δεν εχει κερδος να προσεχεις τον εργατη… (active member, «Ειναι θυσια», 1996)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Είναι μακρύς ο κατάλογος των εργατικών ακόμα και θανατηφόρων «ατυχημάτων» στους δήμους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της εντατικοποίησης της εργασίας! Όμως, δεν είναι μόνο οι δήμοι. Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα …δεν υφίσταται!
Αυτό δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2017), όπου παρουσιάστηκε αύξηση κατά 4,5%! 120 νεκροί και πάνω από 40.000 εργατικά «ατυχήματα» …τα οποία δηλώθηκαν! Μόνο στους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια …τα θανατηφόρα «ατυχήματα» έφτασαν τους 60 νεκρούς και 70 σοβαρά τραυματίες!!!
Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Και την ευθύνη την έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και εργοδότες, οι οποίοι μέσα από τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους με τις εργοδοτικές ενώσεις έχουν βάλει ως κοινό στόχο …την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του επιδόματος!
Θυμίζουμε ότι από το 2011 απεντάχθηκαν από τα ΒΑΕ χιλιάδες εργαζόμενοι σε κλάδους, χώρους εργασίας, επαγγέλματα και ειδικότητες. Μειώθηκαν κατά 166.000! Από τους 531.000 εργαζομένους της λίστας, με το νέο καθεστώς (2011) έφτασαν τους 365.000 εργαζομένους …δηλ. μείωση πάνω από 30%.
Αιτία είναι ότι τα ΒΑΕ, τα ΜΑΠ, η Προληπτική Ιατρική, οι ασφαλείς χώροι εργασίας και ευρύτερα η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων αποτελούν …ΚΟΣΤΟΣ. Οι εργοδότες είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα προσπαθούν με κάθε τρόπο να το μειώσουν. Επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας ακόμα και για τις ζωές των εργαζομένων.
Πως όμως μεγιστοποιούν τα κέρδη τους; Πως οι εκάστοτε δημοτικές αρχές πολλαπλασίασαν τα Ταμειακά τους Διαθέσιμα, ώστε να επεκτείνουν τις Ιδιωτικοποιήσεις, τις απευθείας αναθέσεις, κ.α.;;;
Στους ΟΤΑ αυτό έγινε μέσα από την σκόπιμη υποστελέχωση κάθε υπηρεσίας, την συνεχή εκμετάλλευση και ανακύκλωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, την αδιαφορία για εφαρμογή ακόμα και αυτού του κουτσουρεμένου νομοθετικού πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές ή οι διοικήσεις στα Νομικά τους Πρόσωπα, είτε δεν προβλέπουν καθόλου χρήματα για τα ΜΑΠ στους προϋπολογισμούς τους, είτε αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων, είτε κρύβονται πίσω από τις χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών για να μην γίνει ποτέ η προμήθεια ΜΑΠ, η συντήρηση οχημάτων-μηχανημάτων, κ.α.
Είναι γεγονός ότι με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής σταμάτησε η χορήγηση 1 λίτρου γάλακτος από τον Οκτώβρη του 2018, καθώς επίσης δεν χορήγησε τα ΜΑΠ στους δικαιούχους για τα έτη 2018 και 2019! Επίσης, μοιράζεται τις ευθύνες και με τις προηγούμενες (Χατζηευθυμίου, Κουσουρνά) για τους μη ασφαλείς χώρους εργασίας και τα «ακατάλληλα» για χρήση-κυκλοφορία οχήματα του Δήμου Ρόδου!
Όμως και σήμερα, παρατηρούνται καθυστερήσεις! Σύμφωνα με ισχυρισμούς από τους δικαιούχους, υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων για τα ΜΑΠ παλαιοτέρων ετών. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο η Ομάδα Εργασίας για την καταγραφή των αναγκών του Δήμου Ρόδου για τα ΜΑΠ, να μην προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 20 Δεκέμβρη 2019. Ας μην ξεχνάμε και την κατάσταση των οχημάτων του Δήμου, όπου σε μερικές περιπτώσεις θα έπρεπε να έχουν ακινητοποιηθεί, αποσυρθεί και αντικατασταθεί για την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών!
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν χωρούν καθυστερήσεις στις ανάγκες για την προστασία της ζωής μας! Δεν μπορεί να φεύγουμε για το μεροκάματο και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε «σώοι και αβλαβείς» στο σπίτι μας, στην οικογένεια μας και στα παιδιά μας.
Ο θεσμός των ΒΑΕ, οι αποφάσεις για τα ΜΑΠ, την Προληπτική Ιατρική και ευρύτερα η νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, …αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους ανεξαρτήτως φορέα και σχέση εργασίας!
Ως εργαζόμενοι, ως εργάτες …γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντί μας δεν είναι μόνο οι εκάστοτε δημοτικές αρχές! Απέναντί μας έχουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), την ΚΕΔΕ, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους Κράτους (ΣΕΠΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο, ΣτΕ), που ο καθένας με τον δικό του τρόπο «ξηλώνει» ή «καταργεί» την προστασία των εργαζομένων. Όλοι αυτοί απαιτούν να καταργηθεί ο θεσμός των ΒΑΕ, δηλ. να εξισωθούμε με τα όσα ισχύουν στην Ε.Ε.!
Η κατάργηση των ΒΑΕ θα έχει άμεση επίπτωση στην ζωή των συναδέλφων μας. Θα σημαίνει ταυτόχρονα νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, νέες μισθολογικές μειώσεις με το «κόψιμο» του επιδόματος και εξάλειψη μιας σειράς παροχών. Με απλά λόγια …μείωση του κόστους-δαπάνης και αύξηση της κερδοφορίας για τους εργοδότες (είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα)!
Δεν είναι τυχαία:
  • η απόφαση του ΣτΕ τον φετινό Μάη (2019), όπου έκρινε ως συνταγματική την «νέα λίστα» του 2011 με τον αποχαρακτηρισμό σε εκατοντάδες κλάδους, επαγγέλματα, χώρους εργασίας και ειδικότητες, …με αποτέλεσμα 166.000 εργαζόμενοι να μείνουν εκτός ΒΑΕ!
  • η προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ, πριν από 1 μήνα, κατά της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.
  • ο χαρακτηρισμός ως «εξωεργατικού» του «εργατικού ατυχήματος» από τον ΕΦΚΑ, πριν από δύο μέρες, σε εργαζόμενο γνωστής γαλακτοκομικής εταιρίας της Ρόδου!
  • οι αποφάσεις τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Πράξη 31/18), όπου «εξαφανίζουν» το ανθυγιεινό επίδομα μέσω του συμψηφισμού αυτού και της προσωπικής διαφοράς!
  • η έκδοση της 87669/09-12-2019 υπουργικής απόφασης, η οποία «ξηλώνει» την προ εξαμήνου εκδοθείσα ΚΥΑ για την χορήγηση των ΜΑΠ, η οποία στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση της συσταθείσας Επιτροπής από το ίδιο Υπουργείο
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η πρόσφατη απένταξη από τα ΜΑΠ με υπουργική απόφαση εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που απασχολούνται με την χρήση Η/Υ καθώς επίσης και των εκατοντάδων οδηγών σε δημοτικά λεωφορεία και δημοτικά επιβατικά οχήματα …να σημάνει «συναγερμό» ευρύτερα για τον θεσμό των ΒΑΕ!
Αυτό, το «σταδιακό και προσχεδιασμένο ξήλωμά» τους, δεν θα σταματήσει με ευχολόγια! Ούτε με «φωτοβολίδες» και «φανφάρες» της γαλαζοπρασινορόζ ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ! Θέλει οργανωμένο και μαζικό εργατικό κίνημα! Θέλει την συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Με την αγωνιστική μας δράση να βάλουμε STOP στα σχέδια κάθε κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και εργοδοτικού φορέα! Δεν είμαστε μόνοι μας!
Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η επίθεση της σημερινής κυβέρνησης (ΝΔ) αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΝΔ) στον θεσμό των ΒΑΕ είναι στην πράξη …μια επίθεση στα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, …μια επίθεση σε έναν θεσμό που κατακτήθηκε με εργατικούς αγώνες και θυσίες για την μείωση της έκθεσής μας σε παράγοντες κινδύνου!
Όμως, η επίθεση αυτή συνδέεται άμεσα με τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση! Έχει άμεση σχέση με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την μείωση μισθών/συντάξεων, την ανατροπή των σχέσεων εργασίας, την εμπορευματοποίηση και Ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας!
Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί από τους εργαζομένους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα (ιδιωτικός, δημόσιος), ώστε μαζικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ! Με διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζομένους (ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας) όλων των κλάδων, χώρων εργασίας και ειδικοτήτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες! Με αστική, ποινική και πειθαρχική δίωξη όσων εργοδοτών δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία!
Ρόδος, 18-12-2019
Από το Blogger.