Ή με τους εργάτες ή με τις γραβάτες

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Εκπρόσωποι Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα
Από τα μέσα Ιουλίου ανέλαβα την πρωτοβουλία να συμβάλλω στη δημιουργία και οργάνωση της Επιτροπής Αγώνα Κοινωφελούς ΟΤΑ Ρόδου. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα «προγράμματα εκμετάλλευσης» ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις εμπειρίες και γνώσεις, που αποκτήθηκαν μέσα από εκατοντάδες κινητοποιήσεις κυρίως του ταξικού εργατικού κινήματος!
Με τον στόχο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους …για Μόνιμη και Σταθερή Εργασία, για Ίδια Δικαιώματα και Ίσους Μισθούς, οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς συμφώνησαν ΟΜΟΦΩΝΑ από τις πρώτες συναντήσεις για την ανάγκη της συλλογικής δράσης, για το Πλαίσιο Δράσης, για την ανατροπή των νόμων που ανακυκλώνουν τους εργαζομένους, για τον συνδυασμό νομοθετικής και δικαστικής διεκδίκησης, για το ότι η Επιτροπή τους θα συζητά με όλα τα σωματεία και εργατικούς φορείς (ΕΚΡ,ΠΑΜΕ) της περιοχής μας. Όλα πηγαίναν καλά! Εκφράστηκε ένα κύμα συμπαράστασης από αυτούς τους φορείς. Υπήρχαν επιτυχίες!
Όμως φτάσαμε λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων στην Αθήνα. Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να στείλει 4 εργαζόμενες ως αντιπροσώπους για συναντήσεις. Ετοιμάστηκε εισήγηση για τους στόχους αυτού του ταξιδιού:

