίθεση με τους «απλούς θνητούς-πολίτες». Για αυτούς …δεν λαμβάνεται υπόψη προγενέστερη η φορολογική συμπεριφορά τους, ούτε τυχόν χρέη ή οτιδήποτε άλλο!
  • Από τη μια τίθεται πλαφόν στις λεγόμενες «συντάξεις μαμούθ» (πρόκειται για έναν συγκριτικά απειροελάχιστο ελάχιστο αριθμό στο σύνολο των συντάξεων για τις οποίες έχουν καταβληθεί νόμιμα αυξημένες εισφορές), ώστε το ύψος τους να μην υπερβαίνει τα 4.608 ευρώ, και από την άλλη εφαρμόζουν στο ακέραιο όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο του νόμου Κατρούγκαλου …με τις συντάξεις πείνας για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.
  • Καταργεί τα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων στους εργολαβικούς εργαζόμενους, όπως την συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου για την τήρηση του ωραρίου εργασίας, την ασφάλιση, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κ.α..
  • Καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να δικαιολογήσει έστω και τυπικά το λόγο της απόλυσης, που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις απολύσεις! Η ευθύνη απόδειξης επιρρίπτεται στον εργαζόμενο, ο οποίος καλείται να βρει το δίκιο του μέσα από χρονοβόρες και αμφίβολου αποτελέσματος δικαστικές διαμάχες. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο εργοδότης «γράφει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων του» τις δικαστικές αποφάσεις χωρίς καμιά επίπτωση!
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις επέβαλλαν με το πολιτικό «υπηρετικό» προσωπικό, με τις κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και του ΣΥΡΙΖΑ…τα αιτήματά τους!!!
Θα περίμενε κανείς να δει έντονες αντιδράσεις και αποφασιστικές κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ!!! Κι όμως … «άκρα του τάφου σιωπή». Οι Ομοσπονδίες μας εφάρμοσαν την πάγια τακτική τους …να είναι πιστά «δεκανίκια» της εκάστοτε κυβέρνησης! Μάλλον, οι «ξεπουλημένες» ηγεσίες μας …δεν βρήκαν χρόνο. Ιδίως τώρα «τρέχουν» μέσα από «στημένους κοινωνικούς διαλόγους» να διατηρήσουν τα προνόμιά τους εις βάρος του συνόλου των εργαζομένων …«γλείφοντας κατουρημένες ποδιές» των νέων ενοίκων της εξουσίας!!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η γαλαζοπρασινορόζ ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της «έσκισε τα ιμάτιά της» ΟΧΙ για να καταγγείλει το ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ στους ΟΤΑ, αλλά για να διαμαρτυρηθεί ότι δεν την κάλεσαν έγκαιρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής!!! Τυχαίο;;;
Βέβαια, μέχρι και σήμερα η εργατική (γαλαζοπρασινορόζ) αριστοκρατία της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ…δεν έχει τολμήσει να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση της ΝΔ ή τις εργοδοτικούς ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΤ, ΚΕΔΕ, κ.α.) βγάζοντας έστω και «κατόπιν εορτής» μια ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ…! Κι αυτό …Τυχαίο;;;
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Ο μόνος δρόμος μπροστά μας …ξεκινάει με το να ξεφορτωθούμε την εργατική (γαλαζοπρασινορόζ) αριστοκρατία από τα σωματεία μας και τις Ομοσπονδίες! Να τσακίσουμε τα «δεκανίκια» της εκάστοτε κυβέρνησης μέσα στους συνδικαλιστικούς μας φορείς, ώστε να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργοδοτικές ενώσεις και οι «θεσμοί» επέβαλλαν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ώστε να παραλάβει την «σκυτάλη» η κυβέρνηση της ΝΔ. Η αποστολή της απλή …να εφαρμόσει στο ακέραιο τις εκθέσεις και προτάσεις του ΣΕΒ. Θυμίζουμε ότι η έκθεση του ΣΕΒ το 2016, απαιτούσε στο δημόσιο να μειωθούν οι αποδοχές μας κατά -3% ή 565 ευρώ ετησίως και να οδηγηθούν σε απόλυση 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι! Μήπως, πιστεύεις ακόμα …ότι δεν θα το κάνουν;;;
όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον
Ρόδος, 10-08-2019
Από το Blogger.