Η Λαϊκη Συσπειρωση για τον Προϋπολογισμο του Δ. Ρόδου

Πλήρης η στήριξη των παρατάξεων σ΄έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που φανερώνει ότι κράτος και δήμος έχουν συνέχεια…με παράδοση της σκυτάλης από την προηγούμενη δημοτική αρχή που στήριζε το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή που στηρίζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε τον προϋπολογισμό, όπως καταψήφισε και το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2020, γιατί είναι αποκαλυπτική η γύμνια τους σε έργα και δράσεις που έχει απόλυτη ανάγκη ο Ροδιακός λαός.
Η αρνητική ψήφος όμως φρόντισε η ΝΔ να μην έχει ισχύ, αφού υποχρεώνει συμβούλους και παρατάξεις να καταθέτουν ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες θα περνούν από έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν είναι στις κατευθύνσεις και στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εαν ναι, τότε καλώς, αλλιώς δεν θα μπορούν να ζητούν μειώσεις στα τέλη, στους φόρους, κατάργηση των τροφείων κλπ.και η αρνητική ψήφος δεν θα μετρά. Προσπαθούν να βάλουν το λαϊκό κίνημα, και τις διεκδικήσεις από τα σωματεία, τους συλλόγους, μέχρι τις γειτονιές και το δήμο στο «γύψο». Έτσι ισχυροποιείται η σταθερότητα της πορείας που ξεζουμίζει το λαό και θεριεύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το αποτέλεσμα είναι και θα συνεχίσει να γίνεται ακόμα πιο τραγικό για τις λαϊκές οικογένειες, αφού ζουν και θα ζουν τις συνέπειες αρχίζοντας από την έλλειψη έργων που προστατεύουν τη ζωή και τη περιουσία τους μέχρι και το στράγγισμα του εισοδήματός τους και από το Δήμο με τα ανταποδοτικά, τέλη, φόρους, πρόστιμα και εισφορές , αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών.
Ο ρόλος του Δήμου Ρόδου ξεκάθαρα όλα αυτά τα χρόνια, όπως και με τη νέα δημοτική αρχή συνεχίζει να είναι στην αντίπερα όχθη από αυτήν της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του Ροδιακού λαού, με βάση τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες. Ο Δήμος Ρόδου επιλέγει να βάζει πλάτη αντί να συγκρούεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κάθε κυβέρνηση όταν π.χ. μειώνει την επιχορήγηση στους δήμους και μετακυλίει το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης στα ίδια έσοδα και τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων. Από το 2009 μέχρι σήμερα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έφτασε στο 65% περίπου και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 έχουμε κι άλλη μείωση των 110 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά το γεγονός ότι και τα κρατικά έσοδα προέρχονται από τη φοροληστεία του λαού που συνεισφέρει σε ποσοστό 93% και μόνο το 7% δίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, παρ’ όλα αυτά αναγκάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν γι’ αυτά, για τα οποία πλήρωσαν ξανά στο κράτος.
Κράτος και Δήμος έχουν συνέχεια… με τις ίδιες προτεραιότητες
Τι προέχει ?
Προέχει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες καθαριότητας (διατίθεται κάθε χρόνο το ποσό των 4.777.662,17 ευρώ), νερού, ηλεκτροφωτισμού. Yπηρεσίες πρασίνου και άλλων υπηρεσιών ανατίθενται σε ιδιώτες, όπως και μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή σχολείων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και η διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου.
Προέχουν επίσης έργα και δράσεις που ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί, ξοδεύονται εκατομμύρια, αλλά αντίθετα τα σχολεία δεν έχουν τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποσόν στον προϋπολογισμό του 2020 για τις Σχολικές Επιτροπές είναι 1.222.440 ευρώ για 150 σχολικές μονάδες σ’ όλο το νησί!!! Τι θα πληρώσουν τα σχολεία αυτά? τη ΔΕΗ, το νερό, τα αναλώσιμα, ποιες ανάγκες θα καλύψουν για όλη τη σχολική χρονιά και μάλιστα πρέπει να πληρώσουν και τους εξευτελιστικούς μισθούς που πληρώνονται οι καθαρίστριες με το απαράδεκτο καθεστώς που απασχολούνται οι εργαζόμενες αυτές στα σχολεία.
Δεν προέχουν και δεν υπάρχουν μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλο το νησί, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, παρ’ όλο που και φέτος η έλλειψη τέτοιων έργων αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά.
Δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε υποδομές βιολογικών καθαρισμών σε περιοχές όπως Αρχάγγελο και Λάρδο ,ενώ οι κάτοικοι πληρώνουν την έλλειψη αυτή με βαρύ τίμημα στην υγεία τους.
Αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές απαξιώνονται, χωρίς συντήρηση για να οδηγούνται σε ανταποδοτική λειτουργία και στον ιδιωτικό τομέα.
Στον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στα έσοδα για έργα με χρηματοδότηση από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα από τα 14 έργα μόνο τα 3 έργα απορρόφησαν έσοδα που αντιστοιχούν στο 22% του προϋπολογισμού του συνόλου των έργων.
Στα έργα με χρηματοδότηση από κεντρικούς φορείς (μέσω του εθνικού τμήματος του Π.Δ.Ε. στα 17 αναφερόμενα με συνολικό προϋπολογισμό 2.029.777,62 κινήθηκαν 3 έργα με ποσό 44.887,95, δηλαδή το 2% του προϋπολογισθέντος ποσού.
Τα έσοδα από τις προγραμματικές συμβάσεις από τα 16 έργα σε σύνολο 21, δύο μόνο έργα απορρόφησαν 268.212 ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού 6.593,331,16 (επισκευές σε σχολεία και περιβάλλοντα χώρο μουσείου Μεσαναγρού). Επίσης μειώνεται το προβλεπόμενο ποσόν για το 2020 σε 1.273.059,00, με 14 προγραμματικές συμβάσεις να μην έχουν κανένα ποσόν στον προϋπολογισμό του 2020.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιλαϊκότητας του προϋπολογισμού, είναι ότι τα έσοδα που προβλέπεται να πάρει, αν πάρει τελικά ο Δήμος από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις από κεντρικούς φορείς χρηματοδότησης (ΚΑΠ,ΕΣΠΑ,ΠΔΕ,ΠΕΠ κλπ) είναι συνολικά 37.595.706,40 ευρώ ενώ αυτά που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό ώς έσοδα από φόρους, τέλη, πρόστιμα, εισφορές, παράβολα και αφορούν την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών είναι συνολικά 97.513.036,00 ευρώ. Δηλαδή τα υπερδιπλάσια!!!
Να πως μπαίνουν οι ανάγκες στο γύψο για να προχωρήσει απερίσπαστα η καπιταλιστική ανάπτυξη και να πάνε τα χρήματα του λαού όχι στις δικές του ανάγκες αλλά σ’ αυτούς που ληστεύουν και μέσα από τους προϋπολογισμούς, κρατικούς και τοπικούς τον ιδρώτα και τον πλούτο του.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι επείγουσα ανάγκη σήμερα: Η πάλη για κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Δήμο. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την τοπική διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή, να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που κατευθύνει τους δήμους να βρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. Να προχωρήσουν γρήγορα και να χρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης που έχει ανάγκη όλο το νησί, πέρα και έξω από τη λογική κόστους-οφέλους, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η ανάπτυξη νέων δομών δημόσιων και κοινωνικών με σύγχρονες και δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, με επαρκή στελέχωση της λειτουργίας τους, με εργαζόμενους όλων των επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Αναδημοσίευση άρθρου:
Από το Blogger.