  • με τον δικηγόρο, ώστε να ενημερωθούν για τον χειρισμό, εξέλιξη της υπόθεσή τους και να ενημερώσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής.
  • με τα Σωματεία και Επιτροπές Κοινωφελούς (Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής), ώστε να ζητήσουν αφενός την στήριξή τους για κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια και αφετέρου να επιζητήσουν να καταθέσει υπέρ τους ως μάρτυρας ο Γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, κ.α.
  • με τους Βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων, ώστε να ετοιμαστεί και να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για να βοηθήσει πανελλαδικά όλους τους εργαζομένους στην Κοινωφελή και να μην βγαίνουν τόσο εύκολα αρνητικές αποφάσεις!
Δυστυχώς αποδείχθηκε κατόπιν εορτής ότι αυτή η «κλίκα» είχε άλλη ατζέντα. Έστησαν ένα «διπρόσωπο» παιχνίδι εις βάρος εργαζομένων και εργατικών φορέων! Αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω τη λέξη κλίκα γιατί, αντίθετα με όσα είχαν ομόφωνα συμφωνηθεί για ταυτόχρονη διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης παράλληλα με τους δικαστικούς αγώνες, έδρασαν και δρουν ως «συντονισμένη ομάδα» διαφορετικά.
Την πρώτη μέρα στην Αθήνα συζητούσαν με εργαζομένους και εργατικούς φορείς ζητώντας υποστήριξη για συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια και την επόμενη …έβγαζαν «selfie» με Βουλευτές της ΝΔ (Παππάς, Υψηλάντης), όλες με «χαρά γεμάτες»! Βουλευτές κι Απολυμένοι …ΟΛΟΙ χαρούμενοι! Απορώ, τι τους έταξαν!
Όμως, ο στόχος της συνάντησης με τους Βουλευτές, σύμφωνα με την εισήγηση, ήταν να αποσπάσουν συγκεκριμένη δέσμευση (ή άρνηση) ότι αυτοί θα υποστηρίξουν μια νομοθετική ρύθμιση για τους ΟΛΟΥΣ τους συμβασιούχους σχετικά με την ορθή αναγνώριση της σχέσης εργασίας τους …ως ΑΟΡΙΣΤΟΥ.
Οι Βουλευτές (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ) ευθύνονται για την ανακύκλωση της ανεργίας, για την εκμετάλλευση των χιλιάδων συμβασιούχων κι όχι μόνο της Κοινωφελούς. Αυτοί θα πρέπει να αλλάξουν τους νόμους που ψηφίσανε! Αντ’ αυτού η «κλίκα» μας κοινοποίησε τις «selfie», ώστε να αναδείξουν τα «κατορθώματά» τους! Δυστυχώς από την προηγούμενη μέρα με ενημέρωσε τηλεφωνικά η «κλίκα» ότι η «νομοθετική ρύθμιση δεν παίζει» και ότι αποφάσισε να μην συζητήσει με τους Βουλευτές το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση! Οπότε τι συζήτησαν; Μήπως μια «ατομική λύση»;
Δυστυχώς, δεν θα το μάθουμε έγκαιρα! Ίσως να είναι και προσχεδιασμένο! Η «κλίκα» με το που επέστρεψε στην Ρόδο, αρνήθηκε επίμονα να ενημερώσει αυτό το Σαββατοκύριακο τους συναδέλφους τους πριν το δικαστήριο, παραπέμποντάς σε συνάντηση την Τετάρτη. Έφτασε στο σημείο να αδιαφορεί για οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία. Ως «κλίκα» επιβάλλονται στην πλειοψηφία! Αυτό όμως πλέον …δεν είναι Επιτροπή Αγώνα!
Καθορίστηκε στην συνάντηση της Τετάρτης να μην προσκαλέσουν συνδικαλιστές! Έφτασαν στο σημείο, να κατηγορούν το ΕΚΡ (που είχε βγάλει Ψήφισμα Συμπαράστασης) ότι οι «τοίχοι έχουν αφτιά» και δεν πρέπει να ακουστούν αυτά που τους είπαν Βουλευτές και δικηγόρος!
Επίσης, είναι χαρακτηριστική η απάντηση της εκπροσώπου της «κλίκας» να έρθει ως παρουσία στην κινητοποίηση των Συνταξιουχικών Ενώσεων στην Πλ. Κύπρου. Είπε: «Εγώ δεν θα έρθω. Έχω δουλειές»! Παρόλο που το Σωματείο των Συνταξιούχων του ΙΚΑ είχε βγάλει Ψήφισμα Συμπαράστασης για την Κοινωφελή! Ούτε μια αναφορά ή παρότρυνσή της στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ώστε να στηρίξουν τους συνταξιούχους, έστω και για 15 λεπτά παρουσίας! Ντροπή!
Με βάση τα παραπάνω γεγονότα, εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη «κλίκα» εκφύλισε την Επιτροπή Αγώνα Κοινωφελούς ΟΤΑ Ρόδου. Άλλαξε στρατόπεδο και διάλεξε τις «φρούδες» υποσχέσεις της Κυβέρνησης ΝΔ. Επέλεξαν ως συμμάχους τους Βουλευτές και τα ψηφισμένα τους Μνημόνια, που έχουν μετατρέψει τις ζωές κάθε εργαζομένου, ανέργου και συνταξιούχου σε διαρκεί «κόλαση»! Είναι απογοητευτική η στάση τους απέναντι στο εργατικό κίνημα.
Παρόλο που μέσα στην Επιτροπή Αγώνα υπάρχουν ακόμα κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι και συνάδελφοι, οι οποίοι ακόμα διαφωνούν, η γραμμή που πλέον έχει επικρατήσει είναι ….εκφυλιστική. Ως εκπρόσωπος εργαζομένων με σχεδόν 12 χρόνια εμπειρίας, ομολογώ ότι πρώτη φορά συναντώ εργαζόμενους που ενώ διεκδικούν κρίσιμα θέματα για το εργασιακό τους μέλλον γυρίζουν την πλάτη τους με τόση ευκολία στους εργατικούς φορείς, εργαζομένους και συνταξιούχους που πρόθυμα τους στήριξαν στην κρίσιμη στιγμή!
Λυπάμαι, αλλά θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι διαφωνώ με τις ενέργειές τους –αντίθετες με όσα συμφωνήθηκαν από την πρώτη συνάντηση μέχρι την τελευταία εισήγηση– για αυτό δεν έχουν πλέον την παραμικρή υποστήριξή μου. Από εδώ και πέρα δεν θα έχω καμιά σχέση με την καθοδήγησή τους!
Για άλλη μια φορά υπενθυμίζω σε όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας ότι ουσιαστική λύση είναι ο συλλογικός αγώνας, τα διδάγματα από τους ταξικούς αγώνες και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους μέσα από εργατικούς φορείς! Οι οποίες ατομικές λύσεις, προφορικές υποσχέσεις και συνεργασίες, που δήθεν εξασφάλισε η «κλίκα» με τους υπεύθυνους για τον εμπαιγμό και την απόλυση τόσο τη δική τους όσο και των χιλιάδων συναδέλφων τους πανελλαδικά …δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων!
Είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους!

Ρόδος, 01-12-2019
Από το Blogger.