Και επιτελους η αναπτυξη ηρθε...

Όμως, ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίστηκε «στην ανάπτυξη... για την ανάπτυξη» έρχεται να επιβεβαιώσει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι για όλους. Είναι ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και προϋποθέτει διατήρηση, συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Και ο προϋπολογισμός της ανάπτυξης κινείται στην ίδια ρότα με τους προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών. Θυσίες από το λαό για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Απ' τη διάρθρωση των εσόδων και των εξόδων του προϋπολογισμού, τα διάφορα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση και αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό ή τις προβλέψεις για την εξέλιξη των μισθών, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο και απαιτεί συνεχείς θυσίες για τους εργαζόμενους και συνολικά αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.
Η πρόβλεψη για φθηνή εργατική δύναμη είναι ένα απ' τα πέδιλα του προϋπολογισμού, που ενώ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, για την ίδια περίοδο προβλέπει πως η αύξηση του μέσου μισθού θα φθάσει μόλις το 1,2%. Δηλαδή από την αύξηση του ΑΕΠ μόλις το 40% θα πάει στους μισθούς.
Η «αύξηση» του μέσου μισθού όχι μόνο υπολείπεται δραστικά της συρρίκνωσης των τελευταίων 10 ετών, αλλά, ουσιαστικά, τα οφέλη της αύξησης της παραγωγικότητας τα καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο, αφού προβλέπει νέα, περαιτέρω συρρίκνωση του μεριδίου των μισθών στην πίτα του ΑΕΠ.
Ακόμα περισσότερο, η «αύξηση» του μέσου μισθού θα εξανεμιστεί, κυριολεκτικά, μέσα απ' την αύξηση της φορολογίας. Οι φόροι για τους εργαζόμενους προβλέπεται να αυξηθούν μέσα στο 2020 κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Ο,τι εισπράξουν οι εργαζόμενοι απ' τις όποιες αυξήσεις, θα το γυρίσουν πίσω στο κράτος του κεφαλαίου με τη μορφή φόρων για να το ξαναγυρίσει στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή επιχορηγήσεων. 
Αναδημοσίευση αποσπάσματος άρθρου:
με τίτλο "Ανάπτυξη για το κεφάλαιο σημαίνει νέες θυσίες για το λαό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.