για τις «βλαβες» του συστηματος ηλεκτρονικης καταγραφης παρουσιας εργαζομενων

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ως εργαζόμενος, ως πρώην εκπρόσωπος εργαζομένων συνεχίζω εδώ και χρόνια να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μας. Για το λόγο αυτό προσπαθώ στις όποιες παρεμβάσεις μου να αναδείξω προβληματισμούς, ερωτήματα και ευρύτερα «εμπόδια» που εύλογα τίθενται από τους εργαζομένους στους χώρους εργασίας μας!
Μία από αυτές τις παρεμβάσεις ήταν σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης και έγκρισης της χειρόγραφης κανονικής αδείας, ώστε αφού εγκριθεί από τον εκάστοτε Δντη, να διαβιβάζεται υπηρεσιακά στον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Προσωπικού για να καταχωρηθεί στα Αρχεία της υπηρεσίας τους, είτε αυτά τηρούνται με χειρόγραφο είτε με ηλεκτρονικό τρόπο!
Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα τήρησης της χειρόγραφης διαδικασίας, είτε αφορά τις άδειες είτε τις παρουσίες, αφού είναι πλέον συχνό το φαινόμενο τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι πλατφόρμες να παρουσιάζουν «βλάβες» (δηλ. σφάλματα συστήματος), από τις οποίες δύναται να δημιουργηθούν προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση ενός εργαζομένου.
Ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Την προηγούμενη εβδομάδα με ενημέρωσε τηλεφωνικά το Γραφείο Προσωπικού ότι στις καταστάσεις του Ηλεκτρονικού Συστήματος καταγραφής παρουσίας δεν εμφανιζόταν η καταχώρησή μου στις καταστάσεις, δηλ. φαινόταν ότι ήμουν απών από την εργασία μου για τέσσερις συνεχόμενες μέρες! Όμως, αυτό δεν ισχύει! Πως το αποδεικνύεις;
Ευτυχώς, είμαι χρήστης της Διαδικτυακής Εφαρμογής «epoleodomia», οπότε η παρουσία μου στον χώρο εργασίας έχει καταγραφθεί αναλυτικά. Επίσης το ίδιο ισχύει και με τα καθήκοντά μου στην διεκπεραίωση, σύνταξη και παράδοση των εγγράφων στους πολίτες και μηχανικούς! Οπότε, με βάση τα στοιχεία (ηλεκτρονικά, χειρόγραφα, μαρτυρίες) αιτήθηκα και παρέλαβα την Χορήγηση Βεβαίωσης Παρουσίας!
Αναρωτιέμαι όμως, τι θα γινόταν στην περίπτωση όπου αυτή η «βλάβη» του Ηλεκτρονικού Συστήματος παρουσιαστεί σε κάποιον άλλον εργαζόμενο! Θα μπορέσει να έχει στοιχεία και μαρτυρίες για να αποδείξει ότι «δεν είναι «ελέφαντας»; Ότι εργάστηκε κανονικά, ώστε να μην θεωρηθεί ως αδικαιολογήτως απών ή να μην του στερήσουν (αδικαιολόγητα) τα μεροκάματά του;
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο, οι εκάστοτε Δντες να κρατούν ένα δικό τους χειρόγραφο αρχείο καταγραφής όσων απουσιάζουν δικαιολογημένα από τον χώρο εργασίας τους. Ήδη, κάποιοι Δντες το εφαρμόζουν!
Με αυτόν τον εύκολο τρόπο γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, αν κάποιος εργαζόμενος απουσίαζε ή όχι, ώστε σε τυχόν «βλάβες» του Ηλεκτρονικού Συστήματος καταγραφής παρουσίας, να μπορούν άμεσα να χορηγήσουν τις αντίστοιχες Βεβαιώσεις Παρουσίας για να υποβοηθήσουν το Γραφείο Προσωπικού και Μισθοδοσίας στην ορθή τήρηση του Αρχείου τους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μετά από αυτό το προσωπικό βίωμα στο χώρο εργασίας μου, εκτιμώ ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την «αξιοπιστία» των Ηλεκτρονικών Συστημάτων (παρουσίας, αδείας).
Δεν ξεχνάμε ότι είναι απλώς «γραμμές κώδικα». Δεν διαφέρουν από τα μηχανήματα, όπου παρουσιάζουν απρόβλεπτες «βλάβες». Είναι προτιμότερο παράλληλα μ’ αυτά τα Ηλεκτρονικά Συστήματα να χρησιμοποιούμε και την χειρόγραφη διαδικασία, ώστε να αποκλείσουμε οποιαδήποτε «βλάβη» ή «σφάλμα» συστήματος!
Ή μήπως είμαι «αφελής» και αυτές οι «βλάβες» δηλ. τα «σφάλματα» συστήματος είναι προσχηματικά, ώστε να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση καμερών και άλλων μέσων (βιομετρικών) παρακολούθησης των εργαζομένων, ώστε τα προσωπικά μας δεδομένα να συλλέγονται, να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται …λες και είναι εμπόρευμα!
Ρόδος, 08-12-2019
 
Από το Blogger.