Θεομηνιες και μη κερδοφορες υποδομες …

Στα τέλη του Νοέμβρη η δημοτική και περιφερειακή αρχή απέστειλε αίτημα για να κηρυχθεί το νησί της Ρόδου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για 6 μήνες, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τις υποδομές, τις περιουσίες συμπολιτών μας και ήταν αιτία του τραγικού θανάτου μιας γυναίκας στην Ιαλυσό!
Ως πολίτης, ως εργαζόμενος κάθε φορά αναρωτιέμαι ….Για ποιο λόγο ο «προικισμένος» τόπος μας από κάθε άποψη (Ιστορία, Πολιτισμός, Περιβάλλον) κάθε φορά να «ματώνει»;;; Γιατί αρκεί μια έντονη βροχή ή ένας δυνατός άνεμος να οδηγεί κάθε φορά σε τέτοιες καταστροφές ακόμη και σε ανθρώπινα θύματα;
Δεν μας φταίει η Φύση! Μας φταίνε οι πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, που εφαρμόζονται από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές! Στα Τεχνικά τους Προγράμματα δεν προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση των σημερινών υποδομών και την ασφάλεια των χρηστών τους. Έτσι, καλούμαστε να συμβιβαστούμε με την μη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, να μείνουμε στις υποδομές που έγιναν κυρίως κατά την Ιταλική κατοχή! Όμως, δεν ζούμε στην δεκαετία του 1950!
Η εξέλιξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και ανοίγουν νέες δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Θέλουμε δημόσια κτήρια, ελεγμένα από δημόσιους Μηχανικούς σύγχρονα και ασφαλή, για τους χρήστες τους …υπαλλήλους και δημότες! Θέλουμε ασφαλή οδικό δίκτυο για να μην χάνονται «αθώες» ζωές στους δρόμους.
Γιατί, να υπάρχουν ακόμα γέφυρες με «ιρλανδική διάβαση», δηλ. εκείνες που το οδόστρωμα διασχίζει την κοίτη του ποταμού (όπως π.χ. η γέφυρα στην Κρεμαστή); Όλοι γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες είναι! Πόσα ακόμα θύματα θα θρηνήσουμε; Ή μήπως να ρίξουμε την ευθύνη στον «Θεό» και να αποκαλούμε τα φυσικά φαινόμενα «θεομηνίες»;
Όμως, τα φυσικά φαινόμενα απλώς μας αποκαλύπτουν την αναγκαιότητα νέων και σύγχρονων υποδομών, την ανυπαρξία ουσιαστικής συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ότι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι υπεύθυνες για τις κακοτεχνίες «εργολάβων» που κατασκευάζουν τα δημόσια έργα!
Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές! Γιατί να αναπαυτούμε στην λογική του «τίποτα δεν γίνεται» για να αθωώσουμε τις «εγκληματικές» κυβερνητικές πολιτικές! Τόσα χρόνια, ποιος ευθύνεται που δεν έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό για να βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί μας; Οι υποδομές στην Υγεία είναι υπό διάλυση! Η ποιότητα του οδικού δικτύου …από τραγική έως και θανατηφόρα! Τα δημόσια και δημοτικά κτήρια που στεγάζουν κοινό (νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, δημόσιες υπηρεσίες) … ενδεχομένως είναι «μη ασφαλή», γιατί δεν έγινε σε όλα συστηματικός αντισεισμικός έλεγχος! Τα υπηρεσιακά οχήματα …είναι απλώς «ερείπια» με ρόδες …δηλ. άκρως επικίνδυνα!
Επιπρόσθετα, η υποστελέχωση στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες έχει γιγαντωθεί. Όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν! Τα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού σε όλο το Δημόσιο (Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ) εδώ και μια δεκαετία …παραπέμπονται στις «καλένδες» των Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM)! Κι αυτό παρά το ότι αναγνωρίζεται από όλους η άμεση ανάγκη συμπλήρωσης των θέσεων με αξιοκρατικά κριτήρια. Πως με τέτοια υποστελέχωση η περιφερειακή και δημοτική αρχή θα ανταποκριθούν για να αποκαταστήσουν τις βλάβες και ζημιές από τις υποδομές και περιουσίες των συμπολιτών μας; Επίσης, τι «εννοούν» ως «αποκατάσταση»;;;
Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές εδώ και χρόνια έχουν ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση. Όχι από άγνοια ή αδυναμία, αλλά εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΕΕ στα Τεχνικά τους Προγράμματα, ώστε να απουσιάζει η υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων και παρεμβάσεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας! Θυμίζουμε τις δηλώσεις του κ. Λέκκα: «Στη Ρόδο έχει πολλές περιοχές τύπου Ματιού και Μάνδρας». Για ποιο λόγο οι τοπικές μας αρχές συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια την «εγκληματική» πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης;;;
Η απάντηση είναι απλή: όλα αποτιμώνται στη βάση της μείωσης του κόστους και της μεγιστοποίησης του κέρδους! Τα έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας έχουν ΚΟΣΤΟΣ και δεν παράγουν ΚΕΡΔΗ για τους «επενδυτές» - επιχειρηματικούς ομίλους μιας περιοχής! Με απλά λόγια …π.χ. ένα Καζίνο ως επένδυση χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια πιο εύκολα και άμεσα …ΌΧΙ όμως μια γέφυρα, ή αντιπλημμυρικά έργα, κ.α.!
Οι εκάστοτε περιφερειακές και δημοτικές αρχές απεύχονται να βρεθούν απέναντι σε καταστροφές! Όμως, οι κυβερνητικές πολιτικές δεν τους αφήνουν περιθώρια! Αργά ή γρήγορα, οι τοπικές αρχές είναι αναγκασμένες να διαχειριστούν τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τους!
Πως όμως τα διαχειρίζονται; …Όχι Πολιτικά, αλλά μόνο Επικοινωνιακά! Δηλ., να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη αναδεικνύοντας πόσο γρήγορα ή όχι ήταν τα αντανακλαστικά τους! Κάθε φορά αποκρύπτουν ότι πίσω από αυτές τις καταστροφές υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
Οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης μπροστά στα ΜΜΕ περηφανεύονται ότι ο μηχανισμός λειτούργησε άμεσα! Ξεχνάνε να αναφέρουν τις ελλείψεις κάθε υπηρεσίας. Κι όμως, απέναντι στις καταστροφές, οι πρώτοι που προσφέρουν ουσιαστικό έργο στις περιοχές …δεν είναι οι αιρετοί!
Είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί (χειριστές μηχανημάτων έργου, οδηγοί, μηχανικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες) που παρά την υποστελέχωση αναλαμβάνουν «παράλληλα καθήκοντα» για να βρεθούν δίπλα στους πληγέντες, ώστε να αφενός να μειώσουνε τους κινδύνους κατά της ζωής των συμπολιτών μας και αφετέρου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η καταγραφή!
Όμως τι γίνεται μετά την καταγραφή; Όταν έχουν πέσει τα «φώτα» της δημοσιότητας; Τότε που οι πληγέντες διαπιστώνουν ότι τελικά μόνοι τους και εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους θα αντιμετωπίσουν τις καταστροφές της περιουσίας τους;
Εκεί, οι τοπικές αρχές «κάνουν την πάπια» …αυτό έχει αποδειχθεί πανελλαδικά! Αναλαμβάνουν τη διαχείριση – διεκπεραίωση κι όχι αντιμετώπιση των προβλημάτων! Αντί να απαιτούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις: 
  • πλήρη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και υποδομές
  • άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες
  • ένταξη και υλοποίηση των έργων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικά φαινόμενα
Οι τοπικές αρχές εξαντλούν την πολιτική τους μέσα από τα συμβούλια σε αποσπασματικά μέτρα, παροχές και υποσχέσεις κυρίως για τον άμεσο κατευνασμό της κοινής γνώμης και των πληγέντων ανθρώπων της περιοχής.
Η τακτική τους αυτή …είναι άμεση και αποτελεσματική! Τις περισσότερες φορές οι πληγέντες μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα έχουν «εξαφανιστεί» από τα φώτα της δημοσιότητας, όχι όμως τα προβλήματα των πληγέντων!
Θυμίζουμε ότι οι σεισμοπαθείς της Πάρνηθας (1995), ακόμα ζούνε σε κοντέινερ! Ή στο Μάτι όπου τα συνεργεία των τεσσάρων εταιρειών που υπέγραψαν τις συμβάσεις αξίας 2 εκ. ευρώ και ανέλαβαν το έργο απομάκρυνσης του αμιάντου από τις ιδιωτικές εκτάσεις παραμένουν… άφαντα!
Αποδεικνύεται ότι μέσα από τις δήθεν «φυσικές» καταστροφές, μέσα από την δυστυχία των συνανθρώπων μας …κάποιοι αιρετοί βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν «business» με ιδιώτες-εργολάβους!
Μήπως το ίδιο συμβαίνει και στην δική μας περιοχή; Γιατί η περιφερειακή αρχή Ρόδου ανέθεσε με σύμβαση 19.800 € σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι την εποπτεία και επιθεώρηση του οδικού δικτύου αφενός για την ρύθμιση της κυκλοφορίας πεζών-οχημάτων και αφετέρου για την καταγραφή φθορών, ζημιών και ελλείψεων; Είμαι προβληματισμένος! Από πότε απέκτησαν αυτές τις αρμοδιότητες οι ιδιωτικές εταιρίες;
Ως πολίτης νιώθω ανασφάλειαόταν βλέπω μια ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι να αντικαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους (Αστυνομία, Τροχαία), του Δήμου και της Περιφέρειας (Οδηγοί, Χειριστές, Μηχανικοί, Τεχνικές Υπηρεσίες), οι οποίες έχουν την θεσμική αρμοδιότητα.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν ζητείται η γνώμη και η σύμπραξη επιστημονικών φορέων - στην περίπτωση των υποδομών του ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), που μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο, αποτελεί τεχνικό και επιστημονικό σύμβουλο των κυβερνήσεων.
Μήπως τα 19.800€ να είναι πιο σημαντικά ή οι καταρτισμένοι μόνιμοι υπάλληλοι-λειτουργοί κοστίζουν περισσότερο;;; Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ρόδος, 14-12-2019
Από το Blogger